Casa Memorial─â ÔÇ×Gheorghe Pop de B─âse╚ÖtiÔÇŁ a reintrat ├«n circuitul turistic jpeg

Casa Memorial─â ÔÇ×Gheorghe Pop de B─âse╚ÖtiÔÇŁ a reintrat ├«n circuitul turistic

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Redac╚Ťia

Conacul care a apar╚Ťinut marelui om politic ardelean Gheorghe Pop de B─âse╚Öti a reintrat ├«n circuitul turistic ├«n acest an ├«n urma finaliz─ârilor lucr─ârilor de restaurare. 

Proiectul de consolidare ╚Öi dotare al casei memoriale a fost depus de prim─âria Comunei B─âse╚Öti, jude╚Ťul Maramure╚Ö, la Comitetul Interministerial Centenar ├«n 2018, primind o finan╚Ťare de peste 2,6 milioane lei. Prin ├«ncheierea lucr─ârilor de renovare , un important simbol al patrimoniului istoric , legat de via╚Ťa marelui lupt─âtor pentru Unire, Gheorghe Pop de B─âse╚Öti, din p─âcate o personalitate mai pu╚Ťin cunoscut─â ast─âzi, a fost redat publicului.

Gheorghe Pop de B─âse╚Öti (1835-1919) a condus mi╚Öcarea politic─â a rom├ónilor ardeleni reu╚Öind s─â se impun─â ca vicepre╚Öedinte, ├«ntre 1881-1902 ╚Öi apoi pre╚Öedinte al Partidului Na╚Ťional Rom├ón din Transilvania, 1902-1918. A fost ales deputat ├«n parlamentul ungar de la Budapesta unde a reprezentat interesele rom├ónilor timp de nou─â ani. Ca lider al mi╚Öc─ârii memorandiste, a fost condamnat ╚Öi ├«nchis ├«mpreun─â cu majoritatea semnatarilor documentului prin care se cerea ├«mp─âratului Frantz-Josif recunoa╚Öterea drepturilor rom├ónilor ╚Öi ├«ncetarea politicii de maghiarizare.

Semnatarii Memorandumului Transilvaniei de la 1892. Gheorghe Pop de B─âse┼čti, al treilea din st├ónga, pe r├óndul de jos

Memorandum Transylvania jpg jpeg

La 1 Decembrie 1918, Gheorghe Pop de B─âse╚Öti a fost pre╚Öedintele Adun─ârii Na╚Ťionale de la Alba Iulia care a declarat unirea Transilvaniei, Banatului, Cri╚Öanei ╚Öi Maramure╚Öului cu Regatul Rom├óniei. 

Casa memorial─â este organizat─â ├«n conacul care a apar╚Ťinut marelui om politic, descendent al unei familii nobiliare. Casa a fost construit─â ├«n anii 1885 - 1890, constituind timp de trei decenii un loc de ├«nt├ólnire a multor personalit─â╚Ťi transilv─ânene: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldi╚Ö, Ion Ra╚Ťiu, Teodor Mihali ╚Öi al╚Ťii. P├ón─â ├«n 1940 casa a fost locuit─â de fiica sa, Elena Pop Longin (1860 - 1940), cunoscut─â militant─â feminist─â ╚Öi de so╚Ťul ei, Francisc Hossu Longin. Na╚Ťionalizat─â ├«n 1948, a servit ca sediu CAP ╚Öi magazie de cereale. Autorit─â╚Ťile comuniste au ├«ncercat chiar demolarea casei ╚Öi au vrut s─â schimbe numele comuniei pentru a ╚Öterge memoria omului politic transilv─ânean, dar oamenii s-au ├«mpotrivit. Prin interven╚Ťia lui Dumitru Pop, marele folclorist, originar din B─âse╚Öti, s-a reu╚Öit salvarea casei ╚Öi transformarea ei ├«n Muzeu Etnografic al Zonei Codru.

Casa Memoriala Gheorghe Pop de Basesti interior 1 jpeg jpeg
Casa Memoriala Gheorghe Pop de Basesti interior 2 jpeg jpeg

├Än perioada 1970 - 1976 s-au executat lucr─âri de reabilitare, organizarea muzeului f─âc├óndu-se ├«n etape. Sunt valorificate expozi╚Ťional piese originale cu caracter istoric ╚Öi memorial apar╚Ťin├ónd lui Gheorghe Pop de B─âse╚Öti.

Muzeul Jude╚Ťean de Istorie ╚Öi Arheologie Maramure╚Ö este implicat ├«n acest amplu proiect care red─â B─âse╚Ötiului, Codrului, Maramure╚Öului ╚Öi ╚Ü─ârii ├«ntregi, un muzeu memorial de referin╚Ť─â na╚Ťional─â, pe m─âsura excep╚Ťionalei personalit─â╚Ťi a lui George Pop de B─âse╚Öti.

Conform primarului comunei B─âse╚Öti, dr. Ioan C─âl─âuz, care este ╚Öi pre╚Öedinte al Funda╚Ťiei Gheorghe Pop de B─âse╚Öti, au fost aduse la Casa Memorial─â aproape toate piesele valoroase de la Muzeul Jude╚Ťean Maramure╚Ö ╚Öi s-au achizi╚Ťionat ╚Öi alte piese de epoc─â. Primarul maramure╚Öean, care e ╚Öi pre╚Öedintele Funda╚Ťiei ÔÇ×George Pop de B─âse╚ÖtiÔÇŁ, a precizat c─â exist─â o colaborare fructuoas─â cu muzeele jude╚Ťene din S─âlaj, Cluj ╚Öi Satu Mare, pentru a procura c├ót mai multe materiale ╚Öi a recupera memoria unui personaj istoric at├ót de important. De asemenea, s-a finalizat un proiect foarte frumos cu un amfiteatru, scen─â ╚Öi toate dependin╚Ťele, unde se vor desf─â╚Öura toate evenimentele muzeale.