Statuia de cult a Hygiei de la Apulum, exponatul lunii ianuarie 2024 la Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Statuia de cult a Hygiei de la Apulum, restaurată la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia / VIDEO

În primăvara anului 2023, cu ocazia unei supravegheri arheologice prilejuite de reabilitarea străzii Regimentul V Vânători din Alba Iulia, sub care se află un important oraș al Daciei romane, colonia Aurelia Apulensis, a fost descoperită o statuie din marmură a Hygiei, zeița medicinei și a sănătății.

Statuia era așezată pe un mic postament în zona unei cella, sală centrală de cult a unui templu – asklepeion. Este însoțită de Hypnos, un zeu înaripat, adormit, așezat pe o stâncă, ce veghează bolnavii, informează Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Ca fiică a lui Aesculap, aceasta este redată în arta sculpturală alături de acesta ca o femeie frumoasă și atrăgătoare, ținând un mâini un șarpe pe care îl hrănește dintr-o farfurie sau o cupă.

Ajunsă în laboratorul de restaurare al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, statuia a beneficiat de o atenție deosebită din partea restauratoarei Sidonia Petronela Olea. După restaurare, zeița a participat la numeroase ședințe foto, a trecut prin scanarea 3D realizată de Călin Șuteu, și a fost vedeta unui film de prezentare realizat de Andrei Buta și Radu Ota.

Statuia de cult a Hygiei de la Apulum este exponatul lunii ianuarie 2024 la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Mai multe pentru tine...