DacFest 2015: dacii ╚Öi romanii, din nou fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â jpeg

DacFest 2015: dacii ╚Öi romanii, din nou fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â

Campania de toamn─â ├«n reconstituirea istoric─â antic─â din Rom├ónia mai are dou─â mari ÔÇŁb─ât─âliiÔÇŁ:Festivalul Antic Tomis ╚Öi DacFest.

Festivalul Antic Tomis va avea loc ╚Öi anul acesta pe litoralul rom├ónesc, la Constan╚Ťa, ├«n Parcul T─âb─âc─âriei, ├«n perioada 28-30 august. Ca ├«n anul precedent, cap de afi╚Ö vor fi cele dou─â trupe de reconstituire istoric─â antic─â din Transilvania, Terra Dacica Aeterna de la Cluj ╚Öi Asociatia Cultural─â pentru Istorie Vie din Alba Iulia. Pe l├«ng─â taberele cu ateliere antice, lupte de gladiatori, muzic─â ╚Öi dansuri antice, teatru antic sau gastronomie dup─â re╚Ťete antice, publicul va vedea din nou lupte ├«ntre daci ╚Öi romani, cu prezentarea tacticilor vremii ╚Öi a echipamentelor celor dou─â tabere ÔÇŁinamiceÔÇŁ. Este cel mai mare ╚Öi mai impresionant festival istoric de pe litoral din cursul ├«ntregului an! 

unnamed 25 jpg jpeg
Copyright foto: Alina Bondrea

Copyright foto:Alina Bondrea

Manifestarea va fi urmat─â la distan╚Ť─â de nici o s─âpt─âm├ón─â  -4-6 septembrie 2015-de DacFest, festivalul de tradi╚Ťie organizat de Asocia╚Ťia Terra Dacica Aeterna,  cu sprijinul autorit─â╚Ťilor jude╚Ťene din Hunedoara, Consiliului Local ╚Öi primarului din Simeria ╚Öi a unor sponsori. Manifestarea va avea loc, la fel ca anul trecut, pe platoul de la poalele celebrei M─âgura Uroiului, o loca╚Ťie ├«nc─ârcat─â de istorie ╚Öi vestigii arheologice din toate timpurile, u╚Öor de g─âsit din orice direc╚Ťie ar veni cei interesa╚Ťi. 

Terra Dacica Aeterna va fi ╚Öi aici al─âturi de prietenii de la Alba Iulia, pentru un sf├ór╚Öit de s─âpt─âm├ón─â intens, dedicat promov─ârii istoriei antice ╚Öi a turismului cultural-istoric din zon─â. Anul acesta vor fi peste 100 de reenactori, care vor desf─â╚Öura ├«n fa╚Ťa publicului diferite scenarii ╚Öi ritualuri, activit─â╚Ťi civile de tip ateliere ╚Öi activit─â╚Ťi interactive cu publicul. Luptele, de mare amploare, se vor desf─â╚Öura pe un teren bine delimitat, ├«ntre dou─â fortifica╚Ťii temporare, una dacic─â ╚Öi una roman─â, l─âs├ónd suficient spa╚Ťiu pentru publicul care, organizatorii sper─â, vor fi mai numero╚Öi dec├ót anul trecut. 

Printre atelierele pe care Terra Dacica Aeterna ╚Öi colegii din Alba le vor organiza se num─âr─â cele de fier─ârie, ceramic─â, metaloplastie, prelucrarea pielii, lemnului, osului ╚Öi cornului, ╚Ťes─âtorie, gastronomie dacic─â ╚Öi roman─â, jocuri de ├«ndem├ónare, monet─ârie, instruc╚Ťie militar─â dacic─â ╚Öi roman─â cu publicul doritor, sub ├«ndrumarea ╚Öi supravegherea membrilor celor dou─â asocia╚Ťii. 

├Än apropierea evenimentului va exista o zon─â de campare p─âzit─â, unde pasiona╚Ťii de istorie veni╚Ťi de la mari dep─ârt─âri s─â ├«╚Öi poat─â instala un cort;zona va fi dotat─â cu surs─â de ap─â ╚Öi toalete ecologice. 

Trupa de la Alba Iulia va fi prezent─â, la ambele evenimente, ca de obicei, cu legionarii romani, lupt─âtorii daci, dansatoarele ╚Öi gladiatorii pe care publicul din Alba ╚Öi nu numai ├«i cunoa╚Öte deja foarte bine. 

Terra Dacica Aeterna a fost ├«nfiin┼úat─â ├«n 2007 la Cluj-Napoca, fiind prima trup─â de reconstituire istoric─â antic─â din Rom├ónia, cu peste 70 de membri din ├«ntreaga ╚Ťar─â. Terra Dacica Aeterna abordeaz─â aspecte de via╚Ť─â civil─â ┼či militar─â ale civiliza┼úiilor dacic─â, roman─â ╚Öi sarmatic─â, av├ónd trei structuri militare ╚Öi mai multe ateliere civile, unde publicul poate s─â observe me╚Öte╚Öuguri f─âcute dup─â modele ╚Öi metode antice ╚Öi chiar s─â participe activ, mai ales copiii. Asocia╚Ťia a introdus de mai mul╚Ťi ani ├«n Rom├ónia conceptul ÔÇÖÔÇÖLec╚Ťia de istorie vieÔÇŁ, o alternativ─â de predare a istoriei, dedicat─â elevilor ╚Öi nu numai, ├«n care se ├«mbin─â armonios ╚Öi util explica╚Ťiile teoretice cu demonstra╚Ťiile practice. Romanii, dacii ╚Öi sarma╚Ťii TDA vor fi din nou la Simeria ├«n aceast─â toamn─â, fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â pe c├ómpul de lupt─â ╚Öi al─âturi de public ├«n tab─âra civil─â.

unnamed 2 0 0 jpg jpeg
Copyright foto: Alina Bondrea

Copyright foto:Alina Bondrea

DacFest este unul dintre cele mai importante festivaluri de reconstituire istoric─â din Rom├ónia, al─âturi de Festivalul Apulum ╚Öi Festivalul Cet─â╚Ťilor Dacice, cu un ├«nalt grad de seriozitate ╚Öi profesionalism asigurat de cele dou─â asocia╚Ťii care colaboreaz─â de c├«╚Ťiva ani. 

Un eveniment care nu trebuie ratat de pasiona╚Ťii de istorie antic─â ╚Öi de reconstituire istoric─â la cel mai ├«nalt nivel, care vor s─â retr─âiasc─â istoria a╚Öa cum a fost.