Vendeta Akō sau răzbunarea celor 47 de ronini
Răzbunarea celor 47 de ronini a avut loc în Japonia secolului al XVIII-lea, şi este catalogată ca fiind „legenda naţională” a ţării. Povestea este cea mai bună exemplificare a codului de onoare al samurailor, bushidō.
Evenimentul are loc pe vremea cînd Japonia era condusă din Edo, Tokyo de astăzi, în timpul ultimului guvern militar feudal, când împăratul avea doar un rol ceremonial. În 1701, un nobil pe nume Asano Naganori, lord de Ako, i-au fost atribuite anumite sarcini formale la curtea shogunului, în Edo. Un oficial de la curte, Kira Yoshinaka, a avut un comportament care l-a ofensat pe Asano, şi în cele din urmă l-a făcut să îşi piardă cumpătul, şi-a scos sabia şi l-a atacat pe acesta. Acest lucru a reprezentat o încălcare gravă a protocolului, şi lui Asano i s-a cerut să comită seppuku, sinuciderea rituală a samurailor. El a fost înmormântat într-un templu înafara capitalei Edo, şi averea sa a fost confiscată.
Cei 47 de samurai din garda de corp a lui Asano, acum aduşi la statusul de ronini, au decis că a fost încălcat codul de onoare al samurailor, Bushido Soshinonshu, şi doreau să răzbune moartea stăpânului lor. Roninul reprezintă în cultura japoneză samuraiul care a rămas fără maestru, definiţia fiind folosită în perioada Japoniei feudale (1185-1868). Ei au aşteptat răzbunarea aproape doi ani. Într-o dimineaţă geroasă de la sfârşitul lui ianuarie 1703, ei au pătruns în locuinţa lui Kira, omorându-l pe acesta şi câţiva samurai din garda sa, care l-au apărat vitejeşte. Ei i-au tăiat capul judecătorului şi l-au dus într-o găleată până la mormântul stăpânului lor.
Autorităţile au fost puse în dificultate. Roninii au acţionat în conformitatea codului lor. Dar au încălcat autoritatea shogunului, Tokugawa Tsunayoshi, care era cunoscut pentru cruzimea sa faţă de animale. După o analiza îndelungată, roninilor li s-a cerut şi lor, asemenea stăpânului pe care l-au răzbunat, să comită sinuciderea rituală. Toţi, de la cel mai mic în vârstă de 17 ani, până la cel mai bătrân de 77, au îndeplinit sentinţa cu promptitudine. Ei au devenit eroi populari şi modele de urmat, iar povestea lor a inspirat teatrul, filmul şi literatura japoneză. Roninii au fost înmormântaţi în acelaşi templu cu maestrul lor, astăzi templul Sengakuji din Tokzo fiind un punct de atracţie pentru vizitatori.
Sursa:Historytoday.com