Bucureştiul lui Enescu: tururi ghidate prin oraş, pe urmele compozitorului
Mai multe tururi ghidate vor avea loc în Capitală cu prilejul Festivalului Internațional George Enescu, invitându-i pe bucureșteni și pe turiști deopotrivă pe urmele lui Enescu prin oraș. Tururile se vor derula în perioada 6-22 septembrie, organizate fiind de Asociația Coolturală nouă ne pasă!
Tururile sunt incluse în programul Festivalul e pretutindeni, asociat Festivalului Internațional George Enescu 2019, și au menirea de a extinde interacțiunea dintre eveniment și București, recuperând, în acest fel, amprenta lăsată de compozitor asupra orașului.
„Toată istoria Bucureștiului este intim legată de muzică, iar urmele lui Enescu prin oraș sunt încă perceptibile în povești, în locuri în care a stat, a compus, a visat, a iubit. Sunt povești pe care le putem recupera și a căror bucurie o putem împărtăși cu ajutorul acestor tururi ghidate, atât cu publicul Festivalului, cât și cu turiștii și cei curioși să cunoască mai îndeaproape cultura locului. Ne-am bucurat să putem include această inițiativă în seria de programe asociate Festivalului Enescu, în sensul obiectivului pe care ni l-am propus în acest an, de a extinde conexiunea dintre festival și oraș”, subliniază Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Internațional George Enescu.
Programul presupune organizarea a două tipuri de tururi ghidate – unul intitulat „Muzicieni în oraș – Pe urmele lui Enescu”, axat pe clădiri și locuri frecventate în trecut de George Enescu și alți muzicieni români, și „Bucharest Hidden Gems” (Comorile necunoscute ale Bucureştiului), care va prezenta bijuterii arhitecturale unde muzica era la loc de cinste, ascunse, de obicei, privitorului grăbit. Ambele tururi sunt accesibile gratuit bucureștenilor și turiștilor interesați, cu ghidaj în limba română și engleză, mulțumită sprijinului oferit de Raiffeisen Bank.
„Tururile ghidate vor fi un mod original de a-l descoperi pe George Enescu și prin prisma orașului în care a locuit și a creat, îmbogățind experiența festivalieră pentru melomani, bucureșteni sau turiști. Ne-am implicat cu bucurie în acest proiect tocmai pentru a extinde vibrația frumoasă a Festivalului și a spiritului enescian peste tot, descătușând armonia și conectând orașul la emoția adusă de muzică”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank România.
Punct de plecare: statuia lui Enescu de pe Bulevardul Magheru
Tururile: o formă inedită de celebrare a muzicii cu prilejul Festivalului
„Am conceput aceste trasee de descoperire a orașului cu gândul la muzică și cu dorința de a-i face pe curioși să descopere vibrația subtilă a Bucureștiului, cu doza sa de frumos, de inedit, de eclectic întotdeauna subtil aliată cu muzica. Ne vom ghida oaspeții în tururi care vor aduce la suprafață povești despre saloanele de muzică ale epocii, despre iubirea lui Enescu pentru prințesa Cantacuzino, despre relația lui cu Casa Regală, despre arhitecții cu care a colaborat îndeaproape, dar și despre faptul ca era un gurmand. Vom descoperi importanța muzicii bisericești, dar și a celei din mahala, vom descoperi farmecul discret și nestematele ce scapă ochiului grăbit din zona Grădinii Icoanei, Batiștei, Armenească… Aceste trasee sunt, de fapt, o formă inedită de celebrare a muzicii cu prilejul minunatului eveniment care este Festivalul Enescu!”, spune Anita Sterea, preşedinte Asociaţia Coolturală Nouă ne pasă! şi coordonatorul proiectului.
Cei interesați să participe în cele două tururi ghidate sunt invitați să se înscrie la hello@interestingtimes.ro sau la telefon: 0744.422.522.
Festivalul Internațional George Enescu
Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități, și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și nouă orchestre de talie mondială.
Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.
Pentru poveşti despre Festival, urmăriţi secţiunea care îi e dedicată pe site-ul ziarului Adevărul: https://adevarul.ro/news/festivalul-george-enescu/