MĂRTURII ALE PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL
În perioada1 – 18 octombrie 2013, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca vă invită să vizitaţi expoziţia temporară MĂRTURII ALE PRIMULUI RĂZBOI MONDIALÎN COLECŢIILE MUZEULUI NAŢIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANEI.
Prin oganizarea acestei expoziţii, muzeul nostru a răspuns invitaţiei adresate de Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” de a participa la derularea proiectului Europeana 1914-1918.Proiectul urmăreşte „colectareaobiectelor şi amintirilor de familie din România”, din perioada Primului Război Mondial.
La 11 noiembrie 1918 se încheia cel mai sângeros dintre războaiele purtate până atunci în întreaga istorie universală, un război din care lumea, şi mai ales Europa, vor ieşi complet schimbate. Desfăşurat pe mai multe fronturi, el a avut consecinţe umane şi materiale de neimaginat la izbucnirea lui. Din cei 65 de milioane de militari mobilizaţi, 10 milioane nu se vor mai întoarce niciodată acasă. Alături de morţi, adăugăm milioanele de răniţi şi mari mutilaţi, familii distruse, orfanii şi văduvele de război dar şi imensele distrugeri materiale provocate timp de patru ani şi avem imaginea celui mai inuman dintre războaiele de până atunci.
Expoziţia prezintă bunuri culturale mobile din anii 1914-1919, aflate în patrimoniul nostru:documente, fotografii, insigne, arme şi echipament militar.
Dintre aceste piese se remarcă obiectele folosite în viaţa din tranşee (lopăţică de campanie, felinar, recipiente şi ustensile pentru hrană, unelte de lucru), alături de o trusă medicală austriacă din 1915, expusă pentru prima dată publicului.
Vernisajul va avea loc marţi, 1 octombrie, orele 11.00, la sediul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”.