Viața amoroasă a lui Take Ionescu: La 60 de ani, și a pierdut capul pentru o femeie cu 33 de ani mai tânără decât el jpeg

Viața amoroasă a lui Take Ionescu: La 60 de ani, și-a pierdut capul pentru o femeie cu 33 de ani mai tânără decât el

Take Ionescu și-a pierdut capul, la vârsta de 60 de ani, pentru o femeie mai tânără cu 33 de ani. Pentru pasiunea fulgerătoare care l-a lovit la bătrânețe, marele om politic a fost la un pas să-și compromită cariera.

Adina Cordescu (foto jos), o femeie măritată, cu 33 de ani mai tânără decât Take Ionescu (foto sus), i-a furat inima politicianului în iarna anului 1916. Take Ionescu era un bărbat căsătorit cu Elisabeth (Bessie) Richards.

La începutul anului 1917, Take Ionescu deținea funcția de vicepreședinte al Consiliului de Miniștri. În toată agitația politică din țară, în contextul Primului Război Mondial, politicianul a dezertat de la îndatoririle politice pentru a ajunge la femeia de care era îndrăgostit. A cerut învoire de la Ionel Brătianu pentru a merge la Odessa. Pretextul era o întâlnire cu conducători ruși. Politicianul se grăbea însă să treacă granița pentru a-și vedea iubita. Adina Cordescu era refugiată cu familia la Odessa.

Momentul dezertării politicianului din slujba îndatoririlor politice pentru o pasiune fulgerătoare este evocat de I.G. Duca în „Amintiri politice”: 

„Pe la mijlocul lui septembrie cand luptele au încetat pe front, Take Ionescu și Ferechide au cerut un concediu lui Bratianu și au plecat la Odessa. S-ar fi putut crede că acești doi bărbați politici încărunțiti în slujba Statului, treceau Nistrul ca să-și dea seama prin ei înșiși de cele ce se petrec în Rusia, sau poate pentru a lua contact cu cercurile conducatoare ale noii Rusii. Nicidecum, preocupările lor erau mult mai idilice. Take Ionescu era nerăbdător să-și revadă viitoarea sa soție, pe doamna Adina Cordescu, iar Ferechide era grăbit să se întâlnească cu o tânără prietena a sa. De la Odessa ne venea știrea că Take Ionescu se exhibă pretutindeni cu obiectul pasiunii sale și că Ferechide nu se sfia să treacă pe dinaintea compatrioților refugiați pe malurile Pontului Euxin, purtând tot felul de pachete sau jerbe de flori. Firește aceste atitudini provocau inutile comentarii și aprecieri displăcute. «Ţara este în nenorocire și miniștrii bătrâni petrec și se tin de aventuri amoroase!» Toți puritanii cereau sa se puie capăt scandalului. Evident ca exhibițiunea de la Odessa era totdeodata inutilă și exagerată. Nu trebuie uitat că cei stăpâniți de-o dată de o juvenilă ardoare aveau unul aproape 60 și celălalt peste 75 de ani”.

Decizii politice luate cu inima   

Plecarea, după iubită, la Odessa în plină agitație politică n-a fost singurul gest necugetat al politicianului îndrăgostit. În același an, Take Ionescu s-a opus, într-un mod inexplicabil pentru mulți dintre colegii săi, la adoptarea unei decizii care viza o intervenție militară în zona Odessa, pentru stoparea bandelor bolșevice care făceau ravagii în Moldova. Politicianul a gândit cu inima și s-a opus intervenției temându-se că aceasta ar fi putut pune în pericol viața Adinei care se afla la Odessa.


Adina Cordescu jpg jpeg

„Dacă doamna Cordescu s-ar fi aflat la Iasi, fara indoiala ca Take Ionescu ar fi fost cel dintai care sa ceara dezarmarea bolsevicilor si starpirea periculosului focar revolutionar de la Socola. Dar iubirea fusese mai puternica decat rationamentul omului de stat si decat patrioticele sale indatoriri. Infinita curiozitate a tainicelor cauze care de-a lungul veacurilor determina hotararile oamenilor si miscarile popoarelor”, mai scrie I.G. Duca în „Amintiri politice”.

Se spune că, rușinat, după succesul intervenției de la Odessa, Take Ionescu ar fi vrut chiar să-și dea demisia.

Văduv după prima soție   

Take Ionescu a rămas văduv după ce Bessie a murit în aprilie 1918, la vârsta de 60 de ani, în urma unui stupid accident de călărie pe Rotten Row în Hide Park. Politicianul intenționa să se căsătorească cu iubita lui, Adina care se afla la Paris. Dupa încheierea armistitiului cu Puterile Centrale, politicianul a solicitat Guvernului un tren special care să-l ducă la Paris pentru a face lobby pentru România. Trenul a rămas în istorie drept Trenul „Take Ionescu”. A lăsat în urmă îndatoririle de stat și partidul pe care îl conducea și a plecat să-și împlinească iubirea la 60 de ani.

„Take Ionescu, descurajat prin succesele nemtilor si demoralizat prin moartea violenta a sotiei sale Bessie, ca si prin ascendentul erotic tot mai puternic ce-l lua asupra lui fatala Adina Cordescu, plecase la Paris, fara sa se mai preocupe de partidul sau”, scrie I.G. Duca.

După câteva zile petrecute la Paris, în compania iubitei Adina, Take Ionescu a plecat în Anglia pentru a rezolva problemele legate de succesiune, după moartea soției. Se pregătea de a doua căsătorie. “Sâmbătă mă duc la Drayton să duc flori pe mormântul femeii care a fost înaintaṣa ta, care m-a ajutat cum a putut în viaṭă, dar a cărei amintire nu se află ṣi nu se va afla niciodată între tine ṣi mine, în dragostea noastră! Te rog să fii sigură de aceasta! Te iubesc, copilul meu drag, într-un fel atât de absolut, de complet! Te iubesc ca femeie, ca soṭie, ca tovarăṣă, aṣa cum te-aṣ iubi ca mamă, dacă ne va fi dat. Nu am decât o grijă, o suferinṭă pe care caut s-o uit: dacă aṣ avea 10 ani mai puṭin, ca să sporesc cu atâta perioada fericită, cea mai fericită din viaṭa mea!“, îi scria politicianul iubitei, înainte de a doua căsătorie

Patru ani de căsnicie   

Take Ionescu și Adina Cordescu s-au căsătorit în 1918. Marele politician a avut parte doar de patru ani de căsătorie alături de femeia pe care a iubit-o cu înflăcărare. A murit pe 21 iunie  1922, într-un spital din Roma. Cauza oficială a morții a fost febra tifoidă, contactată după ce a consumat stridii într-un restaurant din Napoli.