Monarhul japonez: lunga istorie a unui simbol nemuritor jpeg

Monarhul japonez: lunga istorie a unui simbol nemuritor

Monarhia japonez─â este una din cele mai vechi din lume. Linia domnitoare a ├«mp─âra┼úilor (Tenno) merge ne├«ntrerupt de acum 1700 p├ón─â azi. O istorie pres─ârat─â cu ceremonii fastuoase, vremuri glorioase ┼či conflicte colosale.

Ce se petrecea ├«n culisele palatului, ┼či mai ales ├«n interiorul familiei imperiale trebuia s─â r─âm├ón─â un secret pentru public. A┼ča a fost dintotdeauna ┼či ideal ar fi ca situa┼úia s─â nu se schimbe, de┼či ├«n prezent s-au mai deschis por┼úile c─âtre public. ├Än 2004 de pild─â, c├ónd prin┼úul Naruhito este ├«ntrebat de ce printesa Masako nu ├«l ├«nso┼úe┼čte ├«n c─âl─âtoriile sale prin lume, acesta r─âspunde c─â autorit─â┼úile ├«ncearc─â pe c├ót posibil s─â o ┼úin─â ├«n umbr─â ┼či ea, ca mul┼úi al┼úi membri ai familiei imperiale, au suferit din cauza asta. O critic─â la adresa cur┼úii ar fi fost de neg├óndit acum c├óteva decenii.

├Ämp─âratul Akihito este cel de-al 125-lea Tenno al Japoniei, ocup├ónd tronul crizantemelor din 1989. Sediul monarhului se nume┼čte asa deoarece floarea o reg─âsim adesea ├«n Asia ca simbol al des─âv├ór┼čirii ┼či nemuririi, iar din secolul al 9-lea se celebreaz─â chiar s─ârb─âtoarea crizantemelor. Din 1889 devine un simbol oficial al regalit─â┼úii.

Cu mai bine de 1000 de angaja┼úi, ÔÇťagen┼úiaÔÇŁ cur┼úii imperiale vegheaz─â asupra ├«mp─âratului ┼či a fiec─ârui pas al acestuia, precum ┼či a respect─ârii regulilor de conduit─â ┼či ceremoniilor de la palat. Structura aceasta organiza┼úional─â, fondat─â ├«n anul 701, este ├«ns─â mereu supus─â criticii. Putere politic─â nu mai de┼úine, ├«n schimb ├«l controleaz─â pe ├«mp─ârat. ┼×i pe to┼úi cei din jurul s─âu. Prin┼úesei Masako i-a fost interzis s─â-┼či vopseasc─â p─ârul, s─â intre ├«n libr─ârii sau s─â discute cu mai vechile prietene.

Astfel de m─âsuri sunt explicate prin nevoia de a p─âstra misterul monarhiei japoneze, care trebuie protejat cu orice pre┼ú. Cu alte cuvinte trebuie evitat orice ar submina tainele monarhiei ┼či abisul de netrecut dintre tenno ┼či lume. O astfel de concep┼úie afecteaz─â mult via┼úa privat─â a ├«mp─âratului. Tot o tain─â este ┼či tezaurul imperial, despre ale c─ârui origini se poate doar specula. Str─âvechea mo┼čtenire nu cuprinde nicidecum bijuteri sau nestemate, ci trei obiecte de uz cotidian:o oglind─â, o sabie ┼či o amulet─â. Dar fascina┼úia pe care acestea o provoac─â este imens─â. ├Än multe manga se poveste┼čte despre puterile lor magice, care ajut─â binele s─â triumfe. Sabia este p─âstrat─â ├«n templul Atsutsa, iar amuleta ├«n altarul central din palatul imperial. Oglinda se afl─â ├«n cel mai sacru loc din japonia, ├«n altarul Ise. Piesele sunt ├«nf─â┼čurate ├«n mai multe materiale scumpe ┼či doar ├«nveli┼čul exterior se ├«nnoie┼čte.

800px Flag of the Japanese Emperor svg  0 png png

O atmosfer─â la fel de misterioas─â ├«nconjoar─â ┼či mormintele Kofun. Vastele structuri funerare tumulare ating uneori ┼či 700 de metri lungime ┼či sunt amplasate pe c├ómpia Yamato ├«n apropiere de Tokyo. Dateaz─â din secolele III-VII. Cercetarea lor ar putea oferi r─âspunsuri pre┼úioase cu privire la ├«nceputurile monarhiei japoneze. Solicit─ârile exper┼úilor de a investiga zona s-au soldat ├«ns─â mereu cu un refuz clar. Atitudinea rigid─â este o expresie a tradi┼úiilor japoneze, dar ┼či a rela┼úiei speciale dintre japonezi ┼či Tenno.

Cuv├óntul Tenno ├«nseamn─â ÔÇťlider cerescÔÇŁ, ceea ce subliniaz─â leg─âtura dintre monarh ┼či zei. Leg─âtura era, potrivit tradi┼úiei, de ├«nteles la modul literal:Jimmu, primul Tenno, ar fi fost str─ânepotul zei┼úei solare Amaterasu. Asta relateaz─â ┼či cronicile din secolul al VIII-lea. Legitimitatea ├«mp─âra┼úilor se ├«ntemeiaz─â ├«n primul r├ónd pe descenden┼úa divin─â pe care o pretind de secole.

Abia ├«n 1937 ├«mp─âratul Hirohito declara c─â leg─âtura cu poporul s─âu nu se ├«ntemeiaz─â pe o reprezentare imaginar─â. Totu┼či, s-au p─âstrat p├ón─â ast─âzi tainicele ritualuri pe care monarhul trebuie s─â le ├«mplineasc─â. De pild─â, ├«n noiembrie are loc Niiname sai, ceremonia recuno┼čtintei. ├Ämbr─âcat ├«ntr-un kimono de m─âtase alb─â, Tenno se retrage ├«n sala de rug─âciune a palatului, pentru ca acolo s─â ia cina cu zei┼úa soarelui. Pe mas─â sunt servite bucate produse din cea mai recent─â recolt─â, preg─âtite dup─â ni┼čte regului bine stabilite.

Istoria ne relateaz─â ├«ns─â o alt─â poveste a monarhiei japoneze, mai pu┼úin magic─â, dar la fel de captivant─â. Jimmu, la fel ca urm─âtorii 14 sau 15 Tenno, se pare c─â nu ar fi existat deloc. Iar dinastia nu se ├«ntemeiaz─â ├«n secolul al VII-lea a.Hr., dup─â cum sus┼úin cronicile. Este cu mult mai recent─â. ├Änceputurile sale sunt de g─âsit ├«n c├ómpia Yamato de l├óng─â ora┼čul Kyoto.

Acolo se va afirma din ce ├«n ce mai mult un clan ├«n perioada Kofun (250-538) ┼či treptat se va ├«nst─âp├óni peste majoritatea teritoriului insulei Honshu, cea mai mare a Japoniei. Dou─â dintre ├«nsemnele puterii deja sunt folosite de familia imperial─â, probabil cu un impact deosebit asupra publicului. Istoricii speculeaz─â c─â sabia ┼či oglinda de bronz deja erau preg─âtite ┼či poate importate din Coreea. Str─âlucirea metalului p├ón─â atunci necunoscut de c─âtre japonezi trebuie s─â fi avut un impact imens.

jimmu gif gif

Cu Nintoku, cel de-al 16-lea Tenno, ├«ncepe perioada istoric─â a monarhiei japoneze, iar de atunci linia dinastic─â va continua f─âr─â ├«ntrerupere p├ón─â la ├«mp─âratul Akihito. Continuitatea a fost asigurat─â de prezen┼úa unui alai de doamne la curtea imperial─â, care ├«n caz c─â ├«mp─âr─âteasa nu putea oferi un urma┼č, se ocupau ele de sarcin─â. Sistemul a fost abolit ├«n 1923 de c─âtre Hirohito. Doamnele care ├«l serviser─â pe tat─âl s─âu, Taisho, au trebuit s─â se amestece cu restul personalului palatului.

C├ót de ├«nr─âd─âcinat─â este ideea concubinajului ├«n tradi┼úionalismul japonez se poate deduce din evenimentele din 2001, c├ónd prin┼úului mo┼čtenitor i se na┼čte fiica, Aiko. Premierul se g├ónde┼čte la modificarea regulii descenden┼úei dinastice, pentru a se ralia la obiceiurile care deja prevalau de mult─â vreme ├«n monarhiile europene. Dar ├«n ochii tradi┼úionali┼čtilor mo┼čtenirea tronului de c─âtre o femeie ├«nseamn─â sacrilegiu.

Reintroducerea concubinajului st├órnise un val de nemul┼úumiri, care se mai estompeaz─â odat─â cu na┼čterea prin┼úului Hisahito, un nepot al prin┼úului mo┼čtenitor. Acesta deci ├«i va urma, iar continuitatea este asigurat─â. Mamele ├«mp─âra┼úilor sunt ┼či ele documentate, iar unele dintre ele au avut ocazia de a deveni ├«mp─âr─âtese, ca regente ale fiilor minori.

O astfel de ne├«ntrerupere este unic─â ├«n istoria lumii, dar de fapt ea exist─â doar pe h├órtie. De fapt istoria monarhiei japoneze este plin─â de intrigi la palat, r─âzboaie civile, uzurp─âri si lungi perioade ├«n care Tenno de┼úine doar o putere simbolic─â, la fel ca ┼či azi.

Epoca de aur a monarhiei japoneze se nume┼čte epoca Heian (794ÔÇô1192). Este o vreme relativ pa┼čnic─â, remarcabil─â prin gradul de rafinament la care ajunge viata de la curte, prin crea┼úiile culturale deosebite care mai impresioneaz─â ┼či acum. La palat se c├ónt─â, se scriu poezii, se practic─â caligrafia, iar dragostea este o art─â cu propriile-i principii. La Katsura nobilii petrec nop┼úi ├«n ┼čir pe terase, ├«ntr-o contemplare meditativ─â asupra lumii.

Dup─â epoca de aur urmeaz─â declinul institu┼úiei imperiale. Conduc─âtorii cere┼čti devin prizonierii neputincio┼či ai propriei func┼úii. ├Än jur de 700 de ani, din 1185 p├ón─â ├«n 1867, ultimul cuv├ónt ├«l au ├«ntotdeauna de spus shogunii, lideri militari care se sprijin─â pe nobilimea de sabie, samuraii. Primii shoguni se leag─â de ascensiunea influentei familii Fujiwara, ├«nrudit─â cu casa imperial─â. ├Än perioada Edo (din 1603) puterea o de┼úin belico┼čii shoguni din familia Tokugawa. Ei ├«┼či vor stabili re┼čedin┼úa la Edo, Tokyo de azi, la 363 de km. de Kyoto. Pe locul vechii cet─â┼úi se ├«nal┼ú─â ast─âzi palatul imperial.

Niciun shogun nu se atinge de persoana imp─âratului. Divinitatea acestuia r─âm├óne intact─â, dar ┼úara este de fapt condus─â de un regim militar, care cuprinde mai mult de 200 de principi provinciali. De teama pierderii puterii, shogunii Tokugawa taie toate leg─âturile Japoniei cu exteriorul. Str─âinii, mai ales misionarii cre┼čtini, sunt alunga┼úi sau uci┼či. De permisiunea de a trazita teritoriul japonez se mai bucur─â doar reprezentan┼úii ├«mp─âratului chinez ┼či negustorii olandezi. Izolarea radical─â men┼úine o stare de relativ─â pace ┼či stabilitatea, dar totodat─â ├«mpiedic─â accesul la progresele tehnologice din vest, ceea ce va avea consecinte importante pentru ┼úar─â ┼či ├«mp─âra┼úii s─âi.

hirohito jpg jpeg

Pe 8 iulie 1853 apar ├«n zare patru nave de r─âzboi uria┼če ┼či negre. Poporul timorat le crede semne apocaliptice. ┼×i ├«ntr-adev─âr, ÔÇťMississippiÔÇŁ, ÔÇťSaratogaÔÇŁ, ÔÇťPlymouthÔÇŁ ┼či ÔÇťSusquehannaÔÇŁ, sub comanda lui Matthew Perry, vor pune ├«n mi┼čcare o serie de schimb─âri cu efect major pentru Japonia. ┼×i casa imperial─â trece printr-un moment de cump─ân─â, care ├«n cele din urm─â se va dovedi funest. Statele Unite, iar mai t├órziu Fran┼úa ┼či Anglia, solicit─â sub amenin┼úarea armelor deschiderea frontierelor japneze ┼či semnarea contractelor comerciale. Tehnologiilor vestice samuraii nu pot s─â le opun─â dec├ót s─âbii, suli┼úi ┼či tehnici de lupt─â ├«nvechite. Sistemul feudal al shogunilor se va pr─âbu┼či ├«n scurt timp. Odat─â cu Mutsuhito, cel de-al 122-lea Tenno, casa imperial─â ├«┼či redob├ónde┼čte puterea ┼či autoritatea. 

├Än decembrie 1926 ├«i urmeaz─â nepotul la tron:un t├ón─âr fermec─âtor, care ├«n ultimii ani se ocupase de treburile p─ârintelui s─âu bolnav. Hirohito este un ├«mp─ârat al superlativelor:dintre to┼úi Tenno ai Japoniei, el va de┼úine cea mai mare ├«nsemn─âtate politic─â global─â ┼či cea mai lung─â perioad─â de domnie, de 63 de ani. El este primul Tenno care ├«ntreprinde o c─âl─âtorie ├«n vest ┼či primul care ├«┼či va ├«mp─âr┼úi ├«ntotdeauna camera matrimonial─â cu so┼úia sa, ├«mp─âr─âteasa Kojun. ┼×i este cel mai controversat dintre to┼úi.

Hirohito se afl─â la ├«ncoronare ├«n fruntea unui stat care s-a transformat ├«ntr-o for┼ú─â economic─â ┼či militar─â de temut. C├ó┼úiva s├ómburi ai democra┼úiei sunt de g─âsit, ca de pild─â libertatea presei. Dar puterea se concentra ├«n m├óinile ├«mp─âratului ┼či ale armatei. Prin contactele cu vestul nu se import─â doar idei progresiste sau inova┼úii tehnice, ci ┼či atitudini spirituale. De exemplu ia na┼čtere o mi┼čcare na┼úionalist─â mistic─â, ce subliniaz─â statutul divin al persoanei imperiale ┼či superioritatea religiei japoneze str─âvechi (Shinto) fa┼ú─â de budism.  Iar na┼úionalismul se va r─âsp├óndi ┼či odat─â cu el ┼či fa┼úeta sa ├«ntunecat─â, imperialismul. Urm├ónd exemplul vestului, Japonia a luat ┼či ea calea colonialismului, cucrind Corea ┼či p─âr┼úi din China.

Dar ├«n spatele av├óntului se resimte ┼či o traum─â emo┼úional─â. ├Än 1919 Japonia particip─â la tratativele de la Versailles, aliindu-se la finele primului r─âzboi mondial cu puterile care vor avea c├ó┼čtig de cauz─â. Reprezentan┼úii s─âi vor avea de-a face cu dispre┼úul rasist al vesticilor. Niciuna din solicit─ârile ca Asia s─â aib─â un rol mai semnificativ ├«n politica global─â nu se face auzit─â.

Experien┼úele dezam─âgitoare ├«n rela┼úiile interna┼úionale provoac─â elitei un sentiment de profund dezgust, consider├ónd c─â Japonia trebuie s─â devin─â ┼či mai puternic─â ┼či agresiv─â. ┼×i ├«mp─âratul ├«mp─ârt─â┼če┼čte aceea┼či p─ârere. Ca motto de guvernare ├«┼či alege Showa:era p─âcii luminate. Dar ├«n timpul domniei lui, ┼úara va lua parte la cel mai nimicitor r─âzboi din istoria sa, ┼či nu numai a sa.

tokyo jpg jpeg

├Än decembrie 1941 are loc atacul de la Pearl Harbor, c├ónd armata japonez─â reu┼če┼čte s─â nimiceasc─â 5 nave de r─âzboi sta┼úionate ┼či 200 de avioane. Tenno a aprobat atacul dup─â ceva ezit─âri, invoc├ónd ca principal motiv embargoul asupra petrolului, prin care americanii doreau s─â sl─âbeasc─â Japonia ├«n contextul exploziv al celui de-al doilea r─âzboi mondial. Dar atacul va ├«n─âspri dramatic situa┼úia interna┼úional─â, mai ales cu Japonia de partea lui Hitler, iar urm─ârile dezastruoase le ┼čtim cu to┼úii:pe 6 august 1945 explodeaz─â ÔÇťLittle BoyÔÇŁ deasupra Hiroshimei, iar dou─â zile mai t├órziu ÔÇťFat ManÔÇŁ nimice┼čte Nagasaki. ├Än fa┼úa apocalipsei, ├«mp─âratul capituleaz─â cu o voce timid─â pe care cei mai mul┼úi japonezi o aud pentru prima dat─â, pe 15 august la radio.

La interven┼úia SUA, ├«mp─âratul scap─â de un proces care poate i-ar fi adus execu┼úia. Este probabil s─â fi contribuit ┼či carisma sa deosebit─â, c─âci generalul Douglas McArthur, care va guverna Japonia dup─â capitulare, observa c─â acesta nu numai c─â era ├«mp─ârat, ci ┼či cel mai distins gentilom din ┼úar─â. Japoniei ├«i este dictat─â de c─âtre SUA o constitu┼úie democratic─â, care reduce rolul lui Tenno la acela de simbol al unit─â┼úii na┼úionale. Hirohito va mai r─âm├óne ├«nc─â 44 de ani pe tronul crizantemelor. Modest ┼či binevoitor, ├«┼či va respecat ├«ndatoririle de ÔÇťsimbolÔÇŁ ┼či de mare preot al ┼čintoismului.

├Ämpreun─â cu so┼úia sa descoper─â un domeniu care p├ón─â atunci era necunoscut:se ├«nf─â┼úi┼čeaz─â ├«n public ┼či se implic─â ├«n activita┼úi filantropice oriunde era nevoie. ┼×i urma┼čul s─âu va proceda la fel, apropiindu-se foarte mult de popor dup─â catastrofa de la Fukushima.

90% dintre japonezi sunt mul┼úumi┼úi de monarhia japonez─â, care le arat─â compasiune ┼či ├«n┼úelegere. Mai pu┼úin de 10% vor ca aceasta s─â dispar─â. Tenno ├«nc─â mai este considerat sufletul Japoniei, reprezent├ónd ceva la care japonezii, ├«n ciuda privirilor ├«ndreptate spre viitor, ├«nc─â mai ┼úin extrem de mult:spiritul Yamato, vechile virtu┼úi japoneze. Viitorul monarhiei este asigurat, ├«n pofida certurilor de familie care ├«n niciun caz nu sunt sinonime cu o criz─â a institu┼úiei.

sursa:pm-magazin.de