Henric al VIII lea: ├«ntre reformarea bisericii ┼či cele ┼čase so┼úii jpeg

Henric al VIII-lea: ├«ntre reformarea bisericii ┼či cele ┼čase so┼úii

Cele mai cunoscute dou─â lucruri despre Henric al VIII-lea sunt faptul c─â a avut ┼čase so┼úii, dintre care ┼či-a executat dou─â, ┼či faptul c─â a separat biserica Angliei de papalitate. Dac─â primul lucru ┼úine mai mult de pove┼čtile incitante ale istoriei, cel de-al doilea-desp─âr┼úirea de Roma-a jucat un rol extrem de important ├«n istoria ┼ú─ârii.

Despărţirea de Papalitate

Cea mai surprinz─âtoare ac┼úiune a regelui Henric al VIII-lea, ┼či cea care a avut cele mai mari efecte pe durat─â lung─â, a fost ruperea leg─âturilor cu Roma. ├Än anii 1530, el a anulat jurisdic┼úia papal─â ┼či s-a autodeclarat ┼čef suprem al Bisericii pe p─âm├ónt. Desigur, ├«n multe privin┼úe biserica Angliei era mai str├óns legat─â de monarh dec├ót de pap─â ÔÇô episcopii erau nominaliza┼úi de rege din r├óndul consilierilor ┼či diploma┼úilor s─âi. Dar un act at├ót de ├«ndr├ózne┼ú precum proclamarea suprema┼úiei regale ├«n fa┼úa Papei era nemaiv─âzut ├«n toat─â Europa.

Fiica lui Henric, Maria, a revenit la leg─âturile cu Papalitatea ├«n timpul scurtei sale domnii. Dar dup─â moartea ei, ├«n 1558,  Elisabeta a continuat politica de respingere a autorit─â┼úii papale. De atunci, biserica englez─â a r─âmas independent─â, fapt ce a afectat atitudinea ┼či rela┼úiile Angliei cu ┼ú─ârile Europei continentale. Nicio alt─â ac┼úiune a vreunui monarh Tudor nu a influen┼úat at├ót de mult istoria ┼ú─ârii.

Henry nu s-a limitat la a rupe rela┼úiile cu Roma. Se vedea pe sine ca un rege profet asemenea celor din Vechiul Testament, chemat de Dumnezeu s─â purifice biserica. ├Än anii ÔÇÖ30 m─ân─âstirile engleze au fost ├«nchise, iar practica pelerinajului interzis─â. Ambele m─âsuri au avut consecin┼úe importante. O societate cu b─ârba┼úi ┼či femei care, cel pu┼úin ├«n principiu, se devoteaz─â exclusiv vener─ârii lui Dumnezeu difer─â foarte mult de o societate f─âr─â c─âlug─âri, adic─â o societate a c─ârei popula┼úie este toat─â activ─â (┼či contribuabil─â).

Regele s-a implicat direct ┼či ├«n codificarea a ceea ce cre┼čtinii ┼ú─ârii sale trebuiau s─â cread─â. De┼či s-a desp─âr┼úit de Roma, a dizolvat m─ân─âstirile ┼či a interzis pelerinajul, el a respins ┼či doctrina luteran─â. El a autorizat publicarea ┼či citirea ├«n biseric─â a Bibliei ├«n limba englez─â, ac┼úiune cu multe implica┼úii pe termen lung. De fapt, biserica anglican─â a fost un hibrid ├«ntre cea catolic─â ┼či cea protestant─â. Probabil c─â o foarte mic─â parte din locuitorii ┼ú─ârii erau complet de acord cu regele;majoritatea poate c─â ar fi preferat s─â r─âm├ón─â catolici, ├«n timp ce doar o minoritate a acceptat, f─âr─â niciun dubiu, reforma.

├Än multe privin┼úe, influen┼úa lui Henric s-a dovedit a fi decisiv─â atunci c├ónd Elisabeta a trebuit s─â decid─â pe cale o va lua biserica regatului ei. Ea alege calea protestant─â, dar doctrina ┼či ritualurile p─âstreaz─â acea ambivalen┼ú─â caracteristic─â perioadei lui Henry. Biserica Anglican─â nu trebuia s─â fie catolic─â, dar nici protestant─â ├«n adev─âratul sens al cuv├óntului.

Henric al VIII-lea a fost ┼či un rege r─âzboinic. ├Än 1513, 1523 ┼či la mijlocul anilor ÔÇÖ40 a lansat invazii ├«n Fran┼úa ┼či a continuat s─â pretind─â c─â el este adev─âratul rege al Fran┼úei. Ambi┼úios, el a cheltuit o avere pentru campaniile militare din Sco┼úia ┼či Fran┼úa. De asemenea, regele a fost un pasionat constructor. Pu┼úini monarhi au investit at├ót de mult ├«n palate grandioase ┼či cabane de v├ón─âtoare.

Cele ┼čase so┼úii

Apoi, mai e ┼či chestiunea celor ┼čase so┼úii, cea mai r─âsp├óndit─â ┼či discutat─â problem─â cu privire la Henric al VIII-lea. Mai ├«nt├ói,  Caterina de Aragon, so┼úia pe care a repudiat-o atunci c├ónd s-a ├«ndr─âgostit de Anne Boleyn;Anne, mama viitoarei Elisabeta I, executat─â trei ani dup─â c─âs─âtorie pentru adulter;a treia so┼úie, Jane Seymour, care moare la scurt─â vreme dup─â ce d─â na┼čtere singurului fiu al regelui, Edward;Anne de Cleves, ├«n urma unei c─âs─âtorii aranjate din motive diplomatice ┼či anulat─â c├ót s-a putut de repede deoarece regele o considera resping─âtoare din punct de vedere fizic;apoi foarte t─ân├óra Catherine Howard, ┼či ea executat─â, tot pentru adulter;┼či, ├«n sf├ór┼čit, ultima c─âs─âtorie, cu Katherine Parr.

Imaginea cel mai des asociat─â cu Henric al VIII-lea este cea a regelui dedicat mai mult pl─âcerilor, ┼či nu muncii. Aceast─â imagine nu este ├«ns─â ┼či una conform─â realit─â┼úii. Regele a fost ├«nconjurat de mai mul┼úi consilieri foarte bine preg─âti┼úi ÔÇô Thomas Wolsey, Thomas More, Thomas Cromwell, cu ajutorul c─ârora ┼či-a adminstrat foarte bine regatul. Henry se pricepea foarte bine la a-i l─âsa pe mini┼čtrii s─âi s─â-┼či asume responsabilitatea pentru politicile nepopulare ÔÇô de la impozite la dizolvarea m─ân─âstirilor. De fapt, niciun alt monarh din dinastia Tudorilor nu a avut at├ót de mult succes ├«n a l─âsa impresia c─â al┼úii erau responsabili, ├«ntr-at├ót ├«nc├ót unii credeau c─â regele era de fapt influen┼úat ┼či manipulat de al┼úii. Apoi,  Henric al VIII-lea nu a ┼čov─âit c├ónd ┼či-a eliminat, inclusiv fizi,  cei mai apropia┼úi sfetnici, atunci c├ónd ace┼čtia ├«┼či serviser─â scopul ┼či nu-i mai erau utili.

250px Hans Holbein d  J  065 jpg jpeg

(Thomas More, filosof ┼či umanist cunoscut, consilier al lui Henry al VIII-lea;a fost executat pentru c─â s-a opus preten┼úiilor regelui de a fi acceptat ca ┼čef suprem al bisericii)

├Än fa┼úa opozi┼úiei ┼či refuzului de a se supune, niciun alt rege (sau regin─â) Tudor nu a fost at├ót de nemilos. Departe de a fi un rege influen┼úabil, manipulat,  Henric al VIII-lea a fost un monarh implacabil, devenit ÔÇô ├«n anii 1530 ÔÇô un tiran, dar unul care a schimbat definitiv fa┼úa Angliei. 

Tot din Dinastia Tudorilor, vezi ┼či:http://www.historia.ro/exclusiv_web/portret/articol/henric-al-vii-lea-cel-mai-putin-interesant-tudori;http://www.historia.ro/exclusiv_web/portret/articol/mary-cea-sangeroasa-prima-regina-angliei