Expoziţie retrospectivă Elena Minodora Tulcan "Semn-simbol"
Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 24 martie 2016, la ora 18, la Sala Tancred Bănățeanu, la vernisajul expoziției-retrospectivă a artistei Elena Minodora Tulcan. Expoziția reunește lucrări din sticlă, desene și obiecte realizate pe parcursul întregii creații a artistei. Prezintă Alexandra Titu.
„Pe parcursul întregii sale creații, Elena Minodora Tulcan a fost preocupată de semantica materialității, de portanța simbolică a elementelor, așa cum le propun ca reducție generativă a Lumii, a diversității nesfârșite și metamorfice ale manifestării, tradiționala identificare a patru principii, opoziționale. Această reducție, elaborată în arealul bazinului mediteranean, este atât de înrădăcinată în conștiința culturală, a unei umanități pe care civilizația ei prospectivă, la fel de fascinată de aspectele empirice, pragmatice, ale universului material, ca și de metafizic, a familiarizat-o nu numai cu periodicitatea tabelului substanțelor elementare și cu conceptul elementelor artificiale și ficționale, coborând elementaritatea în substructuri materiale amețitoare, a păstrat totuși, ca pe un fond de investitură inalienabil, anvergura simbolică a focului, a apei și aerului, a pământului, pământ fertil, piatră cu perenitate paradigmatică și metal, ipostază maturată prin purificare, extrasă din miezul unui pământ maternal, veșnic gestant. Creațiile în sticlă, uneori grupate în instalații cu complexitate formală și semantică amplificată, își axează programul pe referențialitatea simbolică, și deseori arhetipul qvadripartiției materialității predicative a universului susține acest program în aceeași măsură conservator la nivelul semnificației și inovator, prospectiv la nivelul expresivității formale”. (Alexandra Titu, 2016)
Elena Minodora Tulcan s-a născut la București, la 17 mai 1946, și în prezent trăiește și activează în Timișoara, unde predă în cadrul Școlii Doctorale a facultății de Arte și Design a Universității de Vest. Încă din 1976 expune lucrări de artă decorativă, obiecte, desen și pictură, fiind distinsă cu numeroase premii atât în țară cât și la nivel European. Cariera sa de artist vizual a fost încă de foarte devreme dublată de o constantă activitate pedagogică, ea făcând parte din echipa care a contribuit la apariția și formarea structurilor învățământului de artă timișorean.