Festivalul Cetăţilor Dacice. Cetatea dacică Singidava (Cugir) reînvie pentru cel mai important festival dacic din România
Cascadorii ecvestre, lupte între daci şi romani, întreceri dacice, concert PHOENIX – motive pentru care merită să petreci trei zile „ca pe vremea dacilor” la Singidava.
Oraşul Cugir (vechea aşezare dacică Singidava) se întoarce în timp, cu peste 2.000 de ani în urmă, în vremurile când dacii stăpâneau liberi aceste tărâmuri. Cetatea dacică Singidava va găzdui în perioada 24 – 26 iunie a X-a ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice – cel mai important şi mai mare festival dacic din România. Aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori vor reînvia istoria şi legendele locale spunând într-un mod unic şi inedit poveştile dacilor liberi care au trăit în cetăţile de pe raza judeţului Alba. Cele trei zile ale festivalului vor cuprinde luptele între daci şi romani, ateliere antice, cascadoriile ecvestre cu cei mai renumiţi cascadori români şi concertele în aer liber, invitată specială fiind trupa PHOENIX. Şi cum festivalul are nevoie an de an de un tarabostes de seamă care să conducă întrecerile şi petrecerile dacice, rolul îi revine la cea de-a X-a ediţie îndrăgitului prezentator TV Cosmin Seleşi.
Oraşul Cugir (vechea cetate dacică Singidava) găzduieşte, în premieră în acest an, în perioada 24 – 25 iunie, Festivalul Cetăţilor Dacice, eveniment ajuns la cea de-a X-a ediţie. Cel mai important festival dacic din România este şi în acest an o invitaţie inspirată pentru cei care iubesc istoria transformată în spectacol oferind un program divers ce cuprinde atât evenimente culturale şi ştiinţifice cât şi spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, cascadorii ecvestre, ateliere antice, concerte în aer liber dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba.
Vineri, festivalul va debuta cu o expoziţie de fotografie intitulată „Istorie şi identitate locală – Cetatea Singidava”, în cadrul căreia îşi vor expune cele mai bune instantanee elevii clasei de artă fotografică ai Centrului de Cultură „Augustin Bena Alba” şi un simpozion naţional despre civilizaţia dacică desfăşurate la Casa de Cultură din Cugir. Simpozionul cu tema „Istorie şi identitate locală” va reuni profesori universitari şi cercetători de la universităţile din Cluj-Napoca şi Alba Iulia. Seara de vineri este rezervată muzicii şi teatrului, astfel că de la ora 20, 00 pe scena Casei de Cultură din Cugir va avea loc un concert de muzică de cameră al Cvartetului de coarde din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. De la ora 20, 30 Trupa Skepsis va pune în scenă piesa de teatru „Zamolxe – mister păgân”, după un text de Lucian Blaga. Cel mai aşteptat moment al zilei este parada cu torţe care deschide festiv Festivalul Cetăţilor Dacice de la Cugir şi în cadrul căreia luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe vor defila pe traseul Casa de Cultură Cugir – Bulevardul Victoriei – Constructorului – Alexandru Sahia – Rozelor – Stadion.
Sâmbătă, manifestările debutează cu întrecerile generaţiei „pui de dac”-un concurs de cultură generală despre istoria daco-romană la care participă elevi de la şcolile din localităţile:Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori. De la ora 11, 00 pe Dealul Cetăţii din Cugir va fi creat primul spectacol de reenactment, cetatea dacică Singidava urmând a fi asediată de romani moment la care participă trupele Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF. Pe Stadionul Parc din Cugir vor fi deschise la ora 13, 00 taberele şi atelierele meşteşugăreşti antice:prelucrare os, prelucrare lemn, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, metalurgie, scriptoria, fierărie, metaloplastie, bucătărie, antrenamente soldaţi şi antrenamente gladiatori. Pe parcursul zilei vor avea loc şi demonstraţii de luptă realizate de trupa „Terra Dacica Aeterna”, dansuri antice – „Nimfele Daciei”, lupte de gladiatori – „Ludus Apulensis”, dansuri antice cu fetele din trupa „Magna Nemesis” dar şi o prezentare şi demonstraţii militare daco-romane cu „Legiunea a XIII-a Gemina” şi „Lupii Apoulonului”. La ora 18, 30 este programat al doilea episod al asediului Cetăţii Singidava, spectacol realizat de membri trupelor de reconstituire istorică Lupii Apoulonului, Terra Dacica Aeterna, Geto-Dacii din Moldova, Geto-Dacii din Dobrogea, Legiunea XIII Gemina, Legiunea XI Claudia PF.
Seara este dedicată muzicii de calitate, iar pe scena festivalului amenajată pe vechiul stadion din Cugir vor urca de la ora 19, 00 Gino &Band, Millenium C şi Arhaic, iar de la ora 20, 00 va concerta legendara trupă PHOENIX. Petrecerea dacică va continua până spre miezul nopţii cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare specific dacilor şi dansuri ale frumoaselor nimfe.
Duminică, Festivalul Cetăţilor Dacice se desfăşoară tot pe Stadiounul Parc din Cugir, unde la ora 15, 00 este programată o nouă paradă a luptătorilor daci şi romani. De la ora 15, 30 va avea loc Decathlonul Dacic – un concurs între echipele de voinici ale cetăţilor dacice din Alba:Cugir, Cricău, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Săsciori. De la ora 17, 30 spectatorii sunt invitaţi să urmărească cu sufletul la gură cascadorii ecvestre realizate de trupa de cascadori „Vulturii Carpaţilor”, coordonată de celebrul cascador român Dan Motanu, iar de la ora 18, 00 dacii şi romanii îşi vor prezenta armele şi cele mai bune tactici de luptă. Amfitrionul zilei de duminică va fi îndrăgitului prezentator TV Cosmin Seleşi. Festivalul Cetăţilor Dacice se va încheia duminică seara cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” şi de ansambluri folclorice locale
Festivalul Cetăţilor Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Evenimentul se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este deja o tradiţie în judeţul Alba şi a ajuns la ce-a de-a X-a ediţie fiind şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice:Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.
Singidava – invitaţie pe tărâmul dacilor liberi
Cetatea dacică de la Cugir (vechea aşezare dacică Singidava) datează de la sfârşitul secolului al II-lea d. H. fiind, potrivit cercetătorilor, o fortificaţie cu ziduri groase de 2-3 metri construite din piatră şi pământ. În decursul timpului în această zonă au fost descoperite numeroase locuinţe antice cu un bogat inventar dar şi tezaure compuse din monede de argint. Cea mai importantă descoperire de la Singidava este „mormântul princiar”, aşa cum a fost denumit de arheologi, fiind un mormânt de incineraţie care se presupune că ar fi al conducătorului tribului de daci din zonă. Specialişti au concluzionat după cercetarea inventarului funerar că aristocratul local ar fi fost aşezat într-un impozant car de paradă cu patru roţi, alături de care s-au găsit şi resturile incinerate de la trei cai dar şi o bogată ofrandă constând în vase ceramice, obiecte de aur, argint, fier şi bronz. De asemenea au fost găsite resturile unui coif, ale unei cămăşi de zale, ale unui scut din lemn placat cu piele, o lance, o sabie dreaptă, un pumnal dar şi alte piese de podoabă.După mai multe săpături şi cercetări ale artefactelor descoperite în zona Cugirului, specialiştii au concluzionat că cetatea dacică de la Cugir poate fi identificată cu antica aşezare Singidava menţionată pentru prima dată de geograful antic Ptolemeu.