VIDEO Dezbatere Historia: Cum a pierdut România Basarabia pentru a doua oară jpeg

VIDEO Dezbatere Historia: Cum a pierdut România Basarabia pentru a doua oară

Prin Tratatul de Pace de la Paris din 10 februarie 1947, României i-a fost refuzată cobeligeranţa. Deşi a luptat în ultima parte a războiului împotriva Germaniei, România a fost inclusă în partea ţărilor învinse, din cadrul Axei:Germania, Japonia, Italia, Ungaria, Bulgaria şi Finlanda.

Tratatul de la Paris consfinţeşte actualele graniţe ale României, care şi-a primit înapoi Transilvania de Nord, ce a fost dată de Hitler Ungariei prin Dictatul de la Viena (1940), dar a pierdut Bucovina de Nord şi Basarabia în favoarea Uniunii Sovietice. Mai mult, România a fost obligată să plătească 300 de milionae de dolari americani drept despăgubiri de război către URSSS.

De ce a fost declarată România stat învins la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial? La această întrebare, dar şi la multe altele au răspuns istoricii militari Florin Şperlea, Manuel Stănescu şi Ciprian Plăiaşu, editor „Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M Ioniţă, şi transmisă de site-ul adevarul.ro.

Dezbatere Historia:Cum a pierdut România Basarabia pentru a doua oară