Zece asasinate faimoase png

Zece asasinate faimoase

Sfârșitul tragic al unor oameni de stat sau a unor personalități importante a șocat mereu întreaga lume. Iată 10 dintre cele mai faimoase asasinate din istorie:

gandhi22 jpg jpeg

Mahatma Gandhi a fost împuşcat pe 30 ianuarie 1948, în timp ce se plimba pe străzile din New Delhi. Asasinul, Nathuram Godse, era un hindus radicalizat care a complotat cu un alt extremist, Hindu Mahasabha, amândoi considerändu-l pe Gandhi responsabil de slăbirea Indiei prin insistenţele asupra efectuării plăţilor către Pakistan. Asasinii au fost executaţi pe 15 noiembrie 1949.

Cine l a asasinat pe JF Kennedy   absolvirea lui Lee Harvey Oswald jpeg

John Fitzgerald Kennedy, cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite, şi-a exercitat funcţia într-o perioadă plină de evenimente importante: criza rachetelor din Cuba, mişcarea pentru drepturile civile, construirea zidului Berlinului, începutul războiului din Vietnam. În ciuda numeroşilor martori prezenţi la asasinarea sa, misterul încă mai persistă. Lee Harvey Oswald a fost acuzatul, dar nu au existat niciodată dovezi extrem de clare în acest sens. Teoriile conspiraţiei au în vedere FBI, CIA, Cuba sau URSS. Oswald însuşi a fost asasinat în mod bizar după 2 zile, într-o pivniţă a poliţiei din Dallas de către Jack Ruby, un patron de club care avea legături cu crima organizată.

Foto2 jpg jpeg

Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand lui a reprezentat pretextul pentru marele război. Evenimentul a avut loc la Sarajevo, pe 28 iunie 1914, în timp ce moştenitorul tronului împreună cu soţia sa Sofia se plimbau într-o decapotabilă. După fapta săvârşită de membrii organizaţiei Mâna Neagră, care milita pentru independenţa tuturor teritoriilor anexate de Austro-Ungaria, declaraţia de război a avut un efect de domino în întreaga Europă.

32548 xl jpg jpeg

Deziluzionaţi de ascensiunea lui Iulius Caesar până în poziţia de dictator, un grup de senatori i-a plănuit moartea. Pe când trecea prin faţa Teatrului lui Pompei, Caesar a fost oprit de senatorii care i-au dat să citească un document fals prin care ar fi urmat să redea puterea senatului. Atunci a fost înjunghiat de 23 de ori, moartea sa marcând finele Republicii romane şi evoluţia către principat.

image

Abraham Lincoln, al 16-lea preşedinte american, în funcţie până în 1865, a atras antipatia multor persoane prin sprijinul acordat luptei pentru drepturile afro-americanilor. Pe 14 aprilie, Jon Wilkes Booth a profitat de prezenţa la teatru a preşedintelui însoţit doar de un singur bodyguard şi l-a împuşcat în cap după ce a aşteptat momentul oportun în care toată sala a început să râdă. Booth a fost însă împuşcat şi el 12 zile mai târziu.

7 176 jpg jpeg

Martin Luther King, omul care a stat în spatele mişcării pentru drepturile civile şi abolirea discriminării rasiale, şi-a găsit tragicul sfârşit pe 4 aprilie 1968, în balconul camerei sale de hotel. După asasinare au izbucnit revolte în peste 60 de oraşe, iar preşedintele Johnson a declarat o zi de doliu naţional. Suspectul James Earl Ray, opozant al mişcării civile, a fost prins la Londra şi extrădat în Tennessee unde i s-au adus oficial acuzaţiile.

Malcolm x jpg jpeg

Malcolm X, conoscut şi ca Malcolm Little, pastorul afro-american a fost considerat motorul mişcării Black Power din anii ’60-’70, când a avut loc o radicalizare şi o luptă mai înverşunată pentru libertate,  acceptarea în societate şi respectul semenilor. Malcolm a intrat ulterior în Nation of Islam, pentru ca apoi să aleagă Islamul sunni, ceea ce a provocat reacţia dură din partea mişcării religioase care a dat ordinul asasinării. Pe 21 februarie 1965, în timp ce Malcolm X ţinea un discurs, un om a pătruns prin mulţime şi l-a împuscat, urmat de alţi 2, în total 16 focuri. Toţi 3 erau membri ai grupării Nation of Islam, iar vestea despre Malcom X, în ciuda controverselor datorate radicalismului sau, a fost întâmpinată cu tristeţe de opinia publică.

Robert Kennedy jpg jpeg

Senatorul Robert Kennedy, fratele mai mic al lui JFK, a fost împuşcat pe 5 iunie 1968 de către un personaj pe nume Sirhan Sirhan. RFK a candidat la preşedinţie din partea democraţilor, cât despre motivaţia asasinului, doar se presupune că ar fi fost vorba despre un terorist palestinian care dorea să se răzbune pe SUA pentru sprijinul acordat Israelului în războiul de 6 zile din 1967.

Lennon and Chapman jpg jpeg

John Lennon, cunoscut nu doar ca membru fondator al uneia din cele mai de succes formaţii muzicale din toate timpurile, The Beatles, dar şi ca activist pentru pace, a fost omorât pe 8 decembrie 1980 în New York, când se întorcea la hotelul său. Criminalul, David Chapman, a lăsat apoi arma jos şi a aşteptat pur şi simplu să fie arestat. Se află încă în închisoare, dar motivele clare ale asasinatului rămân incerte.

 Alexander Litvinenko, agentul KGB devenit dizident, a murit în mod suspect în noiembrie 2006, după ce i s-a făcut rău într-un restaurant londonez. A stat 3 săptămâni la spitalul Barnet, unde s-a descoperit că suferea de sindromul radiaţiei acute cauzate de expunerea la poloniu radioactiv. Incidentul a făcut înconjurul presei datorită similitudinilor cu filmele poliţiste şi se pare că Litvinenko a fost otrăvit. Nimeni nu a fost acuzat, dar se suspectează implicarea guvernului rus.

Alexander Litvinenko jpg jpeg