10 lucruri inedite despre John D. Rockefeller, primul miliardar din istoria SUA
Pe 8 iulie 1839, John D. Rockefeller se năștea în Richford, New York, în sânul unei familii de oameni simpli. Va deveni însă nu doar cel mai bogat om din America, ci și din întreaga lume, scrie History.com.
1. Tatăl său era un escroc cunoscut
Tatăl lui Rockefeller, William Avery Rockefeller, era un negustor ambulant care se dădea drept surdo-mut. El vindea medicamente „miraculoase” și tot soiul de remedii naturiste.
2. În fiecare an, Rockefeller sărbătorea ziua în care primise prima slujbă.
În data de 26 septembri 1855, Rockefeller a primit o slujbă de asistent contabil la o companie din Cleveland, Hewitt and Tuttle. Din acel an, tânărul Rockefeller a sărbătorit fiecare zi de 26 septembrie pentru a celebra intrarea în lumea afacerilor. Pentru el, această zi era mai importantă decât ziua de naștere, considerând că „tot viitorul meu părea să depindă de acea zi”.
3. A angajat soldați suplinitori pentru a evita serviciul militar în timpul Războiului Civil
Deși era un aboliționist convins, Rockefeller nu a servit pe front în timpul Războiului Civil. El a fost scutit de serviciul militar pe motiv că era singurul susținător al familiei sale;în schimb, a putut angaja soldați suplinitori care să lupte în locul său, o practică destul de întâlnită în război. „Voiam să merg în armată, dar pur și simplu nu se putea. Nu era nimeni care să-mi ia locul. Eram într-o afacere nouă și dacă nu aș fi rămas, afacerea trebuia închisă-și prea mulți depindeau de ea.” Afacerea lui Rockefeller a avut chiar de câștigat de pe seama războiului, el adunând capitalul necesar pentru a intra în afacerile cu petrol.
4. Cleveland a fost primul centru al imperiului petrolifer al lui Rockefeller.
La scurtă vreme după descoperirea unor zăcăminte de petrol în Titusville, Pennsylvania, în 1863, Rockefeller – în vârstă de 24 de ani la momentul respectiv – a intrat în afacerile cu petrol investind într-o rafinărie din Cleveland. În 1870 el pune deja bazele companiei Standard Oil împreună cu fratele său și alți investitori. Această companie va deveni în curând cea mai importantă din industrie, controlând 90% din capacitatea de rafinare de petrol din Statele Unite. În anii '80, Rockefeller mută sediul companiei la New York.
5. Rockefeller a donat peste 500 milioane de dolari pentru cauze caritabile.
Crescut de o mamă credincioasă, Rockefeller a început să doneze bani încă de la începutul carierei sale: din primul salariu a donat 10% bisericii. După ce se retrage de la conducerea companiei Standard Oil, în 1897, el se va concentra pe activitatea filantropică, donând peste 500 milioane de dolari către cauze educaționale, religioase sau științifice. În 1913, devenit deja primul miliardar din istoria Statelor Unite, Rockefeller înființează Fundația Rockefeller, al cărei scop ambițios era de a „promova bunăstarea umanității din întreaga lume”. Fundația a contribuit la proiecte importante precum dezvoltarea de vacinuri.
6. Colegiul Spelman poartă numele soției lui Rockefeller.
Pe lângă sumele imense de bani donate pentru fondarea Universității din Chicago și a Universității Rockefeller, magnatul american a donat bani pentr Seminarul Baptist de femei din Atlanta. Doi ani mai târziu, școala – dedicată fetelor din comunitatea afro-americană - și-a schimbat numele în Seminarul Spelman în onoarea soției lui Rockefeller, Laura, și a părinților ei, Harvey Buel și Lucy Henry Spelman, aboliționiști cunoscuți. În 1924, instituția a fost redenumită Colegiul Spelman.
7. Destrămarea companiei Standard Oil, impusă printr-un ordin judecătoresc, l-a îmbogățit pe Rockefeller cu câteva sute de milioane de dolari
După un proces îndelungat, Curtea Supremă americană a hotărât, în 1911, că Standard Oil trebuie destrămată pentru că încalcă legile federale anti-trust. Monopolul Standard Oil a fost astfel spart în 34 de entități separate, incluzând companii ce vor deveni ulterior ExxonMobil, Conoco, Chevron și Amoco. Decizia judecătorească i-a adus multe beneficii materiale lui Rockefeller, acesta deținând un sfert din companie. În plus, compania pe bucăți valora mult mai mult decât întreagă și, pe măsură ce companiile individuale și-au dublat sau triplat valoarea în doar câțiva ani, Rockefeller a devenit primul miliardar din Statele Unite, cu o avere estimată la aproape 2% din întreaga economie americană.
8. Winston Churchill ar fi trebuit să scrie biografia lui Rockefeller, dar a cerut prea mulți bani pentru operă
În anii '30, familia Rockefeller l-a contactat pe Winston Churchill pentru a scrie o biografie autorizată a patriarhului familiei. Churchill a cerut însă un avans de 250.000$, considerat prea mare chiar și pentru averea familiei, care l-a contactat ulterior pe istoricul Allan Nevins de la Universitatea Columbia.
9. Rockefeller a suferit de alopecie severă și și-a pierdut părul de pe întregul corp.
Începând de la vârsta de 40 de ani, Rockefeller a chelit complet, pierzându-și și și părul de pe corp. De aceea, magnatul american a început să poarte mai multe peruci de diverse lungimi, pe care le schimba periodic pentru a da impresia că îi crește părul.
10. Rockefeller a trăit atât de mult încât compania de asigurări a trebuit să-i plătească suma de 5 milioane de dolari.
Rockefeller a trăit 97 de ani, de la președinția lui Martin Van Buren până la cea a lui F.D. Roosevelt. Când a împlinit vârsta de 96 de ani, potrivit contractului încheiat, compania de asigurări la care magnatul avea asigurare de viață a trebuit să-i plătească 5 milioane de dolari, adică valoarea nominală a poliței.