Voiajul condamna╚Ťilor  jpeg

Voiajul condamna╚Ťilor

­čôü Holocaust
Autor: Redac╚Ťia

├Än 1939, ├«n condi╚Ťiile ├«n care m─âsurile discriminatorii ale autorit─â╚Ťilor naziste ├«mpotriva evreilor se intensificaser─â, mul╚Ťi dintre ace╚Ötia au c─âutat s─â-╚Öi afle refugiul ├«n str─âin─âtate. Din p─âcate, nu multe erau statele dispuse s─â-i primeasc─â.

Nazi╚Ötii au c─âutat s─â profite de acest lucru ╚Öi s─â demonstreze c─â evreii reprezint─â o problem─â nu numai ├«n Germania, ci ╚Öi ├«n restul lumii ╚Öi c─â nimeni nu-i va accepta. ├Än aprilie 1939, compania Hamburg ÔÇô America Line, anun╚Ťa efectuarea unei curse la Havana, cu nava St. Louis. ├Äntr-un timp foarte scurt, biletele au fost epuizate, majoritatea fiind cump─ârate de evrei. Ace╚Ötia au primit ╚Öi permise de ╚Öedere ├«n Cuba, sper├ónd s─â treac─â ulterior ├«n Statele Unite.

Numai c─â, nazi╚Ötii au mituit un director al serviciului de imigra╚Ťie cubanez, care a emis permise ce nu mai erau valabile ├«n statul din Caraibe. Pe 13 mai 1939, SS St. Louis, cu 936 de pasageri la bord, a plecat de la Hamburg ╚Öi, dup─â o c─âl─âtorie de dou─â s─âpt─âm├óni a ajuns ├«n portul Havana.

Aici ├«ns─â, surpriz─â! Autorit─â╚Ťile cubaneze refuz─â s─â permit─â c─âl─âtorilor s─â debarce. Timp de o s─âpt─âm├ón─â s-au dus negocieri, inclusiv cu pre╚Öedintele Federico Laredo Bru, f─âr─â a se ajunge la vreo solu╚Ťie. Disperarea a pus st─âp├ónire pe refugia╚Ťi, c├ó╚Ťiva dintre ei ├«ncerc├ónd s─â se sinucid─â.

Al╚Ťii (29 la num─âr), sc─âp├ónd de vigilen╚Ťa poli╚Ťiei cubaneze, au reu╚Öit s─â ajung─â la ╚Ť─ârm. ├Än cele din urm─â, nava a fost nevoit─â s─â ridice ancora, ├«ndrept├óndu-se spre Florida, cu speran╚Ťa c─â americanii ├«i vor accepta pe c─âl─âtori. Nici de aceast─â dat─â nu au mai mult noroc, fiind opri╚Ťi de paza de coast─â s─â intre ├«n apele teritoriale ale SUA.

Pre╚Öedintele Roosevelt ar fi fost dispus s─â accepte o parte din evrei, dar s-a lovit de opozi╚Ťia din cadrul Departamentului de Stat, condus de Cordell Hull dar ╚Öi a unor congresmeni din Sudul Statelor Unite. ├Än ciuda eforturilor depuse de organiza╚Ťiile evreie╚Öti ╚Öi de unii oameni politici (din care amintim pe Henry Morgenthau, ministru de Finan╚Ťe, evreu la origine), nava a fost obligat─â, din nou, s─â ridice ancora.

├Än disperare de cauz─â, c─âpitanul Gustav Schroder a luat-o spre Canada, dar s-a lovit de aceea╚Öi problem─â. ├Än cele din urm─â, SS St. Louis a fost nevoit s─â se ├«ntoarc─â ├«n Europa. Mai ├«nt├ói s-a oprit la Londra, unde au fost primi╚Ťi 288 de pasageri. Restul de 619 au fost debarca╚Ťi la Anvers, ulterior g─âsindu- ╚Öi refugiul ├«n Fran╚Ťa (224 de persoane), ├«n Belgia (214) ╚Öi ├«n Olanda (181).

Dintre ace╚Ötia, ├«n jur de 250 aveau s─â-╚Öi piard─â via╚Ťa ├«n timpul celui de-al doilea r─âzboi mondial, dup─â ce au fost trimi╚Öi ├«n lag─ârele de exterminare naziste.

voiaj jpg jpeg