„Ziua Mărțișorului”, la Casa Artelor Dinu Lipatti

„Ziua Mărțișorului”, la Casa Artelor Dinu Lipatti

Casa Artelor Dinu Lipatti organizează sâmbătă, 2 Martie 2024, începând cu ora 19:00, la cea de-a III-a Ediție a evenimentului „Ziua Mărțișorului”, eveniment care face parte din Programul - Sărbători Naționale și este dedicat venirii primăverii și eternului feminin.

Sărbătoarea Mărțișorului celebrează venirea primăverii și este un obicei specific românesc, preluat și de alte țări vecine în ultimul secol. În această zi, bărbații oferă doamnelor și domnișoarelor apropiate mărțișoare, despre care se consideră că sunt aducătoare de fericire si noroc. Tradițional, mărțișoarele sunt formate dintr-un șnur împletit roșu cu alb, cu care se leagă simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, coșar.

Cu ocazia acestei zile minunate, dedicate venirii primăverii și renașterii, Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită la un Recital inedit de pian la șase mâini susținut de Trio Equilibrium din care fac parte trei tinere și talentate pianiste: Lect. univ. dr. Ioana Valentina Cojuharov, Prof. Mădălina Dima, Prof. Marta-Claudia Băceanu-Tudor, informează un comunicat al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Cele trei muziciene au în comun același parcurs muzical: mai întâi ca eleve ale Colegiului Național de Arte „Dinu Lipati” din București, apoi ca studente la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în prezent ca profesori de specialitate în școli și licee vocaționale, dar și ca artiste interprete, acestea desfășoară o bogată activitate concertistică. Membrele trio-ului împărtășesc aceeași pasiune, pianul, instrumentul ce a condus la realizarea acestui proiect. Repertoriul abordat este format din lucrări originale specifice pentru ansamblul de pian la șase mâini, dar și din transcripții și aranjamente măiestrite de compozitori cu renume. Repertoriul a fost special conceput, ales și structurat pentru a prezenta în fața publicului o paletă cât mai variată de genuri și stiluri musicale. Acest proiect inedit le-a atras pe interprete prin unicitatea sa și datorită aspectelor camerale și acustice pe care le propune o astfel de colaborare. În dorința de a aduce proiectul lor de suflet cât mai aproape de public, Trio Equilibrium a susținut concerte și recitaluri pe scene prestigioase din București, dar și din țară, în orașe precum: Mogoșoaia, Breaza, Buftea, Bușteni, Tecuci, Brașov, Ploiești, Galați, Onești, Sinaia. Activitatea trioului a fost apreciată și premiată internațional în următoarele competiții de specialitate: Premiul I și de Excepție la Concursul Internațional Pro Piano-România, 2018; Gold Star la Concursul Internațional Music and Stars Awards, 2021; Platinum Award la WPTA, Singapore, 2021, Premiul I de Excelență la Concursul Internațional de Interpretare Magia Colindelor, România, 2021; Gold Prize la Concursul Internațional World Classical Music Awards, 2021.

În program compoziții sunt incluse compoziții de: Dinu Lipatti, George Bizet, Serghei Rachmaninov, Iosif Ivanovici, Jean-Henry Ravina, Maarten Smit, Eugen Doga, Nicolae Coman, Timothy Brown, Mike Cornick, Heinrich Alberti, Hans Hausser.

Conceptul evenimentului „Ziua Mărțișorului” la Casa Artelor Dinu Lipatti, Ediția a III-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.

Mai multe pentru tine...