Episcopul Ioan B─âlan, unul dintre primii preo╚Ťi ai greco catolicilor din Bucure╚Öti jpeg

Episcopul Ioan B─âlan, unul dintre primii preo╚Ťi ai greco-catolicilor din Bucure╚Öti

­čôü Istoria Religiilor
Autor: Redac╚Ťia

N─âscut la 11 februarie 1880, la Teiu╚Ö, pe atunci ├«n comitatul Alba de Jos din Austro-Ungaria, Ioan B─âlan a f─âcut studiile liceale la Blaj, iar studiile teologice la Budapesta ╚Öi Viena. Hirotonit ├«n anul 1903, Ioan B─âlan a fost unul dintre primii preo╚Ťi ai greco-catolicilor din Bucure╚Öti, slujind ├«n biserica ÔÇ×Sf├óntul Vasile cel MareÔÇŁ ridicat─â ├«n 1911 pe strada Polon─â din Capital─â, devenit─â acum Catedral─â.

În 1919, Ioan Bălan a revenit la Blaj, unde a fost numit Canonic Mitropolitan, iar în 1921 Rector al Academiei de Teologie Blaj. În 1929 a fost numit delegat în Comisia Vaticanului pentru redactarea Codului Canonic al Bisericilor Răsăritene. În noiembrie 1936 a fost consacrat la Blaj ca și Episcop al Lugojului, în urma numirii Episcopului Alexandru Nicolescu ca Mitropolit.

Dup─â instaurarea regimului comunist, Ioan B─âlan a fost arestat pe 28 octombrie 1948, al─âturi de ceilal╚Ťi episcopi greco-catolici, fiind dus la m─ân─âstirea ortodox─â de la Dragoslavele, apoi la M─ân─âstirea ortodox─â de la C─âld─âru╚Öani (februarie 1949) ╚Öi de acolo la Penitenciarul din Sighetul Marma┼úiei (mai 1950), noteaz─â episcopiabucuresti.ro.

În 1955, episcopul Ioan Bălan (foto dreapta) a fost mutat cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Curtea de Argeș, iar în 1956 a fost transferat la Mănăstirea ortodoxă de Maici de la Ciorogârla (lângă București), unde a rămas în izolare până la sfârșitul vieţii. Îmbolnăvindu-se grav, a încetat din viaţă într-un spital din București, în ziua de 4 august 1959. A fost înmormântat în cimitirul Belu catolic. Ioan Bălan nu a fost judecat niciodată și nu a fost condamnat.

1 episcopul Ioan Balan jpg jpeg

Episcopul Ioan B─âlan a murit la 4 august 1959, la v├órsta de 79 de ani, la m─ân─âstirea Ciorog├órla. Cu ╚Öase zile ├«naintea mor╚Ťii, a apucat s─â se spovedeasc─â preotului romano-catolic Francisc Zudor care a spus despre episcopul unit al Lugojului: ÔÇŁEra simplu ╚Öi umil ca un copilÔÇŁ.

├Än luna martie 2019, Vaticanul a anun╚Ťat c─â Papa Francisc a autorizat promulgarea decretelor privind recunoa╚Öterea martiriului episcopilor greco catolici Valeriu Traian Fren╚Ťiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan B─âlan, Alexandru Rusu ╚Öi Iuliu Hossu, ÔÇ×uci╚Öi din ur─â fa╚Ť─â de credin╚Ť─âÔÇŁ ├«n diferite locuri din Rom├ónia, ├«ntre 1950 ╚Öi 1970. Cei ╚Öapte episcopi vor fi beatifica╚Ťi cu ocazia vizitei Papei Francisc ├«n Rom├ónia, la Blaj.

Foto sus: episcopiabucuresti.ro