Vasul unicat pentru Cultura Cucuteni, descoperit în comuna Trușești (© Muzeul Județean Botoșani)

Vasul unicat pentru Cultura Cucuteni, descoperit în Botoșani

Un vas unicat pentru Cultura Cucuteni, cu cinci statuete duble în relief, a fost descoperit în comuna Trușești, județul Botoșani.

Vasul este unul de mari dimensiuni, fiind încadrabil la categoria pythos (vase de provizii), descoperit în stare fragmentară și restaurat. Vasul are formă bitronconică, diametrul maxim se află pe umăr și are gura rotunjită și conică, scrie Muzeul Județean Botoșani, pe pagina de Facebook a instituției.

Vasul a fost decorat prin aplicarea pe suprafața exterioară a unui strat de lut mai neted. Sub margine este aplicată o bandă formată din 22 aplici alveolate, dar este posibil să fi existat mai multe. Pe corp există mai multe mânere perforate, pe diferite niveluri, folosite probabil pentru a transporta vasul.

Sub banda de alveole sunt vizibile în prezent cinci reprezentări antropomorfe în basorelief și este posibil ca pe vas să fi fost aplicate mai multe, având în vedere spațiul dintre figurine. Aceste cinci reprezentări antropomorfe sunt de tip dublu, cu zona mediană a corpului comună, respectiv șoldurile și fesele, dar cu două capete și două seturi de brațe. Capul și gâtul sunt stilizate, iar brațele sunt arcuite și îndreptate în sus, reprezentând în mod realist degetele și palmele deschise.

Două dintre personaje au doar pe o jumătate a corpului înțepături, reprezentând poate un fel de haine în zona pieptului. Figurinele sunt redate din spate, iar fesele sunt vizibile. Descoperitorul a interpretat statuetele ca fiind în postură de procreare (Petrescu-Dîmbovița et alii 1999, p. 426).

Vasul a fost realizat din lut de bună calitate, amestecat cu nisip, cioburi măcinate și paie, rezultând o pastă semifină, poroasă, cu o textură aspră. Suprafața vasului a fost acoperită cu un strat de lut, cu excepția unei benzi late, situată sub margine, care este bine lustruită. În urma incendierii clădirii în care era depozitat, vasul a suferit un puternic proces de ardere secundară, care a dus la apariția unui amestec de culori, de la gri și negru la gălbui și roșiatic, provocând deformarea extremă a unor fragmente ceramice. Zona gurii vasului a fost afectată în mod deosebit.

Vasul a fost descoperit de M. Petrescu-Dîmbovița în timpul unor cercetări arheologice, fără context. În monografia așezării nu sunt precizate condițiile de descoperire a obiectului

Bibliografie:

Mircea Petrescu-Dîmboviţa, Marilena Florescu, Adrian C. Florescu, Truşeşti. Monografie arheologică, Ed. Academiei Române, Bucureşti-Iaşi, 1999, p. 431, fig. 317/1-6;

Dan Monah, Plastica antropomorfă a culturii Cucuteni-Tripolie, BMA, III, Ed. Constantin Matasă, Piatra Neamţ 1997m p. 490, fig. 3;

Dan Monah, Plastica antropomorfă a culturii Cucuteni-Tripolie. Daniel Garvăn, Gheorghe Dumitroaia (eds.) Editura „Constantin Matasă”, Piatra-Neamț, 2012, p. 512, fig. 3.