Drama singurei prinţese a României care s a călugărit  Cum a devenit Ileana, fiica Reginei Maria, maica Alexandra jpeg

Drama singurei prinţese a României care s-a călugărit. Cum a devenit Ileana, fiica Reginei Maria, maica Alexandra

Principesa Ileana, fiica reginei Maria şi a regelui Ferdinand, şi-a dedicat viaţa ajutorării semenilor. A fost infirmieră pentru soldaţii răniţi în primul şi cel de-al doilea război mondial. A înfiinţat un spital pentru răniţi în ţară şi un centru pentru refugiaţi, în exil. A devenit  Maica Alexandria când s-a călugărit la vârsta de 52 de ani.

Principesa Ileana a României a rămas în istorie drept singura descendentă a casei regale care a ales să se călugărească, după o viaţă pusă în slujba semenilor şi după un destin greu încercat. Penultimul copil al Reginei Maria şi al Regelui Ferdinand s-a născut pe 5 ianuarie 1909 la Bucureşti. Venirea sa pe lume a fost anunţată, cu mare bucurie,  prin 21 de salve de tun. S-a spus despre Ileana că a fost copilul preferat al fascinantei Regina Maria, cea  care s-a ocupat de creşterea şi educarea ei.  Onoarea, datoria faţă de patrie şi faţă de semeni, cinstea şi curajul au fost virtuţiie pe care Regina Maria i le-a transmis fiicei sale încă din copilărie. Principesa Ileana a învăţat că viaţa de prinţesă  nu presupune doar privilegii, ci şi datorii.  , , Era de datoria mea să îi servesc pe ceilalţi, în acord cu regulile strict stabilite pentru toţi cei în poziţia mea:să fiu acolo unde eram chemată, să îmi plec urechea la nevoile altora, să plâng cu ei sau să mă bucur cu ei, după cum erau împrejurările”, scrie Principesa Ileana, în autobiografia „Trăiesc din nou”.  

A primit o educaţie aleasă, de pregătirea ei ocupându-se în particular profesori străluciţi. A învăţat engleza, franceza, germană, a studiat pictură şi sculptură.  Regina Maria a avut cea mai mare influenţă asupra formării personalităţii prinţesei care a găsit în mama ei un exemplu demn de urmat. „Prezenţa mamei radia viaţă şi lumină. Toată lumea o iubea. Toate erau mai frumoase când era ea acolo. Îmi amintesc, cum într-un an de Crăciun, mama a croşetat câte o căciuliţă viu colorată pentru copiii dintr-un sat. Vă puteţi imagina cu câtă mândrie au purtat acei micuţi ţărani, căciuliţele făcute de mâna unei regine!”, o evocă principesa Ileana pe Regina Maria în autobiografia sa. 

image

O întâmplare din copilărie avea să-i influenţeze principesei destinul. După cum a povestit în cărţile scrise la maturitate, Ileana s-a întâlnit cu îngerii când avea doar 7 ani. Aflată în camera fratelui său cel mic, Mircea, bolnav de febră tifoidă, Ileana a zărit deasupra patului o făptură cerească: 

a descris Ileana momentul întâlnirii cu îngerii în cartea „Sfinţii îngeri”.

Momentul din copilărie a marcat-o pe cea supranumită Prinţesa îngerilor. Peste toate greutăţile şi încercările la care a supus-o destinul, prinţesa Ileana a trecut cu gândul la momentul din copilărie care i-a marcat existenţa.

Refugiată la Iaşi împreună cu familia Regală în 1916, prinţesa Ileana a învăţat la vârsta de 9 ani să-şi ajute semenii. Regina Maria lucra ca infirmieră şi copila, luând exemplu de la mama ei, ajuta sinistraţii şi le împărţea ajutoare. După cum avea să povestească în autobiografie, în vremea primului război Domniţa Ileana a învăţat pe propria-i piele ce înseamnă foamea şi suferinţa.  Mai mult decât atât, experienţa din timpul primului război mondial i-a dat ocazia prinţesei să pună în practică virtuţiile transmise de mama sa:curajul şi datoria faţă de semeni.

Sportul nautic, înotul şi iachtingul au fost pasiunile tinerei Ileana. Principesa Ileana a fost singura femeie din România care a obţinut brevetul de căpitan de cursă lungă. Se spune că tânăra prinţesă se avânta singură în larg cu yahtul „Isprava”. Pasiunile tinerei  nu i-au fost deloc pe plac fratelui ei Carol  care credea că astfel de sporturi nu sunt potrivite pentru o prinţesă. Când Carol a devenit rege i-a cerut principesei să renunţe la practicarea sporturilor care o pasionau. ”

, i-a răspuns  Ileana regelui Carol.

Continuarea pe adevarul.ro