Angkor Wat, l─âca╚Öul zeit─â╚Ťilor hinduse ┼či simbolul Cambodgiei jpeg

Angkor Wat, l─âca╚Öul zeit─â╚Ťilor hinduse ┼či simbolul Cambodgiei

Angkor Wat este un templu hindus din regiunea Angkor din Cambodgia( un regat din sud-estul Asiei cu o popula╚Ťie de peste 13 milioane de locuitori).A fost construit la ├«nceputul secolului al XII-lea pentru un rege local ╚Öi reprezint─â un model de arhitectur─â khmer─â de cel mai ├«nalt nivel.

Este cel mai bine p─âstrat loc arheologic, de la ├«nfin╚Ťarea sa acesta este cel mai important centru religios, prima dat─â hindus, dedicat zeului Vishnu , iar apoi budist. A devenit un simbol al Cambodgiei, care apare pe steagul s─âu na╚Ťional, ╚Öi este prima atrac╚Ťie a ╚Ť─ârii pentru vizitatori.

Angkor Wat combin─â dou─â planuri de baz─â ale arhitecturii templului Khmer: muntele templului si mai tarziu templul, bazat pe arhitectura specific─â din Sudul Indiei hinduse ┼či a fost construit s─â reprezinte Muntele Meru, casa zeilor: turnurile simbolizeaz─â cele cinci v├órfuri de munte. Accesul la zonele de sus a templului a fost progresiv mai exclusiv, laicii fiind admisi numai la cel mai sc─âzut nivel.  

43232 xl jpg jpeg

Spre deosebire de majoritatea templelor khmer, Angkor Wat este orientat spre vest. Acest fapt a condus mai multi cercetatori (inclusiv Glaize ╚Öi Coed├Ęs George), la concluzia c─â Suryavarman era destinat s─â serveasc─â drept templul lui funerar.Alte dovezi in sprijinul acestui punct de vedere sunt furnizate de basoreliefuri, care continua ├«n sens invers al acelor de ceasornic , direc╚Ťie care este inversa fata de ordinea normal─â. Ritualurile au loc ├«n ordine invers─â ├«n timpul serviciilor funerare Brahminic.Arheologul Charles Higham descrie, de asemenea, un container care ar fi putut fi un vas funerar, care a fost recuperat de la turnul central.Acesta a fost nominalizat─â de c─âtre unii ca fiind cea mai mare cheltuiala de energie privind eliminarea unui cadavru.

Citește și:

Ce a condus la distrugerea orașului?

Povestea orașului pierdut

O alta interpretare a fost propus─â de c─âtre Eleanor Mannikka. Baz├óndu-se pe alinierea templului ╚Öi dimensiuni, precum ╚Öi cu privire la con╚Ťinutul ╚Öi amenajarea basoreliefurilor, ea sus╚Ťine c─â structura reprezint─â o nou─â er─â de pace sub regele Suryavarman II: ÔÇťca m─âsur─âtorile de cicluri de timp solar ╚Öi lunar au fost construite ├«nspa╚Ťiul sacru al Angkor Wat, acest mandat divin de a se pronun╚Ťa a fost ancorat la camerele consacra╚Ťilor ╚Öi coridoare menite s─â perpetueze puterea regelui ╚Öi de a onora ╚Öi ├«mpaca zeit─â╚ŤileÔÇŁ. Sugestiile lui Mannikka au fost primite cu un amestec de interes ╚Öi scepticism ├«n cercurile academice. Din speculatiile altora, cum ar fi Graham Hancock, Angkor Wat este parte dintr-o reprezentare a constelatia Draco.

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Angkor_Wat