Carl Gustav Mannerheim ÔÇô un erou finlandez pe frontul rom├ónesc  jpeg

Carl Gustav Mannerheim ÔÇô un erou finlandez pe frontul rom├ónesc

Carl Gustaf Emil Mannerheim a fost una dintre cele mai importante figuri din istoria Finlandei. De-a lungul a peste o jum─âtate de secol, el a fost implicat direct ├«n cele mai importante momente ale istoriei ╚Ť─ârii sale, de la crearea statului finlandez, R─âzboiul Civil, ├«n calitate de comandant militar al al trupelor ÔÇ×AlbilorÔÇŁ, p├ón─â la ap─ârarea ╚Ť─ârii sale ├«n timpul R─âzboiului de Iarn─â (noiembrie 1939 ÔÇô martie 1940) ╚Öi celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. ├Än onoarea sa a fost instituit titlul de Mare╚Öal al Finlandei (1942), iar ├«n 1944 a devenit cel de-al ╚Öaselea pre╚Öedinte al ╚Ť─ârii sale. ├Än timpul Primului R─âzboi Mondial, av├ónd ├«n vedere c─â Finlanda f─âcea parte din Imperiul Rus, el a comandat diferite unit─â╚Ťi ruse sau romano-ruse. 

N─âscut pe 4 iunie 1867, ├«n localitatea finlandez─â Askainen, Carl Gustaf Emil Mannerheim era cel ce-al treilea copil al contelui Carl Robert Mannerheim ╚Öi al so╚Ťiei sale Hedvig Charlotta Helena von Julin. La v├órsta de 14 ani, el a fost trimis s─â urmeze cursurile ╚ścolii Militare de Cade╚Ťi din Hamina, de unde a fost fost exmatriculat pe motiv de indisciplin─â. ├Än 1887, s-a ├«nrolat la ╚ścoala de Cavalerie Nikolaevsky din St. Petersburg. Mannerheim a luptat ├«n r─âzboiul ruso-japonez din 1904-1905, fiind promovat la gradul de colonel pe c├ómpul de b─ât─âlie. ├Än cadrul Armatei Imperiale Ruse, Mannerheim a fost promovat p├ón─â la gradul de general-locotenent. 

├Än timpul Primului R─âzboi Mondial, Mannerheim a condus opera╚Ťiuni militare pe frontul Austro-Ungar, apoi pe cel Rom├ón, ├«n calitate de comandant de brigad─â ╚Öi, ulterior, comandant al Diviziei 12 Cavalerie, fiind decorat, ├«n 1914 cu Crucea Sf. Gheorghe, cea mai important─â decora╚Ťie militar─â ruseasc─â. 

├Äntre 11 decembrie 1916 ╚Öi 7 ianuarie 1917, Mannerheim a comandat, pe frontul rom├ónesc din Mun╚Ťii Carpa╚Ťi, o mare unitate romano-rus─â, ÔÇŁGrupul VranceaÔÇŁ. Din acest grup f─âceau parte divizia a dou─âsprezecea de cavalerie ╚Öi o brigad─â de infanterie, ulterior, dou─â divizii de cavalerie ruse╚Öti. Tot din acest grup f─âceau parte o jum─âtate de divizie de infanterie ╚Öi patru regimente de cavalerie romane╚Öti. ├Än calitatea de comandant al acestei unit─â╚Ťi, Mannerheim s-a prezentat generalului Alexandru Averescu, comandantul Armatei a doua rom├óne. Marea unitate comandat─â de ofi╚Ťerul finlandez avea misiunea de a ap─âra linia Carpa╚Ťilor de trupele inamice sta╚Ťionate ├«n Transilvania. 

Mannerheim a p─âr─âsit ÔÇ×cu regret activitatea captivant─â din Alpii transilv─âneniÔÇŁ 

La 12 iunie 1917, Mannerheim a fost numit comandant al corpului de armat─â de cavalerie VI, cu care a luat parte la luptele de pe frontul rom├ónesc, ├«ntre 12 iulie ╚Öi 22 august 1917. La 8 septembrie, a fost ├«nlocuit la comanda acestei unit─â╚Ťi din motive de s─ân─âtate ╚Öi a fost trimis la Odessa pentru tratament, dup─â ce a suferit un accident de c─âl─ârie. La 20 septembrie, Mannerheim a fost trecut ├«n corpul de rezerv─â. Revolu╚Ťia rus─â a pus cap─ât carierei militare a lui Mannerheim ├«n Armata Rus─â. ├Än decembrie 1917, El s-a ├«ntors ├«n Finlanda, unde ╚Öi-a pus experien╚Ťa ├«n slujba ÔÇ×AlbilorÔÇŁ, for╚Ťele de dreapta, conservatoare ╚Öi na╚Ťionaliste, pe care a reu╚Öit s─â le conduc─â la victorie ├«mpotriva ÔÇ×Ro╚ÖiilorÔÇŁ ├«n R─âzboiul Civil Finlandez (ianuarie ÔÇô mai 1918). 

├Än Memoriile sale, Mannerheim ╚Öi-a exprimat opiniile sale ├«n leg─âtura cu intrarea Rom├óniei ├«n r─âzboi. El afirm─â c─â, av├ónd ├«n vedere c─â ├«n acel moment Rom├ónia avea de ÔÇ×de o armat─â slab─â ╚Öi insuficient─â - slab─â at├ót numeric, c├ót ╚Öi ca preg─âtire ╚Öi dotare... evolu╚Ťia evenimentelor a dat ├«n mod conving─âtor dreptate celor care afirmaser─â c─â o Rom├ónie neutr─â ar fi fost mult mai util─â RusieiÔÇŁ. 


Mareșalul Mannerheim, în ziua în care a împlinit 75 de ani

Carl Gustaf Emil Mannerheim jpg jpeg

Mannerheim ├«╚Öi aminte╚Öte c─â a fost decorat de rom├óni cu o Ordinului Mihai Viteazul, clasa a III-a, drept recuno╚Ötin╚Ť─â pentru ac╚Ťiunile sale pe frontul rom├ónesc ╚Öi m─ârturise╚Öte c─â a p─âr─âsit ÔÇ×cu regret activitatea captivant─â din Alpii transilv─âneni". 

Mai t├órziu, diplomatul rom├ón Raoul Bossy a notat c─â, ├«ntr-o ├«ntrevedere din 1934, Mannerheim i-a spus c─â ÔÇŁare numai cuvinte de laud─â despre osta╚Öul rom├ón, pentru vitejia ╚Öi puterea lui de rezistentaÔÇŁ. De asemenea, Bossy men╚Ťioneaz─â c─â Mannerheim i-a vorbit ÔÇŁcu deosebit─â prietenie de generalul AverescuÔÇŁ.

Foto sus: Mannerheim (c─âlare), urm─ârind parada for╚Ťelor victorioase ├«n R─âzboiul Civil Finlandez (1918)

Bibliografie

Maresalul Finlandei Carl Gustaf Emil Mannerheim, Memorii, Editura Militară, București, 2003.
Elena Dragomir, Silviu Miloiu, Istoria Finlandei, Editura Cetatea de Scaun, T├órgovi╚Öte, 2010-2011. 
Raoul Bossy, Amintiri din via╚Ťa diplomatic─â (1918-1940), vol. II., editura Humanitas, Bucure╚Öti, 1993. 
Raoul Bossy, Mărturii finlandeze și alte scrieri nordice despre români, editura Valahia University Press, Târgoviște, 2008.