Grădina din buzunarul lui Celibidache
Până pe 7 iulie, la Bucureşti se află în desfăşurare prima ediţie a Festivalului „Sergiu Celibidache“, care marchează 100 de ani de la naşterea dirijorului român.
Organizat pentru prima dată în România, Festivalul „Sergiu Celibidache 100" îşi propune să marcheze centenarul naşterii celebrului muzician. Cu acest prilej, de pe 3 mai şi până pe 7 iulie, la Bucureşti se desfăşoară prima ediţie a acestui important eveniment, ce va avea loc odată la doi ani şi la care participă nume cunoscute ale muzicii contemporane.
Pentru ultimele două săptămâni, organizatorii au pregătit mai multe concerte care-i vor încânta şi pe cunoscători, şi pe cei mai puţin familiarizaţi cu opera lui Sergiu Celibidache. Astfel, sâmbătă seara, pe 30 iunie, la ora 20.00, la Ateneul Român, Orchestra Română de Tineret va cânta, dirijată de Cristian Mandeal, pe lângă Simfonia nr. 5, a lui Ceaikovski, şi lucrarea „Grădina de buzunar", care poartă semnătura lui Celibidache.
Poveste pentru copii
„Der Taschengarten" („Grădina de buzunar") a fost compusă în 1978 şi este o suită pentru orchestră în 13 părţi. Este o lucrare dedicată copiilor şi care s-a născut dintr-o strânsă colaborare cu ei. Muzica prezintă puncte comune cu stilurile lui Maurice Ravel şi Igor Stravinski. Sergiu Celibidache acordă o importanţă specială efectelor sonore.
„Grădina de buzunar" a apărut în 1979, într-o înregistrare cu Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, la casa de discuri Deutsche Grammophon, o producţie-beneficiu UNICEF. Odată cu înregistrarea lucrării din 1979, au fost publicate pe coperta discului câteva fotografii din perioada timpurie a activităţii sale de dirijor şi un text pe care Celibidache l-a scris în aceeaşi perioadă. Textul va fi prezentat în cadrul concertul de la Ateneul Român.
Prietenii lui Celi, la Ateneu
Alte două evenimente importante care vor avea loc în cadrul festivalului sunt concertul lui German Brass, prezent pentru prima dată în România, pe data de 2 iulie, la Ateneul Român, şi recitalul de muzică de cameră susţinut de „Prietenii lui Celi", pe data de 3 iulie, tot la Ateneul Român.
Biletele la toate aceste evenimente pot fi cumpărate în reţeaua Eventim (Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Librăriile Humanitas, Cărtureşti) şi online pe www.eventim.ro, şi costă 65 de lei, respectiv 75 de lei, în funcţie de categorie.
sursa:adevarul.ro