Trei machete istorice ale Brașovului, reunite la Bastionul Țesătorilor jpeg

Trei machete istorice ale Brașovului, reunite la Bastionul Țesătorilor

📁 Muzeele României
Autor: Nicolae Pepene

De curând, Muzeul Județean de Istorie Brașov a reamenajat expoziția permanentă de la Bastionul Țesătorilor, aducând piesele istorice în lumina reflectoarelor, dar și în proiecții tridimensionale. Astfel, noile tehnologii susțin un ,,ghidaj” format din proiecții video, aplicații interactive, mapping show și realitate virtuală. Hainele noi ale expoziției au fost realizate în cadrul proiectului ,,Brașovul/3M”. Trei machete istorice ale orașului sunt acum reunite în bastion: macheta Cetății Brașovului în perioada medievală, macheta cartierului Șchei în jurul anului 1900 și macheta Brașovului muncitoresc.

Conceptul proiectului „Brașovul/3M” a fost și rămâne prezentarea patrimoniului istoric arhitectural al Brașovului pe trei machete, în trei „dimensiuni” istorice ale orașului: Medieval, Modern și Muncitoresc; prin trei tipuri de acțiuni: Media digitală, Modul de arhitectură și Modul de amenajare expozițională.

Punctul de plecare al proiectului a fost macheta „Cetatea Brașovului în perioada medievală”, operă a profesorului de desen sas Johann Hermann, realizată în 1896, care poate fi considerată prima amenajare de tip muzeal din istoria muzeelor brașovene.

Brasov macheta 2 jpg jpeg

Prin „Brașovul/3M”, această piesă-simbol a patrimoniului brașovean a fost pusă în valoare cu ajutorul unei instalații multimedia. Reamenajarea expozițională a inclus și a doua machetă a expoziției permanente din Bastionul Țesătorilor, operă a muzeografilor brașoveni ai Muzeului Regional Brașov, realizată în 1961, cu ocazia deschiderii bastionului istoric drept secție a muzeului. Macheta realizată în perioada comunistă prezintă cartierul românesc al Brașovului modern, Șcheiul, în jurul anului 1900.

Bastionul Țesătorilor

Bastionul Tesatorilor jpg jpeg

Turnul apărat și întreținut de breasla țesătorilor de in a fost construit în două etape, între anii 1421-1436 și 1570-1573. În prima etapă au fost construite primele două niveluri dintre cele trei galerii de luptă. Primul nivel a fost amenajat cu guri mari de tragere pentru folosirea armele de foc de calibru mare, bombarde și archebuze, precum și cu găuri pentru aruncarea materialelor incendiare.

Galeriile superioare, construite între anii 1570-1573, erau destinate armelor de calibru mic, care puteau fi folosite prin gurile de tragere înguste, de formă circulară, prezente pe tot parcursul traseului galeriilor de tragere. Au fost ridicate două turnuri de veghe destinate corpului de gardă care supraveghea orașul atât din punct de vedere militar, cât și din perspectiva observării unor eventuale incendii.

După prăbușirea turnului din nord-est, în urma cutremurului din 1710, a fost ridicat bastionul actual (1750). Pe fațada intrării în incintă se află încrustat într-o grindă de susținere a plafonului anul 1807. Atunci au fost construite cele trei încăperi destinate unor ateliere școlare pentru pregătirea viitorilor meșteșugari ai orașului.

Evoluția tehnicii militare, în special a armelor de foc, a dus la pierderea rolului militar și, deja încă din anii 1750-1800, bastionul a fost abandonat. În anul 1910, deteriorarea monumentului a determinat autoritățile să întreprindă vaste lucrări de restaurare și consolidare a zidurilor și a galeriilor din lemn. După restaurarea din anul 1910, Bastionul Țesătorilor a devenit muzeu.

Program de vizitare:  marți-duminică – ore le 10:00-18:00

Taxe de vizitare: Adulți 7 lei; pensionari 4 lei, preșcolari, elevi, studenți 1,50 lei. Persoanele cu deficiențe beneficiază de gratuitate.

Acest articol a fost publicat în numărul 215 al revistei Historia, disponibil în format digital pe paydemic.com.

Cumpără Acum