Cuba – Paradisul comunist
Imaginea pe care Cuba o are în lume este întotdeauna şi deopotrivă la cei doi poli. Varadero, o zonă închisă, destinată doar turiştilor, este una dintre cele mai căutate staţiuni din Cuba. Oraşul se află pe o peninsulă şi este cel mai puternic promovat din punct de vedere turistic, fiind preferat pentru petrecerea unui concediu relaxant şi vesel.
Primul lucru care vă va uimi odată ajunşi aici este cât de diferit este litoralul cubanez faţă de alte locuri pe care le-aţi vizitat. Deşi cubanezii s-au văzut obligaţi să se deschidă din punct de vedere turistic după retragerea lui Fidel Castro, locul nu pare, la prima vedere, deloc dedicat concediilor.
Magazinele sunt goale, mâncarea se cumpără pe cartelă şi nu există chioşcuri, sună cunoscut pentru cei care aveau mai mult de 7 ani în 1989 în România. Odată ce aţi trecut însă de acest şoc veţi descoperi nişte oameni primitori, calzi şi mereu pregătiţi de petrecere. Nu aveţi de ce să vă temeţi odată ajunşi în partea turistică a Cubei, întrucât infracţionalitatea e foarte redusă.
Libertatea turiştilor
Cuba este cea mai mare insulă din Caraibe, iar peisajele sunt superbe, indiferent că vă aflaţi la mare sau la munte. Turismul reprezintă una dintre sursele principale de venit pentru cubanezi şi produce extrem de mulţi bani, dar este administrat de spanioli. Ca turist, sunteţi tratat regeşte. S-ar putea să vă simţiţi uneori urmărit-şi pe bună dreptate-dar nu aveţi de ce să vă faceţi griji.
Chiar dacă peste tot există microfoane, nu vi se va întâmpla nimic orice aţi spune. Cubanezii ştiu că peste tot există microfoane şi ştiu chiar şi unde sunt amplasate, aşa că nu-i veţi auzi niciodată spunând ceva de rău despre regim. Turiştii au însă libertate totală.
În zonele turistice ale Cubei veţi observa că peste tot se cântă. Există un fel de cult al muzicii şi pretutindeni veţi întâlni grupuri care vi se vor alătura la masă, în baruri sau chiar pe stradă. Pentru ei e absolut normal să ofere un recital în timp ce mâncaţi, indiferent dacă este dimineaţa, la prânz sau seara. Mesele sunt de-a dreptul copioase, mâncarea cubaneză fiind una dintre cele mai complicate şi gustoase din lume. Felurile bogate constau în general în peşte şi fructe de mare sau pastramă, dar nu sunt niciodată grele.
Preţuri acceptabile pentru cine caută
Pentru a ajunge în Cuba aveţi nevoie de viză. Aceasta se obţine pe aeroport, la îmbarcare, contra sumei de 30 de dolari. Nu o veţi putea păstra însă ca amintire, deoarece ştampila se aplică pe biletul de avion, ce rămâne la personalul de bord. Zborul până în Cuba durează aproximativ 13 ore, cu una sau două escale, în funcţie de oraşul din care plecaţi.
Din România puteţi porni spre Germania, Franţa, Italia, Elveţia sau Olanda. În a doua etapă, vă veţi îmbarca într-un avion mai mare care zboară peste Atlantic. Dacă v-aţi hotărât să plecaţi în vacanţă în Cuba, cel mai bine este să optaţi pentru un pachet all inclusive. Acesta conţine transportul, cazarea (de preferat la un hotel de patru sau cinci stele) şi trei mese pe zi. Preţul pentru un astfel de pachet variază între 2.000 şi 4.000 de euro de persoană pentru 14 zile.
Dacă vă place să vă plimbaţi, cel mai bine este să închiriaţi o maşină. Preţurile sunt însă foarte mari, în jur de 1.000 de euro pentru toată perioada.
Dacă în staţiunea turistică Varadora hotelurile arată foarte bine, în oraşe lucrurile stau altfel. Clădirile sunt vechi şi aduc foarte mult cu hotelurile deschise în România pe timpul lui Ceauşescu. Pentru a vizita capitala Havana vă ajung în general trei zile. Fiind aproape de America, veţi descoperi că multe locuri din ţară arată ca în SUA. Arhitectura clădirilor vechi e interesantă şi frumoasă, însă veţi vedea că nu există un stil specific cubanez.
Distracţii acvatice
În zona turistică de pe litoral, localnicii sunt pregătiţi să vă ofere tot felul de distracţii pe apă, de la scufundări până la pescuitul cu barca aflată în mers. Dacă vă aflaţi la pescuit pe ocean, rugaţi ghidul să vă prindă homari. Veţi admira o tehnică deosebită de capturare şi veţi avea ocazia să mâncaţi cei mai proaspeţi, gustoşi şi ieftini homari din lume.
Şi dacă tot ajungeţi în Cuba, savuraţi un pahar de rom au mojito şi încercaţi trabucurile tradiţionale. Băuturile sunt ieftine, iar o cutie de trabucuri costă în jur de 70 de dolari. Moneda în Cuba este peso sau peso convertible, iar banii se pot schimba doar la bănci, deoarece nu există case de schimb. Cel mai bine este să scoateţi banii direct de la bancomat.