Episcopul Ioan Bălan, unul dintre primii preoți ai greco catolicilor din București jpeg

Episcopul Ioan Bălan, unul dintre primii preoți ai greco-catolicilor din București

📁 Istoria Religiilor
Autor: Redacția

Născut la 11 februarie 1880, la Teiuș, pe atunci în comitatul Alba de Jos din Austro-Ungaria, Ioan Bălan a făcut studiile liceale la Blaj, iar studiile teologice la Budapesta și Viena. Hirotonit în anul 1903, Ioan Bălan a fost unul dintre primii preoți ai greco-catolicilor din București, slujind în biserica „Sfântul Vasile cel Mare” ridicată în 1911 pe strada Polonă din Capitală, devenită acum Catedrală.

În 1919, Ioan Bălan a revenit la Blaj, unde a fost numit Canonic Mitropolitan, iar în 1921 Rector al Academiei de Teologie Blaj. În 1929 a fost numit delegat în Comisia Vaticanului pentru redactarea Codului Canonic al Bisericilor Răsăritene. În noiembrie 1936 a fost consacrat la Blaj ca și Episcop al Lugojului, în urma numirii Episcopului Alexandru Nicolescu ca Mitropolit.

După instaurarea regimului comunist, Ioan Bălan a fost arestat pe 28 octombrie 1948, alături de ceilalți episcopi greco-catolici, fiind dus la mănăstirea ortodoxă de la Dragoslavele, apoi la Mănăstirea ortodoxă de la Căldărușani (februarie 1949) și de acolo la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei (mai 1950), notează episcopiabucuresti.ro.

În 1955, episcopul Ioan Bălan (foto dreapta) a fost mutat cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Curtea de Argeș, iar în 1956 a fost transferat la Mănăstirea ortodoxă de Maici de la Ciorogârla (lângă București), unde a rămas în izolare până la sfârșitul vieţii. Îmbolnăvindu-se grav, a încetat din viaţă într-un spital din București, în ziua de 4 august 1959. A fost înmormântat în cimitirul Belu catolic. Ioan Bălan nu a fost judecat niciodată și nu a fost condamnat.

1 episcopul Ioan Balan jpg jpeg

Episcopul Ioan Bălan a murit la 4 august 1959, la vârsta de 79 de ani, la mănăstirea Ciorogârla. Cu șase zile înaintea morții, a apucat să se spovedească preotului romano-catolic Francisc Zudor care a spus despre episcopul unit al Lugojului: ”Era simplu și umil ca un copil”.

În luna martie 2019, Vaticanul a anunțat că Papa Francisc a autorizat promulgarea decretelor privind recunoașterea martiriului episcopilor greco catolici Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, „uciși din ură față de credință” în diferite locuri din România, între 1950 și 1970. Cei șapte episcopi vor fi beatificați cu ocazia vizitei Papei Francisc în România, la Blaj.

Foto sus: episcopiabucuresti.ro