De la Gutenberg la Apple
Muzeul Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” a inaugurat în data de 3 septembrie expoziția temporară „De la Gutenberg la Apple”. Dedicată tinerilor și oamenilor din ziua de azi obișnuiți cu rapiditatea scrierii și transmiterii informațiilor, expoziția prezintă o istorie a tiparului și a tehnicilor de imprimare din trecut, din vremurile când cărțile trebuiau copiate de mână, cu migală, pentru a fi citite și răspândite.
Istoria tiparului îşi are originile strâns legate de istoria scrisului ca formă de manifestare a comunicării din cele mai vechi timpuri. Dezvoltarea comunităţilor umane a impus transmiterea cunoştinţelor în forma scrisului alfabetic. Primii paşi i-au făcut rabinii, chinezii, călugării creştini şi budişti, care copiau informaţiile scrise pentru a le transmite mai departe.
Inventarea primei prese de tipar cu litere mobile de către Johannes Gutenberg a marcat începutul unei revoluţii care avea să schimbe nu doar istoria cărţii, ci şi pe cea a civilizatiei precreştine. În anul 1454, Gutenberg a tipărit celebra Biblie cu 42 de linii pe pagină, lucrare realizată în 170 de exemplare, impunând categoric în ochii contemporanilor superioritatea noii tehnici faţă de mai vechiul meşteşug al copierii manuale a manuscriselor.
Pe măsură ce umanitatea a evoluat, au avansat şi tehnicile de imprimare a textului. Cererea crescândă de informare a determinat minţile luminate ale fiecărei epoci să caute noi metode şi să aducă periodic îmbunătăţiri pentru satisfacerea nevoii de cunoaştere.
În cadrul expoziției vor fi prezentate exponate precum presa tipografică „Lecoq – Paris”, maşina de tipărit „Boston” (sfârşitul secolului al XIX-lea), maşina de scris pentru nevăzători (sec. al XX-lea), dar și alte obiecte care marchează repere importante din istoricul tiparului. Expoziţia poate fi vizitată până la 31 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10:30-17:30.