De la prispă până-n grindă Meșteșug și obiceiuri de pe Valea Trotușului
Asociația Cultural Științifică „Dimitrie Ghika – Comănești”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika”, Centrul de informare Europe Direct Comănești, Primăria Orașului Comănești și Muzeul Național al Țăranului Român vă invită duminică, 8 decembrie 2013, de la ora 12.30, la Sala Foaier, la vernisajul expoziției de fotografie De la prispă până-n grindă – meșteșug și obiceiuri de pe Valea Trotușului.
Expoziția include fotografii care înfățișează aspecte ale arhitecturii rurale – case vechi și case noi, construcții tradiționale și moderne, monumente de cult sau istorice deosebite, precum și imagini ilustrative pentru jocul ursului de pe Valea Trotușului.
Fotografiile sunt realizate de elevi pasionați de arta fotografiei din cadrul Colegiului Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, alți fotografi amatori de pe Valea Trotușului și de către membrii Asociației:Nicu Popa, Andrei Merlușcă, Angela Bandea și Nicu Bîlbîe.
Expoziția va putea fi vizitată la Sala Foaier, în perioada 6 – 16 decembrie 2013, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
După vernisaj, de la ora 13.00, pe esplanada din fața Muzeului Țăranului, copiii din Comănești vă vor prezenta obiceiuri tradiționale de pe Valea Trotușului:cântece populare interpretate de Ansamblul folcloric „Hora”, al Clubului elevilor din Comănești, coordonat de învățătorul Costică Lazăr;dansuri populare interpretate de Ansamblul de dansuri „Izvor” al Colegiului Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, coordonat de Mihaela Blidari;, , Jocul ursului”, obicei local interpretat de o trupă de, , urși” din Comănești, formată din elevii Colegiului Tehnic „Dimitrie Ghika” Comănești, condusă de Silviu Ariton.
Asociația Cultural Științifică „Dimitrie Ghika – Comănești” are ca scop promovarea imaginii și memoriei lui Dimitrie Ghika – Comănești, a datelor istorice și științifice referitoare la familia Ghika – Comănești, a valorilor științifice și culturale ale Văii Trotușului și a realizărilor în diferite domenii ale personalităților locale.
Coordonatori:Prof. Petrița Bîlbîe, prof. Mariana Lucaș, prof. Simona Stoica, ing. Narcis Jitaru