Adolf Hitler, prima oar─â omagiat la Berlin din 1945   VIDEO jpeg

Adolf Hitler, prima oar─â omagiat la Berlin din 1945 - VIDEO

­čôü Carte
Autor: Redac╚Ťia

Germania a g─âzduit de-a lungul timpului numeroase expozi┼úii pe tema Holocaustului sau a nazismului, ├«ns─â accentul a fost rareori pus pe Hitler ├«nsu┼či. O nou─â expozi┼úie ├«┼či propune examinarea dictatorului ┼či a rela┼úiei acestuia cu poporul care l-a sus┼úinut, relateaz─â Deutsche Welle.

Afi┼čele cu imagini atr─âg─âtoare constituie strategiile favorite de marketing ale muzeelor, ├«ns─â c├ónd vine vorba despre o expozi┼úie de asemenea propor┼úii, g─âzduit─â de capitala Germaniei, posterele nu mai sunt nici la fel de colorate ┼či ├«nc├ónt─âtoare. Panourile expuse sunt bogate ├«n texte, dar nu includ fotografii cu dictatorul.

Muzeul de Istorie German poate fi considerat un deschiz─âtor de drumuri prin prisma expozi┼úiei "Hitler ┼či germanii - Na┼úiune ┼či Crim─â", ce ┼či-a deschis por┼úile vineri, la Berlin. Expozi┼úia este prima care se concentraz─â ├«n mod special pe rela┼úia dintre Hitler ┼či poporul german ├«n timpul perioadei naziste. Ea sparge ├«n acest fel conven┼úiile existente ├«n Germania, plas├óndu-l pe Hitler sub lumina reflectoarelor.

Expozi┼úia con┼úine multe reprezent─âri ale dictatorului nazist, ├«ncep├ónd cu afi┼čele de propagand─â din 1930 ┼či culmin├ónd cu filmele recente ├«n care "F├╝hrerul" este ridiculizat. "Hitler ┼či germanii" include de asemenea imagini ┼či obiecte istorice care ilustreaz─â, potrivit site-ului muzeului, "lunga umbr─â l─âsat─â de dictatura lui Hitler, care se ├«ntinde p├ón─â ├«n ziua de azi" precum ┼či vasta acceptare social─â de care s-a bucurat acesta la vremea respectiv─â.

"Simplul fapt de a ar─âta ni┼čte fotografii cu Hitler nu are niciun sens", a explicat istoricul Hans-Ulrich Thamer. "Hitler a devenit ceea ce a fost doar datorit─â sprijinului larg primit de la numeroase p─âturi ale societ─â┼úii".

Thamer a explicat c─â Germania a trecut printr-o schimbare major─â ├«n ultimii ani. Atitudinea oamenilor fa┼ú─â de Hitler s-a schimbat, trat├ónd subiectul cu ironie ┼či trivialitate ├«n ultima perioad─â. Aceste modific─âri au o str├óns─â leg─âtur─â cu schimbarea de genera┼úii, spune istoricul.

"Generaţia care a trăit cu adevărat naţional-socialismul nu mai este reprezentată atât de puternic. Generaţiile care nu l-au trăit nemijlocit, tratează problema în moduri diferite", a spus Thamer.

"Teama de propriul curaj"

Punerea dictatorului ├«n prim-plan a f─âcut diferen┼úa major─â ├«ntre "Hitler ┼či germanii" ┼či nenum─âratele expozi┼úii germane ce au avut ca tem─â Holocaustul ┼či perioada nazist─â. Acest fapt a ┼či atras aten┼úia presei germane.

48338 exhibits at the berlin museum jpg jpeg

Portalul de ┼čtiri ┼či revista Der Spiegelau descris "profunda team─â" de care au au fost cople┼či┼úi func┼úionarii Muzeului de Istorie German ├«n timpul preg─âtirilor pentru eveniment, ┼či anume "teama de propriul curaj".

Ziarul Die Welt, pe de alt─â parte, a dat o explica┼úie mai prozaic─â deciziei muzeului de a nu include fotografii ale dictatorului ├«n materialele publicitare. ├Än anul 1994, muzeul din Berlin a avut programat─â o expozi┼úie de fotografii realizate de fotograful oficial al lui Hitler, Christopher St├Âlzl. Expozi┼úia a fost anulat─â datorit─â temerilor ├«n leg─âtur─â cu afi┼čarea de pancarde ┼či postere ├«n tot ora┼čul care s─â ilustreze imagini cu Hitler.

De aceast─â dat─â, departamentul de marketing al muzeului a ┼úinut cont de acest risc. Expozi┼úia "Hitler ┼či germanii" va fi deschis─â p├ón─â pe ┼čase februarie 2011, ├«n cadrul Muzeului de Istorie German din Berlin.