Avram Iancu, Baia de Cri╚Ö ┼či o cas─â muzeu plin─â de istorie local─â jpeg

Avram Iancu, Baia de Cri╚Ö ┼či o cas─â-muzeu plin─â de istorie local─â

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Daniel I. Iancu

Acela care vine ├«n Mun╚Ťii Apuseni, prin ╚Üara Mo╚Ťilor sau, ╚Öi mai exact, prin cea a Zarandului, e surprins aproape la fiecare pas de un fapt: prin aceast─â zon─â, Avram Iancu ├«nseamn─â aproape totul. Fie c─â ne referim la monumentele ridicate prin satele z─âr─ândene ├«n amintirea celor care au luptat ╚Öi s-au jertfit ├«n timpul revolu╚Ťiei de la 1848-1849, fie c─â pomenim de busturile amplasate peste tot, str─âbatem str─âzi, parcuri ori vizit─âm locuri memoriale, imaginea lui Avram Iancu se proiecteaz─â peste toate ÔÇô e parte integrant─â a peisajului ╚Öi simbol al istoriei zonei.

Pornind de la Brad spre Oradea, dup─â ce l─âs─âm ├«n urm─â Complexul de monumente de la ╚Üebea, ajungem la Baia de Cri╚Ö. Mult─â vreme centru administrativ al Comitatului Zarand, av├ónd statut de ora╚Ö ├«nc─â din 1427 , localitatea este ast─âzi doar re╚Öedin╚Ť─â de comun─â. Cu toate acestea, atmosfera este ╚Öi acum, cel pu╚Ťin ├«n zona central─â, aceea a unui t├órg ├«nfloritor de la sf├ór╚Öitul de secol al XIX-lea ╚Öi ├«nceput de secol XX, imagine la care contribuie mai multe elemente care compun ceea ce autorit─â╚Ťile locale au denumit Complexul monumental ╚Öi arhitectural ÔÇ×Avram IancuÔÇŁ din Baia de Cri╚Ö. 


3 jpg jpeg

Ansamblul cuprinde Monumentul lui Avram Iancu, Obeliscul lui Avram Iancu ╚Öi Casa-muzeu ÔÇ×Avram IancuÔÇŁ, la care se adaug─â mai multe monumente istorice , precum cl─âdirea fostei Prefecturi de Zarand (sediu al respectivei Prefecturi sub conducerea lui Ioan Buteanu, ├«n timpul evenimentelor de la 1848-1849), Spitalul vechi sau M─ân─âstirea franciscan─â, dat├ónd din secolul al XV-lea, dar marcat─â arhitectonic de semnificative transform─âri la sf├ór╚Öitul secolul al XVIII-lea.

Acesta este cadrul ├«n care, la ├«nceputul anilor 2000, speciali╚Ötii de la acea vreme ai Muzeului Civiliza╚Ťiei Dacice ╚Öi Romane din Deva au construit o cas─â-muzeu dedicat─â lui Avram Iancu. Nu e cas─â memorial─â, c─âci aceasta exista deja ├«n localitatea natal─â a Cr─âi╚Öorului Mun╚Ťilor, la Vidra de Sus.

Casa-muzeu de la Baia de Cri╚Ö are valen╚Ťe mult mai triste. C─âci dac─â o cas─â memorial─â se presupune c─â exist─â ├«n locul ├«n care te na╚Öti, o cas─â-muzeu precum cea de la Baia de Cri╚Ö p─âstreaz─â ├«n memorie locul mor╚Ťii. E vorba de nuan╚Ťe, e vorba de istorie local─â, e vorba de fapte ╚Öi evenimente care contribuie la ├«ntregirea istoriei na╚Ťionale.


4 jpg jpeg

Este trist s─â vorbe╚Öti despre locul ├«n care o personalitate ca Avram Iancu ╚Öi-a g─âsit sf├ór╚Öitul. ╚Üin├ónd cont de evenimentele de la 1848-1949, casa-muzeu de la Baia de Cri╚Ö este o realizare important─â. Ea a fost ridicat─â ÔÇ×├«n apropierea locului unde se afla casa brutarului Stupin─â, pe prispa c─âreia a decedat, ├«n noaptea de 10 spre 11 septembrie 1872, Avram IancuÔÇŁ , pe unul dintre pere╚Ťii care s-au mai p─âstrat din respectiva cas─â a brutarului cunoscut ╚Öi sub numele de Lieber fiind amplasate acum mai multe pl─âci de marmur─â, una dintre ele amintind ╚Öi de evenimentul tragic.

Casa-muzeu ÔÇ×Avram IancuÔÇŁ 

Cl─âdirea a fost sfin┼úit─â la data de 8 septembrie 2003 ┼či inaugurat─â ├«n 14 septembrie acela╚Öi an, cu ocazia Serb─ârilor Na┼úionale ┼óebea, ╚Öi ├«ncearc─â s─â redea ├«n mod simbolic fosta brut─ârie a lui Ioan Stupin─â. ÔÇ×Cl─âdirea nou construit─â ad─âposte╚Öte expozi╚Ťia dedicat─â lui Avram Iancu ╚Öi este organizat─â ├«n dou─â s─âli. Sunt expuse copii ale unor documente, publica╚Ťii ╚Öi acte reprezentative pentru activitatea Cr─âi╚Öorului Mun╚Ťilor. ├Äntr-o a doua sal─â sunt expuse piese de mobilier, ╚Ťes─âturi ╚Öi obiecte utilizate ├«n gospod─ârie, reconstituind un interior specific caselor de mo╚ŤiÔÇŁ . Multe dintre obiectele de etnografie expuse aici ÔÇ×poart─â amprenta tricolorului rom├ónesc; astfel, sub tabloul reprezent├ónd pe Avram Iancu, este expus─â o p─âtur─â de l├ón─â, ┼úesut─â ├«n cele trei culori na┼úionale, pe care eroul a stat c├ónd a participat la un eveniment la ┼óebea. Tot ca unicat amintim cele dou─â tablouri care ├«l ├«nf─â┼úi┼čeaz─â pe Iancu ├«n ├«ntregime ├«mbr─âcat ├«n straie mo┼úe┼čti, tablouri foarte pu┼úin mediatizate. Nu lipse┼čte tradi┼úionalul tulnic, primit de la un nepot de-al IanculuiÔÇŁ .


2 jpg jpeg

├Än ceea ce prive╚Öte alte exponate, acestea sunt ÔÇ×copii dup─â documente, publica┼úii ┼či acte referitoare la marele erou ┼či revolu┼úia din 1848. O aten┼úie deosebit─â este acordat─â evenimentelor petrecute ├«n Zarand, ├«ntre care ┼či b─ât─âliei de la T├órnava de Cri┼č. Sunt expuse copii ale listelor rom├ónilor uci┼či ├«n b─ât─âlia din 8 noiembrie 1848 ┼či ├«n timpul campaniilor de represiune ├«ntreprinse de c─âtre ofi┼úerii unguri, G├íl, Beke, Csutak, Hatvani ┼či Kemeni, ├«ntocmite de c─âtre preo┼úii comunelor ┼či ├«naintate subcomisarilor cercului ZarandÔÇŁ .

Program de var─â: mar╚Ťi-duminic─â; 10:00-18:00
Program de iarn─â: mar╚Ťi-duminic─â; 9:00-17:00

Adul╚Ťi: 10 lei
Copii, elevi, studen╚Ťi, persoane cu handicap: 2 lei