image

Expoziție despre primii emigranţi români în America, la Muzeul Cotroceni

La Muzeul Național Cotroceni poate fi vizionată, până în 13 august, expoziția foto-documentară „Merem la America!“, care aduce în atenția publicului istoria migrației românești în Statele Unite ale Americii, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la începutul secolului al XX-lea.

Situată în Spațiile Medievale, expoziția spune povestea emigranților români și a primelor comunități românești formate pe teritoriul nord-american. Sunt detaliate categoriile socio-profesionale, zonele din care românii au pornit la drum, rolul și prezența bisericii în sânul comunităților, constituirea primelor societăți românești de întrajutorare, asociațiile culturale, cetățenești etc. Informațiile pe care le veți regăsi în acest proiect expozițional includ și motivele emigrării românilor, fie ele de ordin economic, social sau politic, noile ocupații și formele de socializare, informează Muzeul Național Cotroceni.

Un moment important marcat de această expoziție este călătoria Reginei Maria în Statele Unite ale Americii, din perioada 18 octombrie - 24 noiembrie 1926. Sunt evidențiate întâlnirile Reginei cu autoritățile americane, vizitele în comunitățile românești, dar și impresiile Suveranei despre această vizită istorică, ce a schimbat imaginea României în ochii mai-marilor lumii.

Expoziția „Merem la America!“ este organizată de Muzeul Național Cotroceni în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României prin filialele: SJAN Alba; SJAN Bistrița - Năsăud; SJAN Bihor; SJAN Botoșani; SJAN Caraș-Severin; SJAN Cluj; SJAN Dolj; SJAN Iași; SJAN Mehedinți; SJAN Sibiu; SJAN Suceava, beneficiind și de sprijinul colecției Sorin Mărgărit.

Expoziția, deschisă începând cu 8 iulie, poate fi vizitată până în 13 august 2023, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.

La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau pașaport).

Mai multe pentru tine...