Cine a fost prima femeie din istoria SUA care a candidat pentru funcția de Președinte? png

Cine a fost prima femeie din istoria SUA care a candidat pentru funcția de Președinte?

📁 Preşedinţi americani
Autor: Redacția

Hillary Clinton nu a fost prima femeie care a candidat la președinția Statelor Unite. Puțini cunosc, astăzi, numele femeii care a încercat pentru prima dată să distrugă monopolul masculin asupra celei mai înalte funcții din SUA. 

Se întâmpla demult, în 1872, când Victoria Woodhull a avut curajul de a sfida toate convențiile epocii. Povestea ei este și mai uimitoare dacă ne gândim că Woodhull a făcut-o cu cinci decenii înainte de ratificarea amendamentului 19 din 1920 prin care femeie obțineau drept de vot. Astfel, atunci când ea însăși candida la președinție, în 1872, Victoria Woodhull n-a avut drept să voteze, deși numele ei apărea pe buletinul de vot. Și chiar dacă legislația i-ar fi permis să voteze, Woodhull n-ar fi putut să o facă, pentru că se afla la momentul respectiv în închisoare, din cauza unor acuzații de obscenitate. 

Victoria Woodhull a candidat în numele Partidului pentru Drepturi Egale, formațiune politică ce susținea drepturi egale la vot pentru femei și bărbați. Partidul a nominalizat-o în mai 1872 pentru a candida împotriva președintelui Ulysses S. Grant și a democratului Horace Greeley. Alături de ea, ca propunere pentru vice-președinte, era Frederick Douglass, un fost sclav devenit scriitor aboliționist. 

Victoria Woodhull
Victoria Woodhull

Victoria Woodhull

Victoria Woodhull a fost un personaj controversat în epocă. A fost activist pentru drepturile femeilor atât în chestiunile sociale, legate de muncă, cât și în viața privată, ea militând pentru libertatea femeilor de a se căsători, divorța și avea copii fără amestecul guvernului. Sursa:politico.com