DacFest 2015: dacii și romanii, din nou față în față
Campania de toamnă în reconstituirea istorică antică din România mai are două mari ”bătălii”:Festivalul Antic Tomis și DacFest.
Festivalul Antic Tomis va avea loc și anul acesta pe litoralul românesc, la Constanța, în Parcul Tăbăcăriei, în perioada 28-30 august. Ca în anul precedent, cap de afiș vor fi cele două trupe de reconstituire istorică antică din Transilvania, Terra Dacica Aeterna de la Cluj și Asociatia Culturală pentru Istorie Vie din Alba Iulia. Pe lîngă taberele cu ateliere antice, lupte de gladiatori, muzică și dansuri antice, teatru antic sau gastronomie după rețete antice, publicul va vedea din nou lupte între daci și romani, cu prezentarea tacticilor vremii și a echipamentelor celor două tabere ”inamice”. Este cel mai mare și mai impresionant festival istoric de pe litoral din cursul întregului an!
Copyright foto:Alina Bondrea
Manifestarea va fi urmată la distanță de nici o săptămână -4-6 septembrie 2015-de DacFest, festivalul de tradiție organizat de Asociația Terra Dacica Aeterna, cu sprijinul autorităților județene din Hunedoara, Consiliului Local și primarului din Simeria și a unor sponsori. Manifestarea va avea loc, la fel ca anul trecut, pe platoul de la poalele celebrei Măgura Uroiului, o locație încărcată de istorie și vestigii arheologice din toate timpurile, ușor de găsit din orice direcție ar veni cei interesați.
Terra Dacica Aeterna va fi și aici alături de prietenii de la Alba Iulia, pentru un sfârșit de săptămână intens, dedicat promovării istoriei antice și a turismului cultural-istoric din zonă. Anul acesta vor fi peste 100 de reenactori, care vor desfășura în fața publicului diferite scenarii și ritualuri, activități civile de tip ateliere și activități interactive cu publicul. Luptele, de mare amploare, se vor desfășura pe un teren bine delimitat, între două fortificații temporare, una dacică și una romană, lăsând suficient spațiu pentru publicul care, organizatorii speră, vor fi mai numeroși decât anul trecut.
Printre atelierele pe care Terra Dacica Aeterna și colegii din Alba le vor organiza se numără cele de fierărie, ceramică, metaloplastie, prelucrarea pielii, lemnului, osului și cornului, țesătorie, gastronomie dacică și romană, jocuri de îndemânare, monetărie, instrucție militară dacică și romană cu publicul doritor, sub îndrumarea și supravegherea membrilor celor două asociații.
În apropierea evenimentului va exista o zonă de campare păzită, unde pasionații de istorie veniți de la mari depărtări să își poată instala un cort;zona va fi dotată cu sursă de apă și toalete ecologice.
Trupa de la Alba Iulia va fi prezentă, la ambele evenimente, ca de obicei, cu legionarii romani, luptătorii daci, dansatoarele și gladiatorii pe care publicul din Alba și nu numai îi cunoaște deja foarte bine.
Terra Dacica Aeterna a fost înfiinţată în 2007 la Cluj-Napoca, fiind prima trupă de reconstituire istorică antică din România, cu peste 70 de membri din întreaga țară. Terra Dacica Aeterna abordează aspecte de viață civilă şi militară ale civilizaţiilor dacică, romană și sarmatică, având trei structuri militare și mai multe ateliere civile, unde publicul poate să observe meșteșuguri făcute după modele și metode antice și chiar să participe activ, mai ales copiii. Asociația a introdus de mai mulți ani în România conceptul ’’Lecția de istorie vie”, o alternativă de predare a istoriei, dedicată elevilor și nu numai, în care se îmbină armonios și util explicațiile teoretice cu demonstrațiile practice. Romanii, dacii și sarmații TDA vor fi din nou la Simeria în această toamnă, față în față pe câmpul de luptă și alături de public în tabăra civilă.
Copyright foto:Alina Bondrea
DacFest este unul dintre cele mai importante festivaluri de reconstituire istorică din România, alături de Festivalul Apulum și Festivalul Cetăților Dacice, cu un înalt grad de seriozitate și profesionalism asigurat de cele două asociații care colaborează de cîțiva ani.
Un eveniment care nu trebuie ratat de pasionații de istorie antică și de reconstituire istorică la cel mai înalt nivel, care vor să retrăiască istoria așa cum a fost.