Biserica Sagrada Família, în construcție încă din anul 1882 jpeg

Biserica Sagrada Família, în construcție încă din anul 1882

📁 Călătorii în istorie
Autor: Miruna Elena Popa

Biserica „Sfânta familie”se află în capitala Cataloniei, Barcelona (în nord-estul Spaniei). Clădirea este încă neterminată și se lucrează la ea din anul 1882. După estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție de la începutul secolului 20, se stabilise un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției. Recent, se preconizează că turnurile şi structura bisericii vor fi terminate până în anul 2026 iar pentru elementele decorative termenul limită este anul 2032.  

Numele oficial este „Temple Expiatori de la Sagrada Família”, iar proiectul original al bisericii a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care și-a dedicat mai mult de 40 de ani pentru acesta. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol.

sagrada familia cathedral barcelona catholic architecture jpg jpeg

In anul 2010, Papa Benedict XVI a sfințit biserica și a ridicat-o la rangul de Basilica minor. Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Iisus (cel mai înalt) va avea montat pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

BarcelonaSagradaFamiliaT 24 c O jpg jpeg

Biserica are 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest). Fațada Nașterii celebrează nașterea lui Iisus. Este cunoscutǎ și sub denumirea de fațada Vieții, a Bucuriei ori a Crăciunului, iar sculpturile ei sunt inspirate din capitolele din Biblie referitoare la copilăria lui Iisus. Fațada Patimii este denumită așa dupa Patimile lui Iisus, respectiv, durerea, sacrificiul şi moartea, acestea fiind reprezentate prin sculpturile dramatice de pe fațadă. Fațada Gloriei – este principala fațada a bisericii Sagrada Familia. Sculpturile de aici simbolizează originile omului, problemele sale, drumurile pe care le va urma şi scopul acestuia. Ca şi celelalte fațade are trei intrări, una principală şi două laterale, dar şi o galerie exterioară cu 7 coloane ce simbolizează cele 7 daruri ale Sfântului Duh.

In prezent se lucrează la turnul lui Iisus, iar dupa terminarea construcției, clădirea „Sagrada Familia” va fi cea mai înaltă biserică din lume.