Garry Kasparov, de la maestru al șahului la opozantul lui Putin jpeg

Garry Kasparov, de la maestru al șahului la opozantul lui Putin

­čôü Biografii
Autor: Andreea Lup┼čor

Nu trebuie s─â fii pasionat de ╚Öah ca s─â ╚Ötii cine este Garry Kasparov. Considerat cel mai mare juc─âtor de ╚Öah din toate timpurile, Kasparov a fost timp de aproape 20 de ani ÔÇô din 1986 p├ón─â ├«n 2005 ÔÇô num─ârul 1 mondial ├«n clasamentul ╚Öahi╚Ötilor, un record de ne├«ntrecut. Dar asta nu e tot. Retras din lumea sportului, Garry Kasparov s-a remarcat ca scriitor ╚Öi activist politic, cunoscut ├«n Rusia ╚Öi apoi ├«n ├«ntreaga lume ca opozant al regimului Putin. 

Timp de 45 de ani, din 1927 p├ón─â ├«n 1972, ╚Öcoala sovietic─â de ╚Öah ÔÇô devenit─â prin succesele sale legendar─â ÔÇô a dat lumii to╚Ťi campionii mondiali la ╚Öah (cu o singur─â excep╚Ťie). 44 de victorii ├«n 45 de ani. ╚śirul a fost ├«ntrerupt ├«n anul de gra╚Ťie 1972, cu meciul istoric dintre Bobby Fischer ╚Öi Boris Spaaski. Suprema╚Ťia ru╚Öilor s-a ├«ncheiat atunci, dar succesul lor ├«n ╚Öah a continuat. Au mai dat ╚Öi al╚Ťi campioni mondiali, ╚Öahi╚Öti faimo╚Öi ├«n ├«ntreaga lume, dar niciunul mai cunoscut dec├ót cel care a luat primul s─âu titlu mondial ├«n 1985:Garry Kasparov, maestru al ╚Öahului la 22 de ani. 

Kasparov s-a remarcat atunci printr-o victorie incredibil─â ├«mpotriva lui Anatoli Karpov, campionul en titre considerat, la vremea respectiv─â, cel mai puternic ╚Öahist din lume. Kasparov i-a furat ├«ns─â ambele titluri. 

kasparov 2 jpg jpeg

Un copil minune

Garik Kimovich Weinstein s-a n─âscut ├«n 1963 la Baku, capitala RSS Azerbaidjan, ├«n familia lui Kim Moiseievic Weinstein, evreu rus, ╚Öi Klara Gasparian, de origine armean─â, am├óndoi pasiona╚Ťi de ╚Öah. Copilul a ├«nceput s─â fie interesat de joc c├ónd a dat peste o problem─â studiat─â de p─ârin╚Ťii s─âi ╚Öi le-a propus o solu╚Ťie.

Tat─âl b─âiatului a murit de leucemie c├ónd Garry avea ╚Öapte ani;cinci ani mai t├órziu, b─âiatul a adoptat numele de familie al mamei sale, Gasparian, ├«n varianta sa rusificat─â de Kasparov.  La zece ani el a ├«nceput s─â se antreneze la ╚Öcoala de ╚Öah a campionului Mihail Botvinnik sub cunoscutul antrenor Vladimir Makogonov. Trei ani mai t├órziu, t├ón─ârul c├ó╚Ötiga campionatul de juniori ├«n Uniunea Sovietic─â, cu un scor de 7 puncte din 9. Un an mai t├órziu ╚Öi-a ap─ârat trofeul ╚Öi a ob╚Ťinut incredibilul scor de 8, 5/9.

├Än 1978, la v├órsta de 15 ani, a participat la un turneu la Minsk. A ob╚Ťinut, spre uimirea tuturor, locul ├«nt├ói ╚Öi a c├ó╚Ötigat titlul de maestru la ╚Öah. Kasparov a declarat de atunci ├«n repetate r├ónduri c─â turneul de la Minsk a fost punctul de cotitur─â din via╚Ťa sa, momentul ├«n care s-a decis s─â urmeze o carier─â ├«n ╚Öah.  

├Än acela╚Öi an, adolescentul s-a calificat pentru prima dat─â la campionatul sovietic la ╚Öah. Era un alt record:Kasparov devenise, prin simpla calificare, cel mai t├ón─âr juc─âtor din istoria campionatului. Un an mai t├órziu, prin victoria la un turneu important din Iugoslavia, Kasparov a intrat ├«n grupul privilegiat al primilor 15 ╚Öahi╚Öti ai lumii. ├Än 1980 c├ó╚Ötiga campionatul mondial de juniori de la Dortmund ╚Öi intra, ca rezerv─â, ├«n echipa sovietic─â trimis─â la Olimpiada de ╚Öah de la Valleta. Tot atunci a devenit ╚Öi mare maestru. La 19 ani ajungea al doilea cel mai mare juc─âtor din lume, dup─â Anatoli Karpov, pe care ├«l dep─â╚Öe╚Öte un an mai t├órziu. A b─âtut atunci ├«nc─â un record-devenea cel mai t├ón─âr juc─âtor de ╚Öah de╚Ťin─âtor al locului ├«nt├ói, record pe care-l va de╚Ťine p├ón─â ├«n 1996. 

Politica, o tablă de șah

├Än 1984, anul ├«n care a jucat finala campionatului mondial ├«mpotriva lui Karpov, Garry Kasparov ╚Öi-a f─âcut debutul ├«n Partidul Comunist al Uniunii Sovietice. Urmau marile surprize ruse╚Öti din 1985:victoria lui Kasparov ├«mpotriva singurului adversar pe care trebuia s─â-l mai ├«nving─â, Karpov, ╚Öi alegerea lui Gorbaciov ├«n func╚Ťia de Secretar General al PCUS.  Au urmat anii de glorie ai lui Kasparov ╚Öi cei de sf├ór╚Öit ai Uniunii Sovietice. 

Garry Kasparov s-a retras din ╚Öahul profesionist ├«n 2005 ╚Öi s-a implicat de atunci ├«n activismul politic din Rusia. 

kasparov 11 jpg jpeg

Traseul politic al lui Kasparov a ├«nceput, a╚Öadar, ├«n 1984, c├ónd a devenit membru al PCUS;├«n 1987 a fost ales membru ├«n Comitetul Central al Komsomol. ├Än 1990 ╚Öahistul a p─âr─âsit partidul ╚Öi s-a refugiat la Moscova atunci c├ónd au avut loc pogromurile ├«mpotriva armenilor din Azerbaidjan. La ├«nceputul anilor '90, Kasparov s-a implicat ├«n fondarea Partidului Democrat din Rusia, iar ├«n 1996 s-a al─âturat campaniei lui Boris El╚Ť├«n. 

├Än ultimii 10 ani, Kasparov s-a remarcat drept antiputinist convins. A fost membru fondator al coali╚Ťiei Cealalt─â Rusie, care s-a opus administra╚Ťiei Putin, iar ├«n 2007, a fost arestat ├«n Moscova ├«n timp ce se ├«ndrepta spre o manifesta╚Ťie antiguvernamental─â, dar eliberat la scurt timp dup─â.

Referindu-se la Kasparov, fostul general KGB Oleg Kalugin a declarat ├«n 2007 c─â fostul ╚Öahist s-ar afla ├«n pericol de moarte din cauza declara╚Ťiilor sale vehemente ├«ndreptate ├«mpotrva lui Putin. 

ÔÇ×Putin este cel mai periculos om din lumeÔÇŁ

├Än toamna lui 2007 Garry Kasparov a anun╚Ťat c─â inten╚Ťioneaz─â s─â candideze la alegerile preziden╚Ťiale din partea coali╚Ťiei Cealalt─â Rusie. ├Äns─â ├«n luna decembrie, fostul campion la ╚Öah a declarat c─â a fost obligat s─â se retrag─â din curs─â din cauza imposibilit─â╚Ťii de a respecta legea electoral─â. Mai precis, el nu a putut ├«nchiria o sal─â pentru reunirea a cel pu╚Ťin 500 dintre sus╚Ťin─âtorii s─âi, a╚Öa cum prevede legea. Purt─âtorul de cuv├ónt al lui Kasparov a spus atunci c─â autorit─â╚Ťile au f─âcut presiuni pentru a ├«mpiedica pe oricine s─â-i ├«nchirieze un spa╚Ťiu corespunz─âtor fostului ╚Öahist, sco╚Ť├óndu-l a╚Öadar inten╚Ťionat din curs─â. 

├Än august 2012, Kasparov a fost din nou arestat, apoi b─âtut ├«n fa╚Ťa unui tribunal din Moscova ├«n ziua ├«n care a╚Ötepta verdictul cu privire la trupa Pussy Riot. 

 62347212 62347211 1 jpg jpeg

├Än februarie 2013, fostul campion la ╚Öah a deckarat c─â ÔÇ×fascismul a ajuns ├«n Rusia... Proiectul Putin, la fel ca vechiul Proiect Hitler, nu e nimic altceva dec├ót fructul unei conspira╚Ťii ale elitei conduc─âtoare. Dictatura fascist─â nu a fost niciodat─â rezultatul voin╚Ťei libere a poporului. A fost ├«ntotdeauna rezultatul unei conspira╚Ťii a elitei.ÔÇŁ ├Än acela╚Öi an, Kasparov a f─âcut mai multe declara╚Ťii cu privire la regimul din Rusia, pe care el ├«l consider─â a fi o dictatur─â. 

├Äntre timp, Kasparov a p─âr─âsit Rusia ╚Öi nu s-a mai ├«ntors, tem├óndu-se c─â nu i se va mai permite apoi s─â plece din ╚Ťar─â. ├Änainte de Jocurile Olimpice de la Soci, de anul trecut, Kasparov a propus boicotarea Olimpiadei, declar├ónd c─â acest eveniment nu va face altceva dec├ót s─â permit─â acoli╚Ťilor lui Putin s─â delapideze sute de milioane de dolari ╚Öi s─â ├«nt─âreasc─â prestigiul regimului autoritar. Kasparov s-a pronun╚Ťat ╚Öi ├«mpotriva legisla╚Ťiei ├«mpotriva homosexualilor adoptate ├«n ultimii ani ├«n Rusia, pe care a caracterizat-o drept ÔÇ×cea mai recent─â ├«nc─âlcare a libert─â╚Ťii de exprimare ╚Öi asociere a cet─â╚Ťenilor RusieiÔÇŁ. 

Chiar ├«n urm─â cu dou─â luni, dup─â controversata asasinare a lui Boris Nemtsov, un alt opozant cunoscut al lui Putin, Garry Kasparov a declarat c─â acest eveniment ar trebui s─â aduc─â sf├ór╚Öitul politicii de conciliere pe care Occidentul o are fa╚Ť─â de dictatura lui Putin.

false