10 lucruri mai pu╚Ťin cunoscute despre    Che Guevara jpeg

10 lucruri mai pu╚Ťin cunoscute despre... Che Guevara

La mai bine de o jum─âtate de secol dup─â ce a fost ucis ├«n Bolivia, Ernesto ÔÇ×CheÔÇŁ Guevara (1928 - 1967) r─âm├óne o figur─â controversat─â. Via╚Ťa revolu╚Ťionarului argentinian, care a triumfat ├«n Cuba, al─âturi de Fidel Castro, apoi a plecat s─â ÔÇ×exporteÔÇŁ revolu╚Ťia pe alte meleaguri fascineaz─â deopotriv─â istoricii profesioni╚Öti ╚Öi amatorii de istorie. 

Cu toate c─â i-au fost dedicate nenum─ârate c─âr╚Ťi, articole ╚Öi filme, multe aspecte din via╚Ťa lui Che Guevara au r─âmas ├«n continuare ├«nv─âluite ├«n mister. V─â invit─âm s─â descoperi╚Ťi mai jos 10 lucruri mai pu╚Ťin cunoscute despre... Che Guevara:

1. Exist─â o controvers─â ├«n privin╚Ťa datei na╚Öterii, unele voci sus╚Ťin├ónd c─â Ernesto s-ar fi n─âscut pe 14 mai ╚Öi nu pe 14 iunie 1928. Certificatul de na╚Ötere ar fi fost falsificat, pentru a nu se afla c─â Celia de la Serna a fost ├«ns─ârcinat─â ├«nainte de a se c─âs─âtori cu Guevara Lynch.

2. Che Guevara a fost un sportiv dedicat, practic├ónd, ├«n ciuda astmului de care suferea, ├«notul, fotbalul, golful dar mai ales rugbyul. ├Än liceu, ├«mpreun─â cu colegii s─âi, a scos o revist─â specializat─â, numit─â ÔÇ×TackleÔÇť (ÔÇ×PlacajÔÇť), ╚Öi unde semna cu pseudonimul ÔÇ×PorculÔÇť (ÔÇ×ChanchoÔÇť). ├Än cadrul antrenamentelor care au precedat debarcarea din Cuba, Ernesto a practicat karate ╚Öi alpinism, escalad├ónd v├órful Iztaccihuatl, care m─âsura 5.000 de metri.

3. La liceu a fost un elev foarte bun, singura problem─â av├ónd-o la limba englez─â, materie la care a avut nota final─â 3 (notele erau de 0 la 9).

Che jpg jpeg

4. Che a avut patru doi fra╚Ťi ╚Öi dou─â surori: Celia (n─âscut─â ├«n 1929), Roberto (1932), Ana Maria (1934), care apar ├«n fotografia de mai sus, f─âcut─â ├«n 1936, al─âturi el (├«n st├ónga) ╚Öi p─ârin╚Ťii lor, Ernesto Guevara Lynch ╚Öi Celia de la Serna; fratele cel mai mic, Juan Martin, s-a n─âscut ├«n 1943.

5. Poderosa I ╚Öi Poderosa II sunt numele pe care le-a dat celor dou─â vehicule cu care a c─âl─âtorit prin America Latin─â: prima era o biciclet─â cu motor iar cea de-a doua o motociclet─â Norton de 500 cmc. 

6. Che a fost ╚Öi agent publicitar, f─âr─â voie. Produc─âtorii motorului Cucciolo pe care l-a montat pe bicicleta sa, au folosit o fotografie de-a sa pentru a-╚Öi face publicitate. O companie englezeasc─â de b─âuturi a vrut s─â foloseasc─â imaginea lui Che pentru o marc─â de vodc─â. Fotograful Alberto Korda nu a fost de acord spun├ónd c─â ÔÇ×el oricum nu bea ╚Öi b─âutura n-ar trebui niciodat─â asociat─â cu imaginea sa nemuritoareÔÇť.

7. Cum a ajuns Che pre╚Öedinte al B─âncii Na╚Ťionale a Cubei? La o ├«ntrunire a militan╚Ťilor, Fidel a ├«ntrebat: ÔÇ×Este vreun economist printre voi?ÔÇť, iar Guevara a ridicat m├óna. ÔÇ×Bine, tu vei fi pre╚Öedintele B─âncii Na╚ŤionaleÔÇť. Che ├«n╚Ťelesese ├«n loc de ÔÇ×economistÔÇť, ÔÇ×comunistÔÇť.

8. Salariul pe care ├«l avea Che Guevara ca pre╚Öedinte al B─âncii Na╚Ťionale a Cubei se ridica la... 125 de dolari!

9. Ernesto era pasionat de șah. Pe când era ministru a organizat un turneu la care a participat campionul de atunci al URSS, iar în 1963 a jucat o partidă prin telefon cu marele campion american Bobby Fischer.

10. Pentru c─â fuma prea mult, prietenii ╚Öi colaboratorii de la minister (Che Guevara a fost ministrul Industriilor ├«n Cuba, ├«n anii 1961-1965)  i-au atras aten╚Ťia c─â poate s─â se ├«mboln─âveasc─â. Ernesto a promis c─â nu va mai fuma mai mult de un trabuc pe zi. Iar a doua zi a venit la minister cu un trabuc lung de un metru!