Eroul necunoscut al Primului Război Mondial  Cum a reuşit un fost contabil român să captureze 100 de soldaţi nemţi jpeg

Eroul necunoscut al Primului Război Mondial. Cum a reuşit un fost contabil român să captureze 100 de soldaţi nemţi

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția

Grigore Nicolescu este unul dintre numeroșii eroi care și-au apărat țara, cu arma în mână, în timpul Primului Război Mondial. Fost contabil de bancă, acesta a reușit să aibă o remarcabilă carieră militară și să fie unul dintre românii care au luptat cu eroism împotriva invadatorilor.

S-a născut în satul de olari Ștefănești, de lângă orașul Târgu Cărbunești, din Gorj. A fost cel mai mare dintre cei șapte copii ai familiei. A rămas fără mamă la o vârstă fragedă și a fost nevoit să-și ajute tatăl la muncile agricole, astfel încât a renunțat la școală în clasa a V-a. Omul care l-a îndrumat și care are un rol deosebit de important în viața este învățătorul Ion Săftoiu. Acesta l-a determinat să termine clasa a V-ași să se înscrie la examenul de admitere la gimnaziul „Tudor Vladimirescu“. Elev inteligent, Grigore este admis cu succes. Continuă, apoi, studiile la Școala Superioară de Comerț din Craiova. În anul 1912, Grigore Nicolescu este încorporat pentru satisfacerea serviciului militar la Regimentul 18 Gorj, fiind trimis la Școala Militară din București pe care a absolvit-o cu rezultate foarte bune, astfel încât a devenit, la final, ofițer de rezervă cu gradul de sublocotonent. 

După ce a terminat armata, a fost contabil la o bană din Craiova, dar, după mai puțin de un an a fost mobilizat din nou la Regimentul 18 Gorj, unde a îndeplinit funcția de comandant de pluton. „La data de 14 august 1916, sublocotenentul Grigore Nicolescu a trecut la comanda plutonului I al companiei a 6-a a Regimentului 18 Gorj infanterie și a luptat în rândurile lui în bătăliile de la Petroșani, Merișor, Buligași Pui. La 1 octombrie 1916 i s-a încredințat comanda companiei a 11-a a Regimentului 18 Gorj și tot în aceeași zi a fost rănit de schijele unui obuz inamic, cauzându-i șapte răni“, scrie istoricul Vasile Marinoiu în lucrarea „Generalul Grigore Nicolescu“.

A capturat 95 de prizonieri

A ajuns până la urmă la spitalul din Ploiești, de unde a trebuit să plece din cauza apropierii inamicului, cu toate că rana nu i se vindecase. „La Râmnicu Sărat a întâlnit rămășițele Regimentului 18 Gorj din care mai rămăseseră opt ofițeri din 97 și circa 300 de ostași din cei 5200 câți intraseră în război la 15 august 1916. Cu acest efectiv redus, regimentul a ocupat poziție defensivă pe dealul Obârșia“, spune Vasile Marinoiu. Grigore Nicolescu a fost avansat la gradul de locotenent și i s-a încredințat comanda companiei I, Regimentul 18 Gorj. A participat la lupte și a împiedicat inamicul să pătrundă în Moldova.

„La data de 24 iunie 1917 a ocupat poziția pe care o organizaseși apărase Regimentul 28 infanterie din Divizia a III-a. De la această dată, Regimentul 18 Gorj intră în componența acestei Divizii care a fost însărcinată să ia ofensiva și să străpungă frontul inamic de la Mărășești, ei reușind să-i străpungă pe austro-ungari și să-i urmărească spre vest până în Munții Vrancei. În acea ofensivă, locotenentul Grigore Nicolescu aluat, cu ostașii companiei sale, 95 de prizonieri și a fost decorat cu ordinul «Coroana României»și «Panglica de Virtutea Militară» pentru curajul și destoinicia deosebită cu care a condus compania, precum și datorită vitejiei de care a dat dovadă la atacul cotei 107 pe care a cucerit-o. Regimentul 18 Gorj a luat în acea ofensivă 775 de prizon ieri“, mai arată istoricul Vasile Marinoiu.

Grigore Nicolescu a fost avansat la gradul de locotenent și i s-a încredințat comanda companiei I, Regimentul 18 Gorj. A participat la lupte și a împiedicat inamicul să pătrundă în Moldova. „La data de 24 iunie 1917 a ocupat poziția pe care o organizase și apărase Regimentul 28 infanterie din Divizia a III-a. De la această dată, Regimentul 18 Gorj intră în componența acestei Divizii care a fost însărcinată să ia ofensiva și să străpungă frontul inamic de la Mărășești, ei reușind să-i străpungă pe austro-ungari și să-i urmărească spre vest până în Munții Vrancei. În acea ofensivă, locotenentul Grigore Nicolescu a luat, cu ostașii companiei sale, 95 de prizonieri și a fost decorat cu ordinul «Coroana României» și «Panglica de Virtutea Militară» pentru curajul și destoinicia deosebită cu care a condus compania, precum și datorită vitejiei de care a dat dovadă la atacul cotei 107 pe care a cucerit-o. Regimentul 18 Gorj a luat în acea ofensivă 775 de prizon ieri“, mai arată istoricul Vasile Marinoiu.

Regimentul său a fost decorat cu „Virtutea militară“

Grigore Nicolescu a mai luat parte la luptele de la Muncelul-Mărășești, unde trupele noastre au rezistat corpului alpin german trimis să spargă frontul român de la Mărășești și să ocupe Moldova. pentru aceste lupte, Regimentul 18 Gorj a fost decorat cu „Virtutea militară“, clasa I de aur, iar cea mai mare parte a ofițerilor au fost decorați.

Grigore Nicolescu a fost avansat în 1917 la gradul de căpitan, după care a fost transferat la Regimentul 33 Infanterie din Ismail, nou creat în urma unirii cu Basarabia și este trimis pe Nistru pentru a supraveghea granița împotriva bolșevicilor.

Un ocrotitor al orașului Tulcea

Grigore Nicolescu poate fi considerat un adevărat ocrotitor al orașului Tulcea. În primăvara anului 1919 s-a stabilit cu compania la Tulcea de unde a organizat în fiecare localitate posturi de ostași ce aveau misiunea de a proteja populația împotriva bulgarilor care jefuiau.

Grigore Nicolescu a îndeplinit cu succes mai multe misiuni, în anul 1932, a ajuns comandant al batalionul 2 și ajutor al comandantului Centrului de instrucție jandarmi Drăgășani. În final, acesta îndeplinit funcția de comandant al Cercului de recrutare al județului Mehedinți. La vârsta de 100 ani a fost înaintat în gradul de general maior în retragere. Grigore Nicolescu până la vârsta de aproape 102 ani, decedând în anul 1992.