Cine a fost prima femeie din istoria SUA care a candidat pentru func╚Ťia de Pre╚Öedinte? png

Cine a fost prima femeie din istoria SUA care a candidat pentru func╚Ťia de Pre╚Öedinte?

Hillary Clinton nu a fost prima femeie care a candidat la pre╚Öedin╚Ťia Statelor Unite. Pu╚Ťini cunosc, ast─âzi, numele femeii care a ├«ncercat pentru prima dat─â s─â distrug─â monopolul masculin asupra celei mai ├«nalte func╚Ťii din SUA. 

Se ├«nt├ómpla demult, ├«n 1872, c├ónd Victoria Woodhull a avut curajul de a sfida toate conven╚Ťiile epocii. Povestea ei este ╚Öi mai uimitoare dac─â ne g├óndim c─â Woodhull a f─âcut-o cu cinci decenii ├«nainte de ratificarea amendamentului 19 din 1920 prin care femeie ob╚Ťineau drept de vot. Astfel, atunci c├ónd ea ├«ns─â╚Öi candida la pre╚Öedin╚Ťie, ├«n 1872, Victoria Woodhull n-a avut drept s─â voteze, de╚Öi numele ei ap─ârea pe buletinul de vot. ╚śi chiar dac─â legisla╚Ťia i-ar fi permis s─â voteze, Woodhull n-ar fi putut s─â o fac─â, pentru c─â se afla la momentul respectiv ├«n ├«nchisoare, din cauza unor acuza╚Ťii de obscenitate. 

Victoria Woodhull a candidat ├«n numele Partidului pentru Drepturi Egale, forma╚Ťiune politic─â ce sus╚Ťinea drepturi egale la vot pentru femei ╚Öi b─ârba╚Ťi. Partidul a nominalizat-o ├«n mai 1872 pentru a candida ├«mpotriva pre╚Öedintelui Ulysses S. Grant ╚Öi a democratului Horace Greeley. Al─âturi de ea, ca propunere pentru vice-pre╚Öedinte, era Frederick Douglass, un fost sclav devenit scriitor aboli╚Ťionist. 

victoria woodhull by mathew brady c1870 png png
Victoria Woodhull

Victoria Woodhull

Victoria Woodhull a fost un personaj controversat ├«n epoc─â. A fost activist pentru drepturile femeilor at├ót ├«n chestiunile sociale, legate de munc─â, c├ót ╚Öi ├«n via╚Ťa privat─â, ea milit├ónd pentru libertatea femeilor de a se c─âs─âtori, divor╚Ťa ╚Öi avea copii f─âr─â amestecul guvernului. Sursa:politico.com