5 monumente arhitecturale importante, realizate în stil baroc jpeg

5 monumente arhitecturale importante, realizate în stil baroc

Stilul baroc prinde contur ├«ncep├ónd cu anii 1600 extinz├óndu-se treptat din Italia ├«n ├«ntrega Europ─â ┼či mai apoi ├«n cele doua Americi ┼či alte zone ale grobului. Nucleul apari┼úiei stilului Baroc este Roma, Italia, ┼či s-a manifestat ├«n domenii precum:pictura, arhitectura, muzica, teatru, literatura. La ├«nceput noul concept ap─ârut a fost v─âzut ca un concept distorsionat, prea nonconformist ce dep─â┼čea limitele clasice.

Elementele noi ce vin odat─â cu ÔÇ×anomaliaÔÇŁ de multi contestat─â, au fost ├«nt├ólnite cu precadere ├«n arhitectur─â, sculptur─â ┼či pictur─â prin curbele fine sau pronun┼úate ├«n locul liniilor drepte. Calmul ┼či stilul static sunt ├«nlocuite cu un dinamism uneori prea pronun┼úat sus┼úinut de un element inedit ┼či anumeÔÇŁiluziaÔÇŁ ├«n locul clarit─â┼úii.

Dinamismul este cel mai vizibil ├«n construc┼úiile arhitecturale, unde apar elipsele, derivate ale clascului cerc echilibrat ┼či stabil. Iat─â c├óteva exemple de construc┼úii arhitecturale, cu precadere biserici, recunoscute pentru construc┼úia ├«n ineditul stil baroc:

1.Cump─âr─â acumSan Carlo alle Quattro Fontane-Roma

Construit─â de unul dintre cei mai impotan┼úi reprezentan┼úi ai stilului baroc, Francescco Borromini(1599-1667), biserica San Carlo este una dintre primele piese arhitecturale construite ├«n stil baroc. Biserica romano-catolic─â a fost construit─â ├«ntre 1638 ┼či 1646, ├«n timp ce fa┼úada a fost terminat─â ├«n 1670 de nepotul lui Borromini, Bernardo.

bis jpg jpeg

2.Les Invalides-Paris

Domul Ivalizilor este una  dintre cele mai reprezentative piese arhitecturale franceze, construit─â ├«n stil baroc. O mare parte a complexului a fost a fost realizat de arhitectul francez Liberal Bruant(1635-1697), ├«n timp ce spectaculoasa capela a domului a fost terminata de Jules Hardouin Mansart(1644-1708). Construit─â ca o cas─â ┼či spital pentru veteranii perioadei dintre 1671 si 1678, Domul este astazi muzeu al armatei franceze ┼či al istoriei contemporane.

bis 2 jpg jpeg

3.Karlskirsche-Vienna

Biserica Karlskirsche  este una dintre cele mai frumoase construc┼úii ale Vienei. A fost construit─â la cererea regelui Karl al VI-lea(1685-1740) dupa dispari┼úia ultimului focar de ciuma de la ├«nceputul secolului al XVIII-lea. Biserica  a fost ridicat─â ├«ntre 1716 ┼či 1737 de arhitectul austriac Johann Berhard Fischer von Erlach dupa ce a c├ó┼čtigat concursul organizat de Karl al VI-lea. Acesta nu a apucat s─â termine marea biserica a Vienei, murind ├«n 1723. Aceasta a fost finisat─â de fiul s─âu Joseph Emanuel.

bis 3 jpg jpeg

4.St Paul's Cathedral-Londra

Catedrala Sf.Paul a fost construit─â pe locul unei foste biserici, distrus─â de marele incendiu din 1666 ce a devastat Londra. Arhitectul catedralei a fost Sir Christopher Wren(1632-1723), recunoscut pentru reabilitarea a peste 50 de biserici afectate de marele incendiu. Din 1710 p├ón─â ├«n  1962 Catedrala Sf.Paul a fost cea mai ├«nalta cladire din Londra.

clipboard03 3 jpg jpeg

5.Catedrala din Santiago de Compostola

 Catedrala din Santiago de Compostola r─âm├óne una din cele mai emblematice construc┼úii arhitecturale ale Spaniei, cosntruit─â ├«n stilul romanic. Este ├«ncadrat─â ├«n cele mai deosebite construc┼úii baroce, datorita elementelor stilistice specifice adaugate la cateva secole dupa ce a fost construita de arhitectul Fernando de Casas Novoa ├«n secolul al XVIII-lea.

clipboard04 3 jpg jpeg