Sp─ârg─âtori de b─ânci celebri jpeg

Sp─ârg─âtori de b─ânci celebri

Remarca╚Ťi prin talentul, organizarea ╚Öi capacitatea lor de a sintetiza o ac╚Ťiune at├ót de complex, ├«ntr-un timp at├ót de scurt, paradoxal, sp─ârg─âtorii de b─ânci erau ├«ntr-un fel aparte aprecia╚Ťi de restul oamenilor. ├Änv─âluit ├«n aerul misterios de Robin Hood ╚Öi mediatiza╚Ť de presa din acele timpuri, acest tip de infractori a fost surs─â de inspira╚Ťie pentru c─âr╚Ťi, filme ╚Öi desene animate. Lucrul care ├«i diferen╚Ťiaz─â de restul ho╚Ťilor de r├ónd este originalitatea, semn─âtura personal pe care o puneau fiec─ârei spargeri ├«n parte. Sp─ârg─âtorii de b─ânci, gangsterii, fac parte din identitatea american─â a perioadei ce a urmat dup─â R─âzboiul Civil ╚Öi p├ón─â la mijlocul secolului al XX-lea. S─â nu uit─âm c─â primul jaf a fost cel al b─âncii din Pennsylvania, la 1 septembrie 1798.

Jesse Jameseste cel mai cunoscut membru al temutei bande de r─âuf─âc─âtori din secolul al XIX-lea, James Younger Gang. La ├«nceput, el ╚Öi fratele s─âu, Frank, au fost solda╚Ťi, lupt├ónd pentru cauza Confedera╚Ťiei ├«n R─âzboiul Civil din perioada 1861-1865. Dup─â r─âzboi, ei s-au opus noului sistem, jefuind trenuri, diligen╚Ťe ╚Öi b─ânci care apar╚Ťineau sau erau administrate de o institu╚Ťie nordic─â. Mul╚Ťi spun c─â ar fi fost un fel de Robin Hood, dar pentru aceast─â b─ânuial─â nu au existat niciodat─â dovezi clare. Din 1860 p├ón─â ├«n 1882 au fost cea mai temut─â band─â din istoria Americii, fiind responsabili pentru mai bine de 20 de jafuri. ├Än decembrie 1869, ├«n timp ce jefuiau banca Gallatin din Missouri, Jesse James ├«mpu╚Öc─â ├«n inim─â un angajat pe motiv c─â acesta ar fi responsabil pentru moartea lui Bloody Billy. Ziarele din acea perioad─â au catalogat crima ca fiind plin─â de cruzime ╚Öi ├«ncep├ónd din acel moment autorit─â╚Ťile au pus pe capul lor o recompens─â, dorind s─â fie captura╚Ťi vii sau mor╚Ťi. Jesse nu a avut un sf├ór╚Öit prea bun, fiind ├«mpu╚Öcat ├«n spatele capului de c─âtre la╚Öul s─âu coleg, Bob Ford. Jesse James a murit pe loc, la v├órsta de 34 de ani, ├«n propria locuin╚Ť─â.

97707 jpg jpeg

Willie Sutton. Cunoscut ╚Öi sub numele de ÔÇŁThe ActorÔÇŁ (Actorul) sau ÔÇŁSlick WillieÔÇŁ (├Ändem├ónaticul Willie), nu este numai un renumit jefuitor de b─ânci, ci ╚Öi un iscusit evadator. El ╚Öi-a dob├óndit aceste porecle datorit─â faptului c─â pentru fiecare jaf ├«n parte adopta c├óte o ╚Ťinut─â special, deghiz├óndu-se ├«n po╚Öta╚Ö, diplomat, om de serviciu sau poli╚Ťist. A fost ini╚Ťiat ├«n tainele infrac╚Ťiunilor ├«nc─â de mic, el cresc├ónd ├«ntr-un loc r─âu famat al Brooklynului, la v├órsta de 21 de ani reu╚Öind deja s─â fie achitat pentru acuza╚Ťia de crim─â. ├Än 1930 a jefuit prima banc─â, ├«n Manhatann, deghizat ├«n po╚Öta╚Ö. Dou─â luni mai t├órziu, a urmat un nou jaf, dar de aceast─â dat─â a fost prins ╚Öi ├«nchis la Sing Sing. Dup─â numai 2 ani a sc─âpat, ╚Öi s-a mutat ├«n Philadelphia, unde a jefuit o nou─â banc─â. De acest─â dat─â a fost ├«nchis pentru 15 ani, ├«n una din ├«nchisorile din Pennsylvania. El, ├«mpreun─â cu al╚Ťi pu╚Öc─âria╚Öi, s-au deghizat ├«n paznici ╚Öi au evadat. Dup─â aceast─â isprav─â, Sutton a fost pus de c─âtre FBI ├«n topul listei celor mai c─âuta╚Ťi infractori. A r─âmas liber p├ón─â ├«n 1952, c├ónd a fost recunoscut de c─âtre fiul unui croitor, ╚Öi predate poli╚Ťiei. Actorul a fost condamnat la ├«nchisoare pe via╚Ť─â plus ├«nc─â o pedeaps─â de 150 de ani. 17 ani mai t├órziu, la 68 de ani, bolnav de emfizem pulmonary, el este eliberat ├«n Ajunul Cr─âciunului. ├Än 1970, el particip─â la o reclam─â pentru carduri de credit. Sutton moare ├«n 1980, la v├órsta de 79 de ani. ├Än autobiografia sa ÔÇŁEu, WillieÔÇŁ, estimeaz─â c─â a furat de la b─ânci aproximativ 2 milioane de dolari. Celebru este motivul s─âu pentru care jefuia b─âncile:ÔÇŁPentru c─â acolo sunt banii.

slick willie jpg jpeg

John Dillinger, al c─ârui nume a dominat prima pagin─â a ziarelor din anii 30, a fost cel mai violent jefuitor de b─ânci. El ├«mpreun─â cu grupul s─âu au terorizat statele din nordul Americii, din septembrie 1933 p├ón─â ├«n iulie 1934 omor├ónd 10 oameni, r─ânind al╚Ťi 7, jefuind b─ânci ╚Öi depozitele de armament ale poli╚Ťiei. ├Än timpul celor trei evad─âri, Dillinger a omor├ót un ╚Öerif ╚Öi a r─ânit al╚Ťi doi gardieni. Agentul special al FBI, J. Edgar Hoover a format o echip─â cu cei mai buni poli╚Ťi╚Öti ╚Öi detective din America pentru a-l prinde pe Dillinger ╚Öi banda sa. Urm─ârind fiecare pist─â ╚Öi orice pont pe care ├«l primea, agentul l-a prins ├«n urma unui denun╚Ť f─âcut de c─âtre rom├ónca Ana Cump─âna╚Ö. Aceasta a cerut recompens─â de 5000 de dolari ╚Öi garan╚Ťia c─â nu va fi deportat─â.  Dilliger a devenit agresiv la ie╚Öirea din cinematograful Biograph, amenin╚Ť├ónd agen╚Ťii FBI cu o arm─â. ├Än cele din urm─â a fost ├«mpu╚Öcat de 4 ori, infractorul murind pe loc. John Dillinger a fost cel mai cunoscut infractor din acea perioad─â ├«nc├ót prima carte despre gangsterii americani s-a numitÔÇŁ ├Än zilele lui DillingerÔÇŁ.

wanted poster for john dillinger everett jpg jpeg

J.L. Hunter Rountree ÔÇŁ Cel Ro╚ÖuÔÇŁeste cel mai b─âtr├ón sp─ârg─âtor de b─ânci al tuturor timpurilor. Primul jaf l-a comis ├«n 1998, la v├órsta de 86 de ani, av├ónd ca ╚Ťint─â South Trust Bank din Biloxi, Mississippi. ├Än compara╚Ťie cu al╚Ťi infractori, Rountree nu ac╚Ťiona ├«ntr-o manier─â violent─â. El se ducea la un ghi╚Öeu, ├«i ├«nm├óna consultantului bancar un plic cu o foaie pe care scria cu cerneal─â ro╚Öie ÔÇŁjafÔÇŁ. De aici ╚Öi porecla de ÔÇŁcel Ro╚ÖuÔÇŁ. Rountree a jefuit 3 b─ânci, fiind de fiecare dat─â prins ╚Öi condamnat ├«n final la 12 ani ├«ntr-o ├«nchisoare federal─â. Se pare c─â b─âtr├ónul a fost un om de afaceri de succes, ├«ns─â a falimentat, lucru de care au fost ├«nvinui╚Ťi cei de la Corpus Christi, o banc─â texan─â. Astfel se explic─â motivul pentru care Rountree nu ╚Öi-a tr─âit b─âtr├óne╚Ťea ca orice om de v├órsta lui, dorin╚Ťa sa de r─âzbunare pe sistemul bancar fiind mai mare. Savuros este r─âspunsul s─âu la ├«ntrebarea de ce ar jefui cineva o banc─â:ÔÇŁ Este distractiv. Eu m-am sim╚Ťit bine, al naibii de bine.ÔÇŁ