Mărțișor (foto: Facebook / Muzeul de Etnografie Brașov)

Ce semnificație are șnurul alb cu roșu al Mărțișorului

În vechime, ziua de 1 Martie era începutul anului, un prag simbolic, de intrare într-un alt timp și, ca orice început, această zi a adunat o serie întreagă de practici, credințe și comportamente ritualice.

Intrarea în noul an trebuia să te găsească sănătos, puternic, pregătit și protejat. Mărțișorul exact aceste funcții le avea! Șnurul alb cu roșu însemna împletirea vieții cu lumina, roșul simbolizând viața, vitalitatea, tinerețea și, totodată, căldura, iar albul, puritatea și lumina. Acest fir de mărțișor reprezenta năzuințele omului și credința că va oferi purtătorului puteri în plus, scrie Muzeul de Etnografie Brașov, pe pagina de Facebook a instituției.

Fetele îl purtau întotdeauna în jurul gâtului, având prinsă câte o monedă de aur sau argint. La fetele nemăritate și la cele tinere, Mărțișorul îndeplinea și un ritual de fertilitate. Copiii purtau mărțișorul pe încheietura mâinii drepte, femeile căsătorite sau cele mai în vârstă îl purtau ascuns pe sub cămașă, prins în talie, pentru a le proteja. Bărbații purtau totdeauna mărțișorul la vedere, pe căciulă sau la pălărie.

1 Martie este și ziua Babei Dochia, întruchiparea timpului care a îmbătrânit și care trebuie să se lupte cu timpul cel tânăr; este simbolul disputei dintre nou și vechi, dintre iarna care trebuie să plece și primăvara care trebuie să învingă prin forța căldurii sale. Se spune că Baba Dochia are douăsprezece cojoace, șase rele (șase zile friguroase) și șase bune (șase zile frumoase).

Există încă obiceiul ca fiecare să își aleagă câte o zi și, după cum va fi timpul în acea zi, așa va fi și inima lui tot anul, așa îi va merge. Se spune că dacă în zilele Babelor ninge și este frig, atunci și primăvara va fi friguroasă și furtunoasă, iar dacă la 1 Martie, când este ziua Babei Dochia, este timp frumos, atunci primăvara și vara vor fi frumoase.