Națiunea culturală sau națiunea cetățenilor?
Miercuri, 17 aprilie 2013, Facultatea de Istorie găzduiește conferința Națiunea culturală sau națiunea cetățenilor? Despre conceptele identității istorico-politice românești susținută de prof. dr. Victor Neuman (Universitatea de Vest din Timișoara). Conferința se va desfășura începând cu orele 16.00, în sala de lectură a Bibliotecii Facultății de Istorie (B-dul Regina Elisabeta nr. 4-12, etaj 2).
Cu aceeași ocazie vor fi prezentate cele mai recente apariții editoriale semnate de Victor Neumann:
- Conceptul de națiune la români și unguri, Centrul de Studii Avansate ale Universității de Vest din Timișoara și Editura Institutul European, Iași, 2013.
- Essays of Romanian intellectual history, Centrul de Studii Avansate ale Universității de Vest din Timișoara și Editura Institutul European, Iași, 2013.
- Key concepts of Romanian history, Central European Universty, Budapest-New York, 2013.
Evenimentul face parte din seria Conferințele Facultății de Istorie, care își propune să aducă în atenția studenților, specialiștilor dar și a publicului larg personalități din diverse domenii, ca repere ale excelenței în cultura românească.
***Victor Neumann este istoric, profesor de istorie modernă universală și de istorie modernă a României la Universitatea de Vest din Timișoara. Domenii de cercetare:istoriografie, multiculturalitate și interculturalitate, istorie conceptuală, teoria istoriei. Este coordonator al Școlii Doctorale Internaționale de Istorie Conceptuală Reinhart Koselleck din cadrul Universitatii de Vest din Timișoara, înființată în cooperare cu profesorul Armin Heinen de la Universitatea din Aachen și sustinută financiar de Fundația Volkswagen din Germania.
Volume publicate în ultimii ani:Between Words and Reality. Studies on the Politics of Recognition and the Changes of Regime in Contemporary Romania, Washington, D.C., 2001;Ideologie și Fantasmagorie. Perspective comparative asupra istoriei gîndirii politice în Europa Est-Centrala, Iași, 2001;Neam, Popor sau Națiune? Despre identitățile politice europene, București, 2005;Essays on Romanian Intellectual History, Timișoara, 2008;Identitate și cultură. Studii privind istoria Banatului, București, 2009. A tradus (împreună cu Patrick Lavrits) și a prefațat studiul lui Reinhart Koselleck, Conceptul de istorie, Iași, 2005. Este contributor la volume colective editate în SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, Ungaria, Bulgaria, România. Invitat și keynote speaker la conferințe internaționale de înalt nivel științific.