Ion Drîmbă, primul campion olimpic din istoria scrimei românești (© Wikimedia Commons)

Ion Drîmbă, primul campion olimpic din istoria scrimei românești

La Jocurile Olimpice de vară din 1968, de la Ciudad de Mexico, Ion Drîmbă a câștigat primul titlu olimpic din istoria scrimei românești, la floretă individual, „după o luptă epuizantă de două ore״, după cum scria ziarul „Sportul” în numărul său din 18 octombrie 1968.

Timișoreanul Ion Drîmbă a devenit campion național de seniori în 1960, la vârsta de doar 18 ani. A concurat în trei ediții ale Jocurilor Olimpice: Roma - 1960, Tokio - 1964 și Ciudad de Mexico - 1968. Alături de medalia olimpică de aur în competiția individuală, Ion Drîmbă a mai cucerit titlul mondial cu echipa în 1967, la Montreal, și o medalie de bronz, tot în concursul mondial pe echipe, doi ani mai târziu (1969), tot la Montreal, notează Arhivele Naționale ale României, pe pagina de Facebook a instituției.

Conform Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Ion Drîmbă început scrima, la armele sabie și floretă, cu antrenorul Andrei Altman, în 1952, la Asociația Flacăra Roșie din Timișoara, după opt ani, în 1960, transferându-se la Steaua București.

Ion Drîmbă (© COSR)
Ion Drîmbă (© COSR)

A debutat în competiții la Campionatele Naționale de juniori din 1959 unde a cucerit titlurile atât la sabie cât și floretă. Cele mai bune rezultate pe plan internațional le-a obținut însă la floretă, în 1968 și 1969, fiind desemnat floretistul numărul 1 al lumii.

S-a stabilit în străinătate în 1970, activând mai întâi în Germania, apoi în Statele Unite ale Americii, iar în final în Brazilia unde și-a petrecut ultimii ani din viata. După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor de scrimă.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului și decorația Meritul Sportiv, clasa I, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul național „Pentru merit” în grad de ofițer. Ion Drîmbă a decedat în 2006.

Mai multe pentru tine...