Sclavul favorit al lui Washington jpeg

Sclavul favorit al lui Washington

­čôü Biografii
Autor: Redac╚Ťia

William Lee s-a născut în jurul anului 1750 și a fost cumpărat de George Washington pe data de 3 mai 1768, cu suma de 61 de livre și 15 șilingi, de la colonelul John Lee.

Odat─â cu William a fost cump─ârat ╚Öi fratele s─âu Frank. Acesta a devenit majordom la re╚Öedin╚Ťa viitorului pre╚Öedinte de la Mount Vernon, ├«n timp ce Willian a ajuns valetul personal al lui Washington, ├«nso╚Ťindu-l pe acesta peste tot, inclusiv ├«n taberele ╚Öi b─ât─âliile din timpul R─âzboiului de Independen╚Ť─â.

La scurt timp dup─â ce st─âp├ónul a devenit pre╚Öedinte al SUA, Lee a fost nevoit s─â renun╚Ťe la ÔÇ×rolulÔÇŁ s─âu, din cauza unor probleme pe care le avea cu genunchii ╚Öi care ├«i ├«ngreunau foarte mult deplasarea. S-a ├«ntors la Mount Vernon, unde se ocupa cu cizm─âria.

├Än 1799 a fost eliberat, conform dorin╚Ťei testamentare a lui Washington, acesta ar─ât├ónd c─â sclavul s─âu favorit efectuase ÔÇ×servicii credincioase din timpul R─âzboiului Revolu╚ŤionarÔÇŁ. De altfel, Lee a fost singurul dintre cei 124 sclavi de╚Ťinu╚Ťi de fostul pre╚Öedinte, care a fost eliberat. William Lee a r─âmas p├ón─â la sf├ór╚Öitul vie╚Ťii (1828) la Mount Vernon, locul unde a ╚Öi fost ├«nmorm├óntat. 

General Washington JPG jpeg