10 lucruri despre palatul Escorial
Escorial este un palat, dar pare mai mult decât atât. Este mănăstire, dar şi reşedinţă regală. Are biserică, dar şi muzeu. Are capelă, dar şi o înfiorătoare cameră de tortură. Este un monument protejat de UNESCO, dar circumscrie şi cultivă o atmosferă extrem de rece şi rigidă. Este situat lângă capitala spaniolă, Madrid, dar are un aer cumva familiar nouă, cu arhitectura sa ce-o aminteşte parcă pe cea sovietică. Iată 10 lucruri definitorii despre această construcție:
1. Palatul Escorial a fost ridicat în cinstea victoriei de la Saint-Quentin pe 10 august 1557 unde armata franceza a capitulat în fata celei spaniole. Pe data de 10 august este sarbatorit şi Sfântul Laurentiu, prilej cu care regele i-a dedicat acest monument arhitectural.
2.Filip al II-lea a dorit să îi îndeplinească dorinţa tatalui său Carol Quintul, aceea de a fi înmormântat într-o mănăstire Ieronită. Carol Quintul se stinge din viaţă în 1558, dar abia dupa 26 de ani trupul său este despus în Panteonul Regal al Escorialului. De asemenea trupul lui Filip a fost înmormantat lângă cel al tatălui său, dupa ce moare în 1598.
3. Palatul a fost construit pe locul unui fost sat, situat în apropierea Madridului, numit Escorial. Lucrarile de construcţie au început în aprilie 1563 şi s-au încheiat în septembe 1584.
4. „De Arhitectura” scrisă de Vitruvius a fost folosită de Filip al II-lea ca sursă de inspiraţie în construirea palatului Escorial, palat ce a devenit simbol al domniei sale.
5. Juan Bautista de Toledo este ales ca arhitect pentru construirea palatului. Acesta moare în anul 1567 inainte să termine proiectul. Cel care a finisat monumentul arhitecturala fost un ucenic al lui Juan Bautista, Juan de Herrera. Acesta si-a pus amprenta asupra faţadei exterioare a clădirii.
6. Complexul are forma unui cadrilater, asemănătoare cu un grătar pentru a amintii de suferintele îndurate de Sfantul Laurentiu. Acesta este compus din trei părţi:partea centrală ce cuprinde curtea regilor, Basilica şi apartamentele regilor, partea nordică ce cuprinde scoala şi palatul şi partea sudică ce cuprinde mănăstirea.
7. Basilica palatului cuprinde un altar principal în partea stângă şi dreată aflandu-se reprezentări statuare ale familiei regale. Pe lângă acest altar principal mai există încă 41 de altare secundare.
8. Mănăstirea principala a compexului este recunoscută la nivel mondial ca fiind una dintre cele mai mari din lume. În această manastire se gasesc doua dintre cele mai remarcabile picturi ale istoriei „Martiriul Sfântului Laurtenţiu” a lui Titian şi „Glorificarea Monarhiei Spaniole” a lui Giordano Luca.
9. În Panteonul Regal sunt înmormântaţi majoritatea regilor şi reginelor ce au domnit de la Carol Quintul la Alfonso al XIII-lea . Acestea se află într-o criptă situată în spatele altarului bazilicii, actualmente având o forma octogonală. În partea stângă a altarului sunt înmormântate reginele iar în partea dreptă regii.
10. ”Camera Portretelor” reuneşte o vastă colecţie de portrete, printre care şi celebrul portret al lui Filip al II-lea în ziua bătăliei de la Saint-Quentin. „Galeria de Paseo” cuprinde pânze şi hărţi imprimate cu scene din principalele bătălii duse de Filip al II-lea .