Regele Ferdinand și Regina Maria, la mormântul lui Avram Iancu | FOTO jpeg

Regele Ferdinand și Regina Maria, la mormântul lui Avram Iancu | FOTO

📁 Monarhia în România
Autor: Redacția

La doar câteva luni după ce Transilvania s-a unit cu România, Regele Ferdinand și Regina Maria au călătorit în provincia nou unită cu ţara. Vizita survenea într-un moment deosebit de complicat, deoarece încă existau confruntări militare între Armata Română și forţele maghiare în Transilvania. 

Călătoria avea să aibă și o încărcătură simbolică: astfel, la 29 mai 1919, Regele Ferdinand și Regina Maria se opresc la casa lui Avram Iancu de la Vidra de Sus și la mormântul acestuia de la Țebea. Fotografii de la această vizită au fost publicate recent de Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“ pe pagina de sociali­zare a instituţiei. În fotografii se pot observa mii de transilvăneni care au venit la Vidra de Sus să-i întâmpine pe cei doi suverani.


Mormant Avram Iancu 2 jpg jpeg

Regina Maria a evocat această vizită în „Însemnările Zilnice”, un jurnal pe care l-a ţinut zilnic timp de mai mulţi ani: 

„Întreaga după-amiază a fost ocupată cu un drum lung şi foarte frumos pe jos spre un loc unde se scoate aurul din munţi, se spală şi se colectează. Aici ei le numesc «uzine» sau «stampa» (şteampuri...) (...) De la şteampuri am mers mai departe la un cimitir unde este înmormântat eroul Avram Iancu. Ne-am dus la mormântul lui şi s-a oficiat un parastas. Ţărani, ţărani cu miile peste tot. În cimitir există un imens stejar pe care ei îl numesc Gorunul lui Horea. S-au plantat doi stejari în amintirea vizitei noastre. (...) Desigur că eu îi iubesc pe aceşti oameni. Alături de mult iubitul lor Avram Iancu, zace îngropat un tânăr ofiţer căzut în aceste zile în lupta împotriva trupelor bolşevice. Şi el a murit pentru aceeaşi cauză, dar de data aceasta a fost o cauză învingătoare. (...)”   

Avram Iancu a murit în noaptea de 10 spre 11 septembrie 1872 în casa brutarului Ion Stupină din Baia de Criș și dorința i-a fost îndeplinită: a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, în vecinătatea gorunului lui Horea, la 13 septembrie același an.