Alexandru Rusu, primul episcop greco catolic a Maramure╚Öului, ├«nchis de comuni╚Öti pentru ┬ź├«nalt─â tr─âdare┬╗ jpeg

Alexandru Rusu, primul episcop greco-catolic a Maramure╚Öului, ├«nchis de comuni╚Öti pentru ┬ź├«nalt─â tr─âdare┬╗

­čôü Istoria Religiilor
Autor: Redac╚Ťia

Primul episcop greco-catolic al Maramure╚Öului, Alexandru Rusu, a supravie╚Ťuit temni╚Ťei de la Sighet, al─âturi de episcopii Ioan B─âlan ╚Öi Iuliu Hossu. Eliberat din ├«nchisoare ├«n 1955 a continuat s─â lupte pentru relegalizarea Bisericii Greco-Catolice ├«n Rom├ónia. Arestat din nou ╚Öi condamnat la munc─â silnic─â pe via╚Ť─â pentru ÔÇ×├«nalt─â tr─âdareÔÇŁ, episcopul Alexandru Rusu a murit la 9 mai 1963, ├«n penitenciarul Gherla, la v├órsta de 79 ani. 

Alexandru Rusu s-a n─âscut la 22 noiembrie 1884, la ╚ś─âulia de C├ómpie, pe atunci ├«n comitatul Turda-Arie╚Ö. A fost unul dintre cei 12 copii ai preotului paroh greco-catolic Vasile Rusu din localitate, ╚Öi ai Rozaliei. Doi dintre b─âie╚Ťi au devenit preo╚Ťi, Valer ╚Öi Alexandru, viitor episcop ╚Öi mitropolit. Alexandru Rusu a f─âcut studii gimnaziale la Bistri╚Ťa, T├órgu Mure╚Ö ╚Öi la Blaj, ├«ntre anii 1896ÔÇô1903, unde a promovat maturitatea, dup─â care a fost trimis la studii teologice la Budapesta. A primit titlul de doctor ├«n teologie ├«n anul 1910, noteaz─â e-communio.ro.

Tot ├«n 1910 a fost hirotonit preot. ├Än anul 1920 a fost numit secretar mitropolitan, iar ├«n anul 1923 canonic al capitulului mitropolitan. ├Än perioada 1925ÔÇô1930 a fost rector al Academiei Teologice de la Blaj. A fost redactor al prestigioasei reviste ÔÇ×Cultura Cre╚Ötin─âÔÇŁ (1911ÔÇô1918) de la Blaj, precum ╚Öi redactor, apoi director (1922ÔÇô1930), al ziarului ÔÇ×UnireaÔÇŁ, care ap─ârea la Blaj. Din 1931, dup─â instalarea ca episcop de Maramure╚Ö, a fost senator de drept, ├«n Parlamentul Rom├óniei.

Episcopia greco-catolic─â a Maramure╚Öului, cu sediul ├«n Baia Mare a fost ├«nfiin╚Ťat─â la 5 iunie 1930, prin bulla dat─â de papa Pius al XI-lea. La 17 octombrie 1930, Alexandru Rusu a fost numit episcop al nou createi dieceze greco-catolice, iar la 30 ianuarie 1931 a avut loc la Blaj consacrarea sa ca episcop de Maramure╚Ö, de c─âtre mitropolitul Vasile Suciu.

Alexandru Rusu, ales mitropolit la Bisericii Române Unite cu Roma

Dup─â ce a ├«nfruntat abuzurile ocupa╚Ťiei hortyste din nordul Transilvaniei (1940-1944), Alexandru Rusu a fost ales la 16 martie 1946, de c─âtre Sinodul electoral Mitropolitan ├«ntrunit la Blaj, ├«n ├«nalta func╚Ťie de mitropolit la Bisericii Rom├óne Unite cu Roma. Alegerea a fost recunoscut─â de Vatican, ├«ns─â guvernul comunist nou instalat ├«n Rom├ónia nu l-a confirmat. Ca urmare, scaunul mitropolitan al Bisericii Rom├óne Unite a r─âmas vacant p├ón─â ├«n 1990

Dintre to╚Ťi episcopii greco-catolici, Alexandru Rusu a fost cel mai vehement ╚Öi deschis ├«n criticile aduse guvern─ârii comuniste instaurate prin for╚Ť─â la 6 martie 1945. Dup─â declan╚Öarea deschis─â a prigoanei contra Bisericii Greco-Catolice, Alexandru Rusu a fost arestat la 29 octombrie 1948, iar ├«ntre 1950 ╚Öi 1955 a fost ├«nchis al─âturi al─âturi de episcopii Ioan B─âlan ╚Öi Iuliu Hossu ├«n temni╚Ťa de la Sighet.

Eliberat din ├«nchisoare ╚Öi internat internarea ├«n m─ân─âstirile ortodoxe de la Curtea de Arge╚Ö ╚Öi, ulterior, Ciorog├órla, Alexandru Rusu a ├«nceput demersuri pentru relegalizarea Bisericii Greco-Catolice ├«n Rom├ónia. ├Än anul 1956, ├«mpreun─â cu episcopii greco-catolici Iuliu Hossu ╚Öi Ioan B─âlan, a redactat un memoriu, ├«n sprijinul repunerii ├«n drepturi a Bisericii Rom├óne Unite cu Roma, pe care l-au transmis autorit─â╚Ťilor comuniste din Rom├ónia, iar ├«n copii, a fost difuzat ├«n str─âin─âtate.

Ca urmare, 13 august 1956, Alexandru Rusu a fost pur ╚Öi simplu r─âpit de organele Securit─â╚Ťii de la Ciorog├órla, sub pretextul c─â este dus ├«n audien╚Ť─â la ministrul Cultelor Petre Constantinescu-Ia╚Öi. De fapt, episcopul Rusu a fost dus ╚Öi ├«nchis la m─ân─âstirea Coco╚Ö, relateaz─â episcopiabucuresti.ro.

Într-un referat din 10 decembrie 1956, aprobat de ministrul de Interne, Alexandru Drăghici, arestarea episcopului era astfel motivată:

ÔÇ×Activitatea clandestin─â de instigare ╚Öi reorganizarea cultului greco-catolic ├«n clandestinitate a fost f─âcut─â ├«n baza instruc╚Ťiunilor primite ├«n mod verbal ╚Öi scris din partea fo╚Ötilor episcopi greco-catolici B─âlan Ion, Hossu Iuliu ╚Öi ├«n special din partea lui Rusu Alexandru ce se dovedise a fi cel mai activ element dintre fo╚Ötii episcopi, ├«n organizarea clerului ╚Öi credincio╚Öilor ce apar╚Ťinuser─â cultului greco-catolic. (ÔÇŽ)

Episcopul Alexandru Rusu, ├«ndat─â dup─â eliberarea sa din ├«nchisoare, respectiv prim─âvara anului 1955, ├«ncepe s─â organizeze activitatea clandestin─â greco-catolic─â din regiunea Baia Mare ╚Öi Cluj, confirm├ónd ╚Öi numind noi persoane ├«n func╚Ťiile de conducere ale acestei activit─â╚Ťi du╚Öm─ânoase, ├«n regimurile respective.

Susnumitul, prin scrisori, verbal ╚Öi cu ocazia vizitelor pe care le primea de la diferite foste elemente catolice instig─â ├«mpotriva legilor ╚Ť─ârii, respectiv ├«mpotriva Decretului 358/1948, ├«ndemn├óndu-i pe ace╚Ötia s─â redacteze cereri, memorii cu con╚Ťinut calomniator ╚Öi du╚Öm─ânos, care semnate fiind de fo╚Ötii credincio╚Öi s─â le ├«nainteze Guvernului.

├Än acela╚Öi sens instig─â ╚Öi la organizarea unor manifesta╚Ťii publice ├«n vederea anul─ârii sus-amintitului decret. Rusu Alexandru ├«n mod personal redacteaz─â memorii, copiile c─ârora le r─âsp├ónde╚Öte ├«n public ├«n mod instigator spre a servi drept exemplu. Activitatea du╚Öm─ânoas─â ╚Öi criminal─â a episcopului Rusu este prev─âzut─â ╚Öi pedepsit─â de art. 327 alin. III, 325 lit B, cod penal.

Propunem arestarea ╚Öi perchezi╚Ťionarea fostului episcop greco-catolic Alexandru RusuÔÇŁ.

Dup─â perioada de anchet─â desf─â╚Öurat─â ├«n arestul Securit─â╚Ťii din Cluj, ├«n 1957, episcopul Alexandru Rusu a fost condamnat de Tribunalul Militar din Cluj la munc─â silnic─â pe via╚Ť─â, pentru ÔÇ×├«nalt─â tr─âdareÔÇŁ, pedeaps─â redus─â ulterior la 25 ani munc─â silnic─â. Dup─â proces, episcopul Alexandru Rusu (foto dreapta / sursa: memorialsighet.ro) a fost nevoit s─â suporte din nou calvarul anilor de temni╚Ť─â, trec├ónd pe la penitenciarele Gherla, Pite╚Öti, Dej ╚Öi Gherla unde a murit la 9 mai 1963, la v├órsta de 79 ani.

Alexandru Rusu jpg jpeg

├Än luna martie 2019, Vaticanul a anun╚Ťat c─â Papa Francisc a autorizat promulgarea decretelor privind recunoa╚Öterea martiriului episcopilor greco catolici Valeriu Traian Fren╚Ťiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan B─âlan, Alexandru Rusu ╚Öi Iuliu Hossu, ÔÇ×uci╚Öi din ur─â fa╚Ť─â de credin╚Ť─âÔÇŁ ├«n diferite locuri din Rom├ónia, ├«ntre 1950 ╚Öi 1970. Cei ╚Öapte episcopi au fost beatifica╚Ťi ├«n 2019, cu ocazia vizitei Papei Francisc ├«n Rom├ónia, la Blaj.

Foto sus: episcopiabucuresti.ro