┬źEu, Olga Hepnarov├í, victima cruzimii voastre, v─â condamn la moarte!┬╗ Povestea unei criminale ├«n mas─â  jpeg

┬źEu, Olga Hepnarov├í, victima cruzimii voastre, v─â condamn la moarte!┬╗ Povestea unei criminale ├«n mas─â

├Äntr-o zi de var─â a anului 1973, mai multe persoane a╚Öteptau tramvaiul ├«ntr-o sta╚Ťie din Praga. ├Än jurul orei 11 diminea╚Ťa, un camion a intrat ├«n plin ├«n sta╚Ťia de tramvai. Opt oameni au fost uci╚Öi, iar al╚Ťi 12 au fost r─âni╚Ťi. La volan se afla o t├ón─âr─â de 22 de ani, care a pl─ânuit cu s├ónge rece aceast─â crim─â.

Chinuit─â de tulbur─âri psihice grave ╚Öi de o ur─â morbid─â fa╚Ť─â de oameni, Olga Hepnarov├í a hot─âr├ót s─â se r─âzbune pe ├«ntreaga lume. T├ón─âra de 22 de ani a explicat motivele care au determinat-o s─â comit─â aceast─â crim─â oribil─â ├«ntr-o scrisoare trimis─â c─âtre dou─â ziare cehoslovace, Svobodn├ę slovo ╚Öi Mlad├Ż sv─Ťt, cu dou─â zile ├«nainte de incident:

ÔÇŁSunt singuratic─â. O femeie distrus─â. O femeie distrus─â de oameni... Am de ales - s─â m─â sinucid sau s─â-i omor pe al╚Ťii. Eu aleg s─â m─â r─âzbun pe cei care m─â ur─âsc. Ar fi prea u╚Öor s─â p─âr─âsesc aceast─â lume ca o victim─â anonim─â a unei sinucideri. Societatea e prea indiferent─â, pe bun─â dreptate. Verdictul meu este: Eu, Olga Hepnarov├í, victima cruzimii voastre, v─â condamn la moarteÔÇŁ.

Olga Hepnarov├í (foto jos) s-a n─âscut pe 30 iunie 1951, la Praga. Tat─âl ei a fost un func╚Ťionar bancar, iar mama a fost stomatolog. Olga a fost un copil normal, ├«ns─â pe m─âsur─â ce cre╚Ötea au ap─ârut tulbur─ârile psihice. ├Än 1964, a ├«ncercat s─â se sinucid─â ├«nghi╚Ťind o supradoz─â de medicamente, iar dup─â acest incident a fost internat─â ├«ntr-un spital de psihiatrie.


Olga  jpg jpeg

Dup─â externare, t├ón─âra a avut mai multe locuri de munc─â, ├«ns─â nu s-a adaptat nic─âieri. ├Än cele din urm─â a ajuns ╚Öofer de camion. Crima a fost planificat─â cu s├ónge rece. Dup─â ce a expediat scrisorile, care au fost deschise de destinatari dup─â incident,  Hepnarov├í a ├«nchiriat un camion ╚Öi a ales locul ideal pentru a pune ├«n aplicare planul ei diabolic: o sta╚Ťie de tramvai care se afla la baza unui deal, pentru a atinge o vitez─â c├ót mai mare ├«n momentul impactului.

Prima dat─â c├ónd a trecut pe l├óng─â sta╚Ťie, Hepnarov├í nu a lovit oamenii care a╚Öteptau tramvaiul. A luat aceasta decizie nu pentru c─â s-ar fi r─âzg├óndit sau pentru c─â nu ar fi avut curaj, ci pentru c─â i s-a p─ârut c─â nu sunt suficiente persoane ├«n sta╚Ťie. A ├«ntors camionul ╚Öi a ├«ncercat din nou.

De data aceasta, camionul condus de  Hepnarov├í s-a ├«ndreptat cu vitez─â maxim─â direct spre sta╚Ťia aglomerat─â. Vehiculul a lovit 20 de persoane, vitrinele unor magazine ╚Öi s-a oprit ├«n cap─âtul str─âzii. Trei oameni au murit pe loc, al╚Ťi cinci la spital. Olga a r─âmas la volan ╚Öi a a╚Öteptat lini╚Ötit─â mili╚Ťia.


camion jpg jpeg

├Än timpul anchetei, t├ón─âra a confirmat c─â inten╚Ťia ei a fost s─â omoare un num─âr c├ót mai mare de persoane. Expertiza psihiatric─â a confirmat c─â era perfect con╚Ötient─â de ac╚Ťiunile sale ╚Öi nu ar─âta nicio urm─â de regret. Pe 6 aprilie 1974, Olga Hepnarov├í a fost condamnat─â la moarte de prima instan╚Ť─â, iar verdictul a fost confirmat de Curtea Suprem─â.


olga crima jpg jpeg

Premierul cehoslovac Lubom├şr ┼átrougal a reuzat s─â o gra╚Ťieze, a╚Öa c─â Hepnarov├í a fost sp├ónzurat─â pe 12 martie 1975, la ├«nchisoarea Pankr├íc din Praga. Ea a fost ultima femeie condamnat─â la moarte ╚Öi executat─â ├«n Cehoslovacia.


olga3 jpg jpeg

ÔÇŁEu, Olga Hepnarov├íÔÇŁ

Povestea sinistr─â a Olg─âi a fost ecranizat─â ├«n 2016 de regizorii Petr Kazda ╚Öi Tom├ís Weinreb.  Filmul ÔÇŁEu, Olga Hepnarov├íÔÇŁ ├«ncearc─â s─â exploreze mintea tulburat─â a  Olg─âi. 

ÔÇŁNu a fost un v├órcolac sau un monstru fantastic. A fost o fiin╚Ť─â uman─â. ├Än via╚Ťa ei, am v─âzut povestea unui proscris, a unei persoane care nu se potrivea ├«n societate. Singur─âtatea ╚Öi ura au condus, ├«n final, la actul de violen╚Ť─â - ╚Öi asta a fost povestea pe care am vrut s─â o spunemÔÇŁ, sus╚Ťine regizorul Tom├ís Weinreb.  

Povestea filmat─â ├«n alb ╚Öi negru ├«ncepe cu tentativa de sinucidere a Olg─âi, la v├órsta de 13 ani, ca urmare a h─âr╚Ťuielilor repetate din partea colegilor de clas─â. Filmul o urm─âre╚Öte pe fat─â ├«n timpul ╚Öederii prelungite la institu╚Ťia psihiatric─â pentru copii e la Opa┼Öany. Aici, psihiatrii au observat c─â Hepnarov├í avea numeroase probleme - apatie, insubordonare, negativism, v─ârs─âturi ╚Öi dependen╚Ť─â de nicotin─â ÔÇô ├«ns─â t├ón─âra nu primit un diagnostic clar.

Un psihiatru a diagnosticat-o cu schizofrenie. Doi ani mai târziu, cu o săptămână înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, Hepnarová îi scria acestui psihiatru:

ÔÇŁUr─âsc oamenii... Vreau ca oamenii s─â nu existe deloc pentru mine, cuvintele ╚Öi vorbele lor ├«mi sunt indiferente. Asta vreau. M─â simt mult mai bine atunci c├ónd sunt singur─â, dec├ót ├«n compania lor... Mi-au mutilat sufletulÔÇŁ.

Dup─â ce a p─âr─âsit spitalul, Hepnarov├í ╚Öi-a descoperit apetitul sexual ╚Öi a ├«nfiripat mai multe rela╚Ťii, at├ót cu b─ârba╚Ťi, c├ót ╚Öi cu femei. De altfel, filmul ilustreaz─â acest aspect al vie╚Ťii Olg─âi printr-o serie de scene de sex destul de explicite.


olga2 jpg jpeg

ÔÇŁS-a sim╚Ťit complet ne├«n╚Ťeleas─â de societate...  Ea a scris c─â a fost expulzat─â din societate, a fost agresat─â ca adolescent─â ╚Öi a fost internat─â ├«ntr-un spital de psihiatrie de c─âtre familia eiÔÇŁ, spune regizorul Petr Kazda.

ÔÇŁCu patruzeci de ani ├«n urm─â, societatea nu ╚Ötia cum s─â trateze oamenii cu tulbur─âri psihice. Erau considera╚Ťi ni╚Öte ciuda╚Ťi ╚Öi trata╚Ťi ca ni╚Öte str─âini. C├ónd a fost judecat─â, sanc╚Ťiunea maxim─â era de 15 ani de ├«nchisoare sau pedeapsa cu moartea. ├Änchisoarea pe via╚Ť─â nu era prev─âzut─â de lege. 15 ani de ├«nchisoare era prea pu╚Ťin crima oribil─â comis─â de eaÔÇŁ, a ad─âugat  Tom├ís Weinreb.

Foto sus: Actri╚Ťa Michalina Olszanska, ├«n filmul ÔÇŁEu, Olga Hepnarov├íÔÇŁ