Brânza şi istoria: Pe urmele delicateselor din Normandia jpeg

Brânza şi istoria: Pe urmele delicateselor din Normandia

Francezii au o sfântă treime culinară pe care o respectă şi care îi fac cunoscuţi în întreaga lume:pâinea, brânza şi vinul. Una din zonele pe care vi le propunem să le explorăm într-un traseu istorico-gastronomic este regiunea Normadia.

Cunoscută în istorie ca regiunea de unde a plecat cuceritorul Angliei saxone, ducele William în 1066, sau locul ales de aliaţi în Al Doilea Război Mondial ca să debarce şi să deschidă un nou front în Europa, Normandia ascunde în văile luxuriante şi înverzite sate ce păzesc cu grijă standardele de producţie ale legendarelor brânzeturi. Printre aceste mici localităţi, cunoscute mai degrabă ca brand decât ca aşezari, se numără Camembert, picantul Livarot, cremosul Pont l’Eveque (un sortiment vechi din secolul al XIII-lea) şi Neufchatel din Bray.

În Camembert există un centru de expoziţii în onoarea produselor locale, cu o faţadă care seamănă foarte bine cu cutia rotundă de lemn în care se păstrează de obicei brânzeturile. În apropiere se găseşte statuia Mariei Harel, care potrivit tradiţiei locale, a perfecţionat reţeta în 1791, chiar în perioada tulbure a celebrei Revoluţii Franceze.

Nu uitaţi de orăşele istorice din zonă care au multe poveşti să vă spune, iar pe drumul dintre acestea veţi putea remarca vacile Normandiei, cu părul lucios care pasc printre livezile de meri.

Click aici pentru continuarea articolului şi pentru a afla câteva din lucrurile "bine de ştiut" când porneşte în acest traseu