Bicentenarul naşterii lui Avram Iancu, sărbătorit la Oradea

Bicentenarul nașterii lui Avram Iancu, sărbătorit la Oradea

Bicentenarul nașterii lui Avram Iancu va fi sărbătorit la Oradea, în 23 iunie, printr-un concert folcloric susținut de unii din cei mai iubiți artiști români - Nicolae Furdui Iancu și grupul instrumental „Crai-Nou” (Alba-Iulia), Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu și alții.

Potrivit unui comunicat al Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR - Visit Oradea, în mediul online), concertul este dedicat memoriei lui Avram Iancu, ”un lider de seamă al Revoluției de la 1848 din Transilvania”, ”simbol al luptei pentru dreptate, libertate și identitate națională”.

Evenimentul artistic va avea loc în Piața Unirii, de la ora 20, cu intrare gratuită.

Pe scena în aer liber vor urca și artiștii Mirela Mănescu, Florica Zaha, Ana Almășana Ciontea, Marius Ciprian Pop, Antonela Ferche-Buțiu, Ciprian Roman, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, precum și Grupul de tulnicărese ”Apuseni” și Taraful de la Vața.

Concertul va debuta în mod solemn cu sunetul tulnicului care va răsuna din Turnul Primăriei. Imediat după acest semnal, tulnicăresele de pe scenă își vor începe spectacolul, acompaniate de ritmul sacadat al toacei. De asemenea, zece soldați în uniforme militare pașoptiste vor urca pe scenă la începutul și la finalul concertului.

Spectacolul din Piața Unirii va fi prezentat de Marius Ciprian Pop. Acompaniamentul instrumental va fi asigurat de orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijată de Liviu Buțiu, care va realiza și regia concertului. La toacă, își va demonstra talentul Cristian Strugar.

Mai multe pentru tine...