VIDEO Submarinele germane erau la un pas de a îngenunchea Marea Britanie
Istoricul Marian Ştefănescu consideră că flota de submarine a Germaniei a fost la un pas să îngenuncheze Marea Britanie şi doar introducerea de către aliaţi a unor sisteme sofisticate de detecţie a submarinelor a preîntâmpinatacest lucru. Între 1940 şi 1942, submarinele naziste au scufundat peste 2000 de nave aliate, însă totul avea să se schimbe începând cu anul 1943.
"Odată cu dezvoltarea marinei de război naziste (Kriegsmarine), conducerea militară a hotărât ca rolul cel mai important să revină subamarinelor. Aici intervine o confruntare personală, o confruntare de planificare, o confruntare materială, o confruntare tactică şi strategică interesantă.
În privinţa confuntării de planificare se ştie că amiralulErich Raeder a făcut, în 1939, un plan ambiţios (Planul W) care prevedea construirea până în 1947 a unei flote impunătoare. Era vorba de construirea a numai puţin de opt portavioane.
Trebuie menţionat că Germania nu a beneficiat în al Doilea Război Mondial de niciun portavion, singurul care era în construcţie a rămas neterminat. Pe lânga construirea celor opt portavioane, germanii îşi propuseseră să construiască un număr mare de cuirasate, crucişătoare şi distrugătoare. Insă, înfruntarea dintre amiralii Erich Raeder (comandantul Kriegsmarine) şi Karl Donitz (comandantul forţei de submarine), a făcut că Germania să nu mai construiască nicio navă importantă de suprafaţa după anul1941, deoarece principalele fonduri au fost alocate construirii de submarine.
Germania avea la începutul războiului 57 de submarine care puteau fi folosite pentru atacarea convoaielor navale şi pentru blocad împotriva Marei Britanii. În timpul războiului a construit mai mult de 1000 de submarine.
Pierderile provocate navelor aliate au fost în prima parte războiului foarte mari. Germania a încercat să îngenuncheze Marea Britanie cu ajutorul submarinelor fiind foarte aproape de a reuşi acest lucru. Între 1940 şi 1942, submarinele germane au scufundat 14, 5 milioane de tone de nave, echivalentul a 2.000 de nave aliate, ceea ce a însemnat că pentru fiecare submarin german pierdut au fost scfundate 14 nave aliate. Rata de rentabilitate era mare pentru marina germană.
Mai citeşte: Submarinul – arma nazistă subestimată de englezi
Lucrurile s-au schimbat dramatic din 1943, printr-o serie întreagă de contramăsuri, mai ales folosirea sonarului care detecta submarinele cu o precizie mare, aliaţii au reuşit să reducă mult din pierderi. Astfel, în tot anul '43, aliaţii au pierdut doar două nave pentru fiecare submarin german distrus. Pentru marina germană acest lucru era absolut de neacceptat. Chiar şi introducerea unor sisteme care permiteau submarinelor să stea în submersie un timp mult mai îndelungat nu a putut să schimbe raportul de forţe dintre cele două părţi", a declarat profesorul Marian Ştefănescu.