image

Povestea celui mai mare handbalist român - Gheorghe Gruia

Gheorghe Gruia, de două ori campion mondial cu naționala de handbal a României, s-a născut pe 2 noiembrie 1940 la București. 

A fost desemnat cel mai mare handbalist al tuturor timpurilor, cucerind titlul mondial cu naționala României la edițiile din 1964 și 1970.

image

Gheorghe Gruia și-a dorit să plece din România. Gruia și Mircea Lucescu îl pândeau pe Nicolae Ceaușescu pentru a-l ruga să le dea dezlegarea.

“Ştiţi ce ajunsesem să fac? Mircea Lucescu se interesa când iese Ceauşescu prin Herăstrău, că mai ieşea şi el la o mişcare, apoi mă suna. Hai George, că iese şeful diseară! Şi hop şi noi. Ăştia din garda lui ne întrebau: Ce faceţi măi băieţi?. Uite şi noi la o alergare, ne antrenăm suplimentar. Noi voiam de fapt să vorbim cu el, să-l rugăm să ne lase să plecăm din ţară, că nu eram siguri dacă cererile noastre ajung la el. Securiştii nu ne credeau şi zâmbeau. Ce naiba să căutăm noi la antrenamente în Herăstrău? Dar nu prea îl prindeam pe Ceauşescu, ba ieşea coana Leana, ba alţi miniştri”, povestea Gheorghe Gruia într-un interviu acordat Adevărul în 2014.

Până la urmă i s-a oferit șansa să ajungă în Mexic, dar după ce s-a lăsat de handbal.

“Mexicanii aveau atunci un preşedinte, al cărui frate a fost pus să conducă sportul din ţară. Iar el a vrut să revoluţioneze sistemul aducând cadre din ţările cu cele mai bune rezultate. A luat americani la atletism, rusoaice la gimnastică, şi tot aşa. La handbal, a întrebat: Cine sunt cei mai buni din lume? Românii, că aveam patru titluri mondiale. Ok, hai să luăm un român! Şi aşa am ajuns în Mexic, în 1978, după cinci ani de când mă lăsasem de handbal. În timpul acesta am fost profesor la Academia Militară”.

Gheorghe Gruia a rămas în Mexic până în 2015, când s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani