Ziua de naștere a Parcului Herăstrău
La 9 mai 1936, a avut loc deschiderea expoziției „Luna Bucureștilor” 1936, când are loc serviciul religios oficiat la inaugurare. În partea stângă (a fotografiei de mai sus -n.r.) este masa cu obiectele sfinte, în fața căreia trei preoți țin slujba în apropierea unui microfon, ceea ce ne duce cu gândul că slujba a fost transmisă la radio.
Mulțimea strânsă în jurul lor îi are în centru pe regele Carol al II-lea și pe Voievodul Mihai. În planul doi, se disting pavilioanele expoziției care, începând cu anul 1936, se va desfășura în Parcul Herăstrău, scrie Muzeul Municipiului București, pe pagina de Facebook a instituției.
Este practic ziua de naștere a parcului, care la momentul acela a primit numele de Parcul „Regele Carol al II-lea”. După abdicarea lui Carol al II-lea, parcul a fost redenumit Parcul „Național”, iar după 30 decembrie 1947 a devenit Parcul de cultură și odihnă „I.V. Stalin”, pentru ca, după destalinizare, să primească numele lacului, și anume „Herăstrău”, denumire pe care a păstrat-o până în anul 2017, când a fost iarăși redenumit, devenind Parcul „Regele Mihai I”.
Fotografia este realizată de Iosif Berman, la 9 mai 1936, și face parte din Colecția Fotografii și Cărți poștale a Muzeului Municipiului București.
Autor text: Cezar Petre Buiumaci, muzeograf, Secția Istorie a Muzeului Municipiului București