Descoperă Bucureștiul vechi - Mașina Timpului prin Arhiva de Imagine MȚR
Arhiva de Imagine MȚR -împreună cu Cristi Radu de la Rezistența Urbană și cu sprijinul lui Costin Gheorghe / proiectul T H E N O W . trecutul la prezent-vă invită luni, 27 iunie 2016, de la ora 19:00, la Mașina Timpului prin Arhiva de Imagine a Muzeului Țăranului. Evenimentul are loc la Clubul Țăranului, iar INTRAREA este LIBERĂ în limita locurilor disponibile (100 de persoane).
Arhiva de Imagine a Muzeului Țăranului conține multe comori fotografice, dintre care explorăm câteva cu Mașina Timpului. Scoatem la iveală în premieră fotografii ilustrând Bucureștiul de-odinioară:pornim din secolul 19, ajungem pe la 1900 și în interbelic, oprim puțin în perioada comunistă și sosim, într-un final, mai spre zilele noastre, în anii '90.
Vino să descoperi Bucureștiul din anii construirii Universității, inaugurării Parcului Carol I sau al Căii Victoriei încă gri după perioada comunistă. Vedem cum arătau atunci și cum au evoluat în locurile pe care le știm azi.
„Mașina Timpului prin Arhiva MȚR” este parte din proiectul „IMAGINEA-MARTOR:ateliere de arhivare performativă” derulat de Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român în perioada 17 aprilie-15 noiembrie 2016.
Arhiva de Imagineeste principala componentă a Arhivei Etnologice a Muzeului Național al Țăranului Român. Arhivă documentară de specialitate dedicată deopotrivă cercetătorilor și publicului larg, aceasta reunește imagini vechi (începând cu secolul al XIX-lea) și imagini noi:FOTO – clișee pozitive și negative pe sticlă, negative și diapozitive pe film, contacte și printuri originale;VIDEO – filme pe peliculă și VHS. Colecțiile sunt însoțite totodată de materiale FOTO-VIDEO digitale.
Proiectul deconstruiește ideea conform căreia arhiva este un depozitar obiectiv al istoriei și al realității sociale. „IMAGINEA-MARTOR” este deopotrivă un demers de educație vizuală, dar și de <dezvățare>muzeală. Ne dorim ca vizitatorii să uite că în muzee nu au voie să atingă, să întrebe, să caute, să aleagă, să contribuie. Mai mult decât muzeul, arhiva este percepută ca un spațiu eminamente închis. Arhiva de muzeu, cu atât mai mult. Proiectul explorează tensiunea dintre misiunea de conservare și cea de arătare a colecțiilor muzeale și experimentează interacțiunea dintre arhivă și artiști ca mod de cunoaștere și explorare muzeală.